Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Δεντρολίβανο

Δεντρολίβανο/Rosmarinus officinalis Φυτό θαμνώδες πολυετές, φρυγανώδες και αειθαλές. Τα κλαδιά του είναι ξυλώδη στη βάση και τρυφερά στις κορυφές. Τα φύλλα του είναι πυκνά, άμισχα, γραμμωτά σαν βελόνες έλατου.

Τα άνθη του βγαίνουν στις μασχάλες των φύλλων και είναι σε ανοιχτό γαλάζιο χρώμα και σπάνια λευκό. Το φυτό το βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα σαν καλλιεργούμενο στους κήπους και σε πάρκα.


Οι μέλισσες επισκέπτονται τα λουλούδια του δεντρολίβανου όλες τις ώρες τις ημέρας για νέκταρ και γύρη .

Σημαντικό για την γύρη που δίνει όχι τόσο η ποιότητα όσο η εποχή από φθινόπωρο και χειμώνα έως άνοιξη.O αριθμός των λουλουδιών αυξάνει σταδιακά, έτσι έχουμε μεγαλύτερη άνθηση τον Νοέμβριο μετά μείωση και πάλι αύξηση τον Φεβρουάριο με την άνοδο τις θερμοκρασίας με μεγαλύτερη άνθηση τον Απρίλιο .

Βλέποντας κανείς την περίοδο άνθησης καταλαβαίνει γιατί το δεντρολίβανο είναι σημαντικό για την μελισσοκομία.Είναι η εποχή που υπάρχει γόνος ,το φθινόπωρο για την καλή διαχείμαση του μελισσιού και την άνοιξη για την αύξηση του .

Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείτε ακόμα στην κηπουρική ,στην αρωματοποιΐα ,την μαγειρική ,την ζαχαροπλαστική και σαν θεραπευτικό υλικό

Πολλαπλασιασμός Δεντρολίβανου

Ο ευκολότερος και πιο ανέξοδος τρόπος για να αποκτήσετε ένα φυτό δεντρολίβανου είναι μέσω πολλαπλασιασμού. Εντοπίστε κάποιο φυτό στην εξοχή, σε κάποιο φιλικό σπίτι, σε έναν κήπο ή στην ανάγκη σε κάποιο πάρκο και κόψτε μερικά ξυλώδη κλαδάκια. Προτιμότερο είναι να μην έχουν άνθη τα κλαδάκια που θα επιλέξετε.

Τοποθετήστε τα κλαδάκια σε ένα ποτήρι νερό για μερικές μέρες. Αν τα παρατηρήσετε προσεκτικά θα δείτε ότι αρχίζουν να βγάζουν μικρές ρίζες. Όταν οι ρίζες γίνουν 3-4 εκατοστά μπορείτε να τα φυτέψετε προσεκτικά σε μια γλάστρα ή στον κήπο σας. Όταν λέω προσεκτικά, εννοώ πως θα κρατάτε με το ένα σας χέρι το κλαδάκι μέσα στη γλάστρα με τις ρίζες να κρέμονται και με το άλλο σας χέρι θα ρίχνετε χώμα γύρω από το φυτό ώστε να σταθεροποιηθούν οι ρίζες.


1 σχόλιο:

İlhami Uyar είπε...

Dear Costas thank you for nice sharing,have a good job,best wishes.

Related Posts with Thumbnails