Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Εξαιρετικής ποιότητας το κρητικό μέλι

Το ελληνικό και ειδικότερα το κρητικό μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας. Αυτό επισημάνθηκε σε ημερίδα με θέμα τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των μελισσοκομικών προϊόντων, που πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).

Την ημερίδα διοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος και το Επιστημονικό Κέντρο Μελισσοθεραπείας, υπό την αιγίδα του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων.

«Ο Αϊνστάιν είχε πει: "Όταν θα πεθάνει και η τελευταία μέλισσα ο πλανήτης θα έχει 4 μόνο ημέρες ζωής", δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την τεράστια σημασία που από πολύ παλιά οι άνθρωποι έδιναν στη μέλισσα», τόνισε η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Ελένη Σωμάκη.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «τα προϊόντα τα οποία λαμβάνουμε από τη μέλισσα είναι αρκετά, ενώ αυτά που μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο είναι ο βασιλικός πολτός, η γύρη, η πρόπολη όπως και ο μελίτης, ο οποίος είναι συνδυασμός διαφόρων συστατικών. Όλα αυτά έχουν θεραπευτικές και καλωπιστικές ιδιότητες για τον άνθρωπο».

Η κα Σωμάκη αναφέρθηκε και στον Φαρμακευτικό Σύλλογο λέγοντας ότι “ο Σύλλογος έχει αρχίσει μια σειρά ενημερωτικών ημερίδων και συνεδρίων για το κοινό, που αφορούν θέματα επίκαιρα και ενδιαφέροντα. Ένα από αυτά είναι και οι θεραπευτικές ιδιότητες των μελισσοκομικών προϊόντων που παρουσιάζουμε».

Από την πλευρά του, ο αντινομάρχης Χανίων Χαράλαμπος Κουκιανάκης δήλωσε ότι «η μελισσοκομία αποτελεί έναν σημαντικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής ο οποίος απασχολεί 26.000 μελισσοκόμους, ενώ το 25% είναι επαγγελματίες. Η παραγωγή του μελιού ετησίως ξεπερνάει τους 15 χιλιάδες τόνους. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι η δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Ισπανία, σε παραγωγή μελιού».

Ο κ. Κουκιανάκης τόνισε ακόμη ότι «η μέση κατανάλωση στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,5 κιλό μέλι με μεγάλη θρεπτική διατροφική αξία, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας ιχνοστοιχείων. Η απόδειξη ότι το μέλι εξακολουθεί να βρίσκεται στις πιο ψηλές προτιμήσεις των καταναλωτών φαίνεται από το γεγονός ότι, παρά την οικονομική κρίση που έχει πλήξει όλα τα προϊόντα, το μέλι παραμένει σε σταθερή τιμή και με συνεχόμενη ζήτηση». ετησίως, ενώ εξάγουμε μόνο 1.000 τόνους σε άλλες χώρες. Κατά κοινή ομολογία διαθέτουμε το καλύτερο ποιοτικό

Ο κ. Κουκιανάκης υπογράμμισε ότι «το μέλι είναι ίσως το μοναδικό προϊόν που δεν επιδοτείται, ενώ η μόνη στήριξη που έχει από την πολιτεία είναι ότι τώρα τελευταία εντάχθηκε στις αποζημιώσεις ΠΣΕΑ. Η μελισσοκομία γενικά είναι ένας κλάδος με τον οποίο αξίζει κάποιος να ασχοληθεί, οι προοπτικές του βρίσκονται σε ανερχόμενη διαρκώς πορεία».

Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας Δημήτρης Σελιανάκης τόνισε ότι «το ελληνικό μέλι είναι γνωστό ότι έχει πολλές ιδιαιτερότητες σε σχέση με άλλα μέλια ξένων χωρών, λόγω κυρίως τις βιοποικιλότητας της ελληνικής χλωρίδας. Ειδικότερα το κρητικό και χανιώτικο μέλι είναι πολύ καλό ποιοτικά γιατί η Κρήτη είναι από τα μέρη με τα περισσότερα ενδημικά φυτά. Έτσι η μέλισσα, συλλέγοντας το νέκταρ από τα λουλούδια, παίρνει ουσίες από μεγάλη ποικιλία φυτών που δεν μπορεί να τα βρει από αλλού, δημιουργώντας ένα πολύ καλό και θρεπτικό προϊόν».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης για τη θεραπευτική δράση των προϊόντων της μέλισσας, καθηγητής βιολόγος Roch Domerego, ο οποίος τόνισε ότι «το μέλι, εδώ και αιώνες, είναι ένα από τα βασικά προϊόντα που έχει μια οικογένεια στο σπίτι της. Σήμερα, όμως, έχουμε τη δυνατότητα να μελετάμε και να αναλύουμε όλα τα προϊόντα της μέλισσας, όπως τη γύρη, την πρόπολη, τον βασιλικό πολτό, έτσι ώστε να διαπιστώνουμε επιστημονικά πλέον και τις ευεργετικές και τις θεραπευτικές τους επιδράσεις στον οργανισμό. Μπορούμε, λοιπόν, να τα χρησιμοποιούμε σε νοσοκομειακή χρήση με τεκμηριωμένες δράσεις».


agronews

2 σχόλια:

galifabee είπε...

Ο Αϊνστάιν έλεγε η μέλισσα σαν σβήσει
4 χρόνια το πολύ ο άνθρωπος θα ζήσει.

İlhami Uyar είπε...

Dear Costas,our holly Quran mention about bees and honey,honey is needed all people bees is needed all enviroment and flora fauna.Bees prodacts as a honey,pollen,royal jelly,propolis,venom are very important to our life.I wish all beekeepers will be get much more honey and bees prodacts next year and future time.If we want healty life we must eat bees prodacts.Best wishes and regards,all the best

Related Posts with Thumbnails