Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Η παραγωγή ελληνικού μελιού συρρικνώνεται

Αιτίες, η ανομβρία και τα φυτοφάρμακα

Λιγότερο μέλι παράγουν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυψέλες εξαιτίας των μεγάλων περιόδων ανομβρίας που πλήττουν τη χώρα, αλλά και εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης φυτοφαρμάκων σε καλλιέργειες όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι που ήταν «παράδεισοι νέκταρ» γι’ αυτές.

«Λιγόστεψαν τα άνθη, λιγόστεψε το νέκταρ, λιγόστεψε το μέλι» παρατηρούν οι μελισσοκόμοι σε Χαλκιδική, Θάσο, Εύβοια, Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας που φημίζονται για το μέλι τους.

Αν και οι επιστήμονες έχουν ξεκαθαρίσει ότι στη χώρα μας δεν έχει κάνει την εμφάνισή του το «ανεξήγητο σύνδρομο κατάρρευσης της κυψέλης» που έχει αποδεκατίσει μελίσσια και μελισσοκομικές επιχειρήσεις στην Αμερική, οι χειμερινοί μήνες αλλά και η περίοδος που διανύουμε μέχρι την κορύφωση της ανοιξιάτικης ανθοφορίας, χαρακτηρίζονται πλέον πολύ δύσκολες για την ελληνική μελισσοκομία λόγω της ύπαρξης του nosemosis, ενός παρασίτου που προσβάλλει τις μέλισσες και προκαλεί απώλειες και κατά τη χειμερινή περίοδο της τάξεως του 45-60% στη Μακεδονία για παράδειγμα, ενώ συνήθως το ποσοστό των μελισσών που χάνονταν τον χειμώνα δεν ξεπερνούσαν συνήθως το 10%.

Το nosemosis είναι γνωστό στους Ελληνες μελισσοκόμους. Ομως έως σήμερα προσέβαλε τις κυψέλες συνήθως την άνοιξη, ενώ το καλοκαίρι τα μελίσσια από μόνα τους μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας του ΑΠΘ κ. Ανδρέας Θρασυβούλου «πρόκειται για νέο είδος που προσέβαλε είδη μελισσών στην Ινδία, στην Κίνα και σε άλλες χώρες της Ασίας, μεταπήδησε στη δυτική μέλισσα και το 2006 ανιχνεύτηκε και στην Ελλάδα».

Καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένο φάρμακο (η Ε.Ε. απαγορεύει τη χρήση αντιβιοτικών στην κυψέλη, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θεωρούν τη μελισσοκομία προσοδοφόρο πεδίο έτσι ώστε να στραφούν στην έρευνα-παραγωγή φαρμάκων), το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και οι μελισσοκόμοι προσπαθούν με εμπειρικά φυτικά σκευάσματα (π.χ. με σκόρδο ή θυμόλη) να αντιμετωπίσουν τη νόσο.

Αυτάρκης

Η μείωση στην παραγωγή μελιού εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 20% έως 40%. Παρ’ όλα αυτά η παραγωγή στην Ελλάδα φτάνει τους 12.000 τόνους, ποσότητα που κατατάσσει τη χώρα μας στις αυτάρκεις ευρωπαϊκές χώρες μαζί με τη Γαλλία και την Ισπανία.

Οι Ελληνες τρώνε μέλι και η Ελλάδα διαθέτει αναλογικά τον μεγαλύτερο αριθμό μελισσοκόμων (23.000). Στο μέλι η Ε.Ε. έχει μείνει πίσω. Από το 2003 η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, αφού έχει ήδη προσδιορίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε 8 είδη αμιγών κατηγοριών μελιού (ανθόμελο, πευκόμελο, θυμαρίσιο, πορτοκαλιάς κ.λπ.).

Η επιστροφή στις φυσικές τροφές φέρνει το μέλι ψηλά στις προτιμήσεις της ελληνικής διατροφής, τονίζει ο τ. καθηγητής Κτηνιατρικής κ. Βασ. Λιάκος και είναι ένα από τα λίγα προϊόντα που μπορεί να χαρακτηριστεί «τροφή και ίαμα». Η δράση του στην επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων είναι γνωστή από την αρχαιότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάκο έχουν καταγραφεί οι ιαματικές του ιδιότητες σε περισσότερες από 10 παθήσεις (δυσπεψία, άφθες, λαρυγγίτιδες, έλκος, γαστρίτιδες, αναιμία, αϋπνία, κράμπες κ.λπ.) αλλά σε καμιά περίπτωση, επισημαίνει, «δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη θεραπευτική αγωγή που δίνεται από τον θεράποντα γιατρό».

Την τελευταία τριετία παρατηρείται μεγάλη στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα της κυψέλης (βασιλικό πολτό, κερί, γύρη, πρόπολη και ποτά από μέλι) αλλά οι ειδικοί συνιστούν «προσοχή» καθώς έχει διαπιστωθεί ότι κινεζικός βασιλικός πολτός εισάγεται, βαφτίζεται και πωλείται ως ελληνικός.

Στα διάφορα σενάρια που κατά καιρούς επιστρατεύουν οι «τρομολάγνοι του περιβάλλοντος» περί μείωσης της επικονίασης λόγω κλιματικής αλλαγής και κατά συνέπεια μείωσης των μελισσών, «η Ελλάδα, απαντά ο κ. Θρασυβούλου, διαθέτει τη μεγαλύτερη πυκνότητα μελισσών στην Ευρώπη με 9 μελίσσια /τ.χλμ.». Οι μέλισσες πιθανόν να επηρεαστούν από τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές, πρόσθεσε. «Ωστόσο δεν πρόκειται να χαθούν, καθώς εμφανίστηκαν πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια και έχουν τέτοιες δυνάμεις προσαρμογής που μάλλον ο άνθρωπος θα εξαφανιστεί πρώτος και μετά αυτές».


kathimerini.gr



1 σχόλιο:

İlhami Uyar είπε...

Dear Costas,I read your write carefully,I beleive that same problems and dangereous all wörld too.For instance colony collapse disorder in Usa,England Beekeeping assosıatıon members loose 1/3 hives,another hand Croatian beekeepers have similar problems,we dont know indeed,what will be get damage and harmfull in future time our bees.Like this investigatiıon very important and necessary natural enviroment,bees and other living beings.When increasing drugs same time breeding harmfull livestocks.İf shouldnt prevent those harmfull livestocks,If you ask my own idea,University resarch needed and show us guide.I wish you succesufully beekeeping and healty bees,all the best

Related Posts with Thumbnails