Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Ο «φονιάς» με το ποδήλατο

Πέρα από τη λογική μπορεί να βρει κανείς τους λόγους που οδήγησαν έναν 43χρονο υπήκοο Βουλγαρίας στη δολοφονία εκατομμυρίων μελισσών μέσα σε περισσότερα από 2500 μελίσσια.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου, έφτασε χθες τα ξημερώματα στη σύλληψη του ανθρώπου που για ένα χρόνο τώρα είχε γίνει ο εφιάλτης των μελισσοκόμων, όχι μόνο στην Ηλεία, αλλά όπως αποδείχθηκε σε άλλους τέσσερις νομούς, την Αχαΐα, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία και την Αργολίδα. Και αν η αιτιολογία της εκδίκησης του συστήματος διάθεσης των κηπευτικών και της Ελλάδας γενικότερα, ακούγεται παράλογη να βγαίνει από το στόμα του δράστη, το γεγονός ότι χρησιμοποίησε ως μέσο ένα ποδήλατο για να «αλωνίζει» σε πέντε νομούς, ακούγεται μάλλον τρελό. Η δράση του σε τόσο μεγάλη περιοχή, προσδίδει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην επιτυχία των ανδρών που υπηρετούν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου και που έφτασαν στην εξιχνίαση της μεγάλης αυτής υπόθεσης.

Η σύλληψη

Ο 43χρονος Κ.Κ. από τη Βουλγαρία, θα γιορτάσει μέσα στο κρατητήριο τα γενέθλιά του σήμερα. Ο δράστης που εξόντωνε πότε με φάρμακο για ψύλλους και πότε με πετρέλαιο, χιλιάδες μελίσσια, συνελήφθη χθες στις 4.30 τα ξημερώματα από άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 43χρονο πάνω στο ποδήλατό του, μέσα στη νύχτα να κινείται επί της Ε.Ο. Πύργου - Κυπαρισσίας στη γέφυρα του Αλφειού με κατεύθυνση την ηλειακή πρωτεύουσα. Δεν τον σταμάτησαν, αλλά τον παρακολούθησαν διακριτικά. Τον άφησαν να διασχίσει τον Πύργο και στο ύψος των Λαστεΐκων τον σταμάτησαν για έλεγχο. Στην πλάτη του κουβαλούσε μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών. Οι αστυνομικοί κατάλαβαν πολλά, όταν μέσα σε αυτή βρήκαν έναν ψεκαστήρα και διάφορα σύνεργα. Προσήγαγαν τον 43χρονο στην Υ.Α. Πύργου και εκεί ομολόγησε ότι είναι αυτός που εξόντωνε τα μελίσσια ένα χρόνο τώρα. Οι Αρχές από την πρώτη στιγμή που το φαινόμενο ήταν έντονο είχαν ξεκινήσει έρευνες σε περιοχές με μελίσσια. Ο δράστης σε κάποιες περιπτώσεις βλέποντας τα φώτα των περιπολικών, κρυβόταν με ευκολία αφού είχε μέσο ένα ποδήλατο και έτσι μέχρι τώρα είχε ξεφύγει. Ο 43χρονος Βούλγαρος ζει στην Ελλάδα δέκα χρόνια, ενώ την τελευταία τριετία κατοικεί στον Σταφιδόκαμπο Ηλείας.

Η δικαιολογία

Ο τρόπος με τον οποίο αιτιολόγησε τις πράξεις του ο 43χρονος, άφησε άφωνους τους αστυνομικούς. Ο Βούλγαρος φέρεται να υποστήριξε πως την εποχή που έμενε στην περιοχή του Άργους, είχε ένα μποστάνι με κηπευτικά. Όμως απογοητεύτηκε και θύμωσε που δεν μπορούσε να πουλήσει τα προϊόντα του στις τιμές που αυτός επιθυμούσε. Θέλοντας να εκδικηθεί τους χονδρεμπόρους, το σύστημα και γενικότερα την Ελλάδα, τη χώρα που βρήκε καταφύγιο για να ζήσει, αποφάσισε να «φαρμακώνει» μελίσσια. Έτσι στις αρχές της άνοιξης του 2008, ξεκίνησε τη δράση του. Όπλο του ένας ψεκαστήρας και ένα κτηνιατρικό φάρμακο για την αποπαρασίτωση των σκύλων ή πετρέλαιο. Ακόμα μαζί του είχε ένα σουγιά, ένα ελαστικό γάντι, ένα φακό και ένα χάρτη της Ελλάδας. Μεταφορικό του μέσο ένα ποδήλατο. Με αυτό και κάποιες φορές με τη χρήση τρένου, ταξίδεψε σε πέντε νομούς. Όπου έβρισκε μελίσσια στο δρόμο του σταματούσε για να τα φαρμακώσει. Τελευταίο του χτύπημα χθες τα ξημερώματα, στο Κλειδί του Καϊάφα όπου φαρμάκωσε 53 κυψέλες. Λίγο νωρίτερα είχε περάσει από την περιοχή του Ζευγολατιού Μεσσηνίας.

Η δράση του

Ο 43χρονος κατά την εξέτασή του από τους αστυνομικούς φάνηκε ιδιαίτερα ευφυής και με πολύ καλή μνήμη. Θυμόταν να περιγράψει όλες τις περιπτώσεις που «χτύπησε» με λεπτομέρειες, ενώ αναφέρθηκε ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν είχαν καταγγελθεί. Όσο για το πώς πλησίαζε τα μελίσσια και άντεχεει τις επιθέσεις από τις μέλισσες, φαίνεται πως μάλλον δεν ήταν καθόλου αλλεργικός. Στο σώμα του οι αστυνομικοί βρήκαν μέλισσες από το τελευταίο χτύπημα και δεκάδες τσιμπήματα. Οι αστυνομικοί έχουν καταγράψει 27 περιπτώσεις «φαρμακώματος» συνολικά πάνω από 2500 μελισσιών, ενώ αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν καταγγελθεί. Το πιο μεγάλο χτύπημά του, ήταν αυτό πρόσφατα στις Θίνες Βαρθολομιού με 700 μελίσσια αξίας 175.000 ευρώ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο 43χρονος έκανε πέντε ώρες για να ολοκληρώσει το καταστροφικό του έργο. Οι αστυνομικοί μαζί με το δράστη πήγαν σε αρκετά σημεία χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπου τους υπέδειξε μελίσσια που «χτύπησε». Ο δράστης αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα Ηλείας με την κατηγορία της ζωοκτονίας κατ' εξακολούθηση, που αποτελεί κακούργημα.

«Γλιτώσαμε από τον εφιάλτη»

Ανακούφιση αισθάνονται όλοι οι μελισσοκόμοι στην Ηλεία και στην ευρύτερη περιοχή, μετά την σύλληψη του ανθρώπου που σκότωνε το πιο παραγωγικό έντομο στη φύση και παράλληλα έφερε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση δεκάδες παραγωγούς. Ο πρόεδρος του Συλλόγου μελισσοκόμων στην Ηλεία, Οδυσσέας Φούντας μιλώντας στην «Πρώτη» πρωτίστως εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τις Αστυνομικές Αρχές για την εξιχνίαση του «εγκλήματος». «Ουσιαστικά πρόκειται για έγκλημα και είμαστε ευχαριστημένοι που ο «εγκληματίας» δεν είναι μελισσοκόμος. Ευχαριστούμε τις Αστυνομικές Αρχές του νομού, γιατί δούλεψαν εντατικά και έφτασαν στη σύλληψη, αλλά και γιατί από την αρχή πίστεψαν ότι δεν πρόκειται για μελισσοκόμο-δράστη». Τις ευχαριστίες του και προς τα τοπικά ΜΜΕ εξέφρασε ο κ. Φούντας. «Επιτέλους θα κοιμόμαστε τα βράδια σπίτι μας και δεν θα φυλάμε τα μελίσσια. Μένει μόνο να συλληφθούν και αυτοί που κλέβουν μελίσσια. Έχουμε εμπιστοσύνη στην Αστυνομία και πιστεύουμε ότι θα εντοπιστούν και αυτοί οι δράστες. Ο μελισσοκόμος Τάσος Στεφανόπουλος από τον Πύργο, δήλωσε πως «μπαίνει τέλος στον εφιάλτη που μας βασάνισε ένα χρόνο τώρα. Φεύγει ένα άγχος από πάνω μας για τα μελίσσια. Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί ποτέ κάτι ανάλογο. Ευχαριστούμε την Αστυνομία και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου, για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του» είπε ο κ. Στεφανόπουλος.

Συντάκτης Γιάννης Σπυρούνης

Εφημερίδα της Ηλειας "ΠΡΩΤΗ"

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΚΩΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΕΟΥ!!

Beebbc and sv2bbc είπε...

μπραβο για την αναρτηση σου.Ομοιος και στην Ελληνικη Αστυνομια.Σειρα εχουν οι μακρυχεριδες.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Μπράβο , μπράβο σε όλους όσους συνεργάστηκαν και πιάστηκε ο κιαρατάς.
Το ελάχιστον , αυτός σταμάτησε για όσο θα΄είναι στην φυλακή.

μελιΣακης είπε...

Μπράβο στην αστυνομία!
Μπράβο και σε σένα Κώστα για την ευχάριστη είδηση.

trikalinos-Trikala Greece είπε...

Ουφ!επιτέλους και κάτι ευχάριστο.
Και τώρα μια πρόταση,για την καταπολέμηση των κλοπών:
κατά τις μετακινήσεις των μελισσιών μας και όταν στο δρόμο μας συναντούμε μπλόκα αστυνομικών,να σταματάμε και να τους θυμίζουμε ότι είναι υποχρέωσή τους να ελέγχουν όλα τα αυτ/τα που μεταφέρουν κυψέλες,να ζητούν τα μελισσοκομικά βιβλιάρια και να τα αντιπαραβάλουν με τις πυροσφραγισμένες κυψέλες και σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει το βιβλιάριο μαζί του να τον ακινητοποιούν μέχρι να αποδειχθεί ότι τα μελίσσια είναι δικά του ή στην στενή!βέβαια για να μη υφιστάμεθα ταλαιπωρία πρέπει να έχουμε μαζί μας το μελισσοκομικό βιβλιάριο.
Μόνον με αυτό τον τρόπο θα φρενάρει η κλοπή.

markos aliprantis είπε...

Πολλή καλή δουλιά από την Αστυνομία αλλά και από σένα για την σύλληψη αλλά και την δημοσίευση του θέματος.Πιστεύω οτι θα την ξανακάνει(αν δεν τον απελάσουν) γιατί αυτό που ισχυρίζεται δεν είναι λογικό ίσως και να τον απαλάξουν γιατί δεν κάνει ενας λογικός άνθρωπος τέτοια πράγματα.Για μένα η τιμωρία είναι το νοσοκομείο όπως έχω ξαναγράψει που όταν έπιασαν εναν κλέφτη οι μελισσοκόμοι τον έστειλαν στο νοσοκομείο τουλάχιστον για κανένα μήνα.Τώρα θα μου πείτε αυτοδικία ναί ναί ναί χίλιες φορές.

Ανώνυμος είπε...

Τίποτα από όλα αυτά.
Σε ενα κλειστό δωμάτιο και ψέκασμα
με το ίδιο σπρέι

chaniabee είπε...

μάλλον σε ενα κλειστό δωμάτιο γυμνό ......!! και ο καθε ενας μας να δωρήσει απο ενα μελίσσι, που θα του το αδειάζουμε πάνω του πρωί μεσημέρι βράδυ!!!!!και μετα απο ενα χρόνο που θα τελειώσει το μαρτύριο ( αν ζει) υποχρεωτική εργασία σε μελισσοκόμους που εκανε ζημιές, εφ όρου ζωής!!!

Ανώνυμος είπε...

Ωραία νέα μας έγραψες φίλε Κώστα και εύχομαι να τον βάλουν μέσα και να ψάχνει το σαπούνι, αλλά πολύ φοβάμαι οτί θα φάει με αναστολή λόγω τρέλλας κτλ. με κανένα δικηγόρο απο τους γνωστούς που στο τέλος θα πούνε οτι έφτεγαν και οι μελισσοκόμοι !!!

Ναπολέων είπε...

Περιπτώσεις σαν αυτή αποτελούν δείγματα της αποτυχίας της σύγχρονης κοινωνίας μας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι προϊόντα μιας κοινωνίας που βάζει το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο. Οι συλλήψεις είναι επιτυχίες της αστυνομίας αλλά αποτυχίες του συστήματος. Επιτυχία θα ήταν να μην υπάρχουν αυτά τα πρωτοφανή φαινόμενα. Είναι σα να βγάζεις συνεχώς σπυριά τα οποία θεραπεύεις με μια αλοιφή εξωτερικά, αλλά δεν αντιμετωπίζεις την αρρώστια που τα προκαλεί, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται συνεχώς. Είναι σαν το σύγχρονο κυνήγι των τρομοκρατών, προσπαθούμε να εξολοθρεύσουμε τους τρομοκράτες αλλά όχι την αιτία που τους δημιουργεί. Το αποτέλεσμα είναι η εξάρθρωση της 17Ν και η αναπλήρωση της από άλλες δυο οργανώσεις. Οι Ελληνικές φυλακές έχουν πρόβλημα υπερπλήρωσης. Μήπως θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να μη γεμίζουν;

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας .
Μπορούμε να βοηθήσουμε το συνάδελφο μελισσοκόμο στο Βαρθολομιό Ηλείας με μελίσσια .
ο Συνάδελφος μας έχει πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά από το φονιά και πρέπει όλοι μας να τον στηρίξουμε διότι η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη.
Ελπίζουμε όλοι μας ότι θα τιμωρηθεί παραδειγματικά και η Δικαιοσύνη θα μας δικαιώσει.

el.spanea είπε...

Γεια σας .
Μπορούμε να βοηθήσουμε το συνάδελφο μελισσοκόμο στο Βαρθολομιό Ηλείας με μελίσσια .
ο Συνάδελφος μας έχει πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά από το φονιά και πρέπει όλοι μας να τον στηρίξουμε διότι η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη.
Ελπίζουμε όλοι μας ότι θα τιμωρηθεί παραδειγματικά και η Δικαιοσύνη θα μας δικαιώσει.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Κώστα κακώς κατέβασες το θέμα.
Εδώ δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά.
Σε παρακαλώ επανέλαβε την ανάρτηση και πάλι.
Σ ευχαριστώ.

Related Posts with Thumbnails