Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Στο στόχαστρο μεταλλαγμένο μέλι

Το μέλι που περιέχει γύρη αραβοσίτου της σειράς MON 810 αποτελεί τρόφιμο που παράγεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) και για τη διάθεσή του στην αγορά της Ε.Ε. επιβάλλεται η χορήγηση εγκρίσεως.

Ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Ιβ Μποτ, κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα γερμανικού δικαστηρίου, το οποίο του ζήτησε να διευκρινίσει εάν η πρόσμειξη στα μελισσοκομικά προϊόντα γενετικώς τροποποιημένης γύρης προκαλεί «σημαντική βλάβη» των εν λόγω προϊόντων, υπό την έννοια ότι για τη διάθεσή τους στην αγορά απαιτείται η λήψη εγκρίσεως.

Σημειώνεται ότι η πρόσμειξη δεν ήταν ηθελημένη από την πλευρά του μελισσοκόμου.

Με την εισήγηση ο γενικός εισαγγελέας διευκρινίζει ότι ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει υλικό προερχόμενο από γενετικώς τροποποιημένο φυτό πρέπει να θεωρείται πάντοτε, ανεξαρτήτως του εάν η πρόσμειξη ήταν ηθελημένη ή μη, ότι αποτελεί τρόφιμο που παράγεται από ΓΤΟ.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι ο κίνδυνος που ενέχουν τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα για την ανθρώπινη υγεία είναι ανεξάρτητος από την ενσυνείδητη ή μη προσθήκη σε αυτά του εν λόγω υλικού που προέρχεται από γενετικώς τροποποιημένο φυτό.

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails