Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Η εργατική μέλισσα επιλέγεται για την προώθηση καλύτερων συνθηκών εργασίας στην Ευρώπη

Το πρώτο βραβείο του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού φωτογραφίας για ασφαλείς και υγιεινούς χώρους εργασίας απονεμήθηκε σε πορτρέτο μελισσοκόμου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) μόλις ανακοίνωσε το νικητή του διαγωνισμού φωτογραφίας που είχε ως θέμα την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία: το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Christopher Azzopardi από τη Μάλτα για τη φωτογραφία του με τίτλο «Μελισσοκόμος», στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Εκτίμηση Κινδύνου και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο Μπιλμπάο, που αποτέλεσε την τελετή λήξης της Εκστρατείας για Υγιεινούς Χώρους Εργασίας.

Ο Christopher Azzopardi, νικητής του 2009, ήταν ενθουσιασμένος για την επιτυχία του: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που λαμβάνω το βραβείο. Η φωτογραφία αυτή ήταν η πιο δύσκολη που τράβηξα ποτέ. Φορούσα προστατευτικό ρουχισμό καθώς απαθανάτιζα έναν μελισσοκόμο κατά την ώρα εργασίας του σε μελισσοκομείο στη Μάλτα. Παρόλα αυτά, οι μέλισσες κατάφεραν να με τσιμπήσουν αρκετές φορές. Με αυτή τη φωτογραφία ήθελα να δείξω τη σημασία που έχει η χρήση προστατευτικής εξάρτησης όταν κάποιος εργάζεται σε επικίνδυνο περιβάλλον.»

Το δεύτερο και το τρίτο βραβείο απονεμήθηκαν στον Eric Despujols από τη Γαλλία («Συγκολλητής») και τον Rodrigo Cabrita από την Πορτογαλία («Μια σκληρή και περίπλοκη ζωή»).

Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός έδωσε κίνητρο στη φαντασία φίλων της φωτογραφίας από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με 51 συμμετοχές από την Ελλάδα σε σύνολο περισσότερων από 1.670 συμμετοχών. Κάθε φωτογραφία συνέβαλε με το δικό της τρόπο στην ερμηνεία του τι σημαίνει ασφάλεια και υγεία για τους πολίτες της Ευρώπης. Ο Jukka Takala, Διευθυντής του EU-OSHA, τόνισε την εξαιρετική επιτυχία του διαγωνισμού στην τελετή απονομής των βραβείων στο Μπιλμπάο: «Το γενικό ενδιαφέρον και το δημιουργικό ταλέντο που βγήκε στην επιφάνεια ήταν πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που απονέμω τα βραβεία στις καλύτερες και πιο πρωτότυπες φωτογραφίες που απαντούν στο ερώτημά μας «Ποια εικόνα έχετε για την ασφάλεια και την υγεία κατά την εργασία;». Το χιούμορ, η απλότητα και η αθωότητα κάνουν συχνά την εμφάνισή τους, ενώ μερικές φορές συνοδεύονται από μια αδιόρατη αίσθηση έντασης ή ακόμη και πρόκλησης, σαν να θέλουν να μας υπενθυμίσουν τη σημασία των πιο υγιεινών και ασφαλέστερων χώρων εργασίας.»

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας του Οργανισμού σχετικά με την εκτίμηση του κινδύνου για Υγιεινούς Χώρους Εργασίας. Όλοι οι φωτογράφοι – επαγγελματίες ή ερασιτέχνες – προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και να υποβάλουν τις φωτογραφίες τους στο χρονικό διάστημα μεταξύ της 9ης Μαΐου και της 15ης Αυγούστου 2009. Υπεύθυνη για την επιλογή των καλύτερων συμμετοχών ήταν μια διεθνής επιτροπή: Εκτός από τους κορυφαίους φωτογράφους Mertxe Alarcón, Clemente Bernad, Miguel Ángel Gaüeca και Ambroise Tézenas, στην επιτροπή συμμετείχε και ο Peter Rimmer, ειδικός επικοινωνίας στον τομέα της εργασιακής ασφάλειας και υγείας, καθώς επίσης πρώην στέλεχος του βρετανικού οργανισμού Health and Safety Executive.

naftemporiki.gr/presspoint

osha-photocompetition.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails