Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Χορεύοντας με τις μέλισσες

Άρχισε από χόμπι και τώρα παράγει μέλι για την οικογένεια και τους φίλους της

«Η κοινωνία των μελισσών γίνεται όλο και πιο μαγική όσο περισσότερο την γνωρίζεις» λέει στα «ΝΕΑ» η ερασιτέχνης μελισσοκόμος κ. Μαρίζα Αποστολίδου. «Άρχισα πριν από τρία χρόνια και σήμερα έχω 18 κυψέλες και προμηθεύω με τα προϊόντα τους την οικογένειά μου και τους φίλους».


Όσο απλό κι αν ακούγεται, η οικιακή μελισσοκομία δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Κατ΄ αρχάς πρέπει να διαλέξεις την τοποθεσία. Αν θέλεις να πάρεις το μέλι από το νέκταρ των λουλουδιών, πρέπει να προσέξεις να μην υπάρχουν βιομηχανίες, νταμάρια, αυτοκινητόδρομοι και μολυσμένα νερά σε μία ακτίνα οκτώ χιλιομέτρων από τις κυψέλες. Ακόμη, το βάρος της καθεμιάς κυψέλης δεν είναι αμελητέο για μια γυναίκα, ενώ δεν είναι απλή ούτε η διαδικασία επιλογής της νεαρής βασίλισσας από τον μελισσοκόμο».

Όλη η Ελλάδα παράγει κάθε χρόνο 14 χιλιάδες τόνους, ωστόσο, η μέση ετήσια κατανάλωση είναι 1,5 γραμμάριο ανά άτομο. Με τη μελισσοκομία στη χώρα μας απασχολούνται περίπου 23.000 μελισσοκόμοι, οι οποίοι κατέχουν περί τις 1.380.000 κυψέλες. Στην Ευρώπη των «25», πάντως, βρισκόμαστε στη δεύτερη θέση ως προς τον αριθμό των κυψελών, με πρώτη την Ισπανία.


«Το ενδιαφέρον μου για τη διατροφή εντάθηκε μετά τη γέννηση των δύο μου παιδιών. Όταν μετακόμισα στη Ροδόπολη Αττικής σκέφτηκα να αποκτήσω τα πρώτα μου μελίσσια, τα οποία και φρόντισα με την καθοδήγηση ενός φίλου μελισσοκόμου. Ακολουθώντας βιολογικές μεθόδους εκτροφής, παρήγαγα ποσότητες μελιού και γύρης που κάλυπταν τις οικιακές μας ανάγκες. Τώρα βρίσκομαι στον τρίτο χρόνο ενασχόλησής μου. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια μελισσοκομίας στη Γεωπονική Σχολή στα Ανάβρυτα και κάνω τις πρώτες απόπειρες παραγωγής βασιλικού πολτού. Η ίδια βλέπω πόσο έχει ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μου, πώς αντιστέκονται στις διάφορες ιώσεις και πώς τις ξεπερνούν γρήγορα, χωρίς τη χρήση φαρμάκων και κυρίως αντιβιοτικών».

«Το ελληνικό μέλι θεωρείται μοναδικό στον κόσμο γιατί είναι αρωματικό, πλούσιο σε στοιχεία και παχύρρευστο. Προέρχεται από την πλούσια σε ηλιοφάνεια χώρα μας, η οποία ξεχωρίζει επίσης για τη μεγάλη ποικιλία αυτοφυών λουλουδιών, βοτάνων και δένδρων. Έχει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες» επισημαίνει ο κ. Γιώργος Πίττας, διευθύνων σύμβουλος της ανωνύμου εταιρείας Αττική Μελισσοκομική.

Οι έρευνες για το θυμαρίσιο βάλσαμο

Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, το παραγόμενο μέλι διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: το ανθόμελο που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών και το μέλι από μελιτώματα που παράγεται από εκκρίματα κοκκοειδών τα οποία απομυζούν κυρίως κωνοφόρα δασικά δένδρα, όπως πεύκα και έλατα. Το θυμαρίσιο μέλι, ωστόσο, εξαιτίας της σπανιότητάς του, αποτελεί ειδική κατηγορία αν και ανήκει στην πρώτη, καθώς προέρχεται από τα άνθη του θυμαριού που μεταφέρονται από τις εργάτριες. Η πλέον πρόσφατη έρευνα για το θυμαρίσιο μέλι έδειξε ότι δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί το εύρος των θεραπευτικών του δυνατοτήτων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού «Le Ρoint» τον περασμένο Απρίλιο, ο Γάλλος καθηγητής Μπερνάρ Ντεκότ ήλεγξε την αποτελεσματικότητα εκατοντάδων ειδών μελιού από ολόκληρο τον κόσμο. Πρώτο και με διαφορά αναδείχθηκε το θυμαρίσιο, το οποίο περιέχει θυμόλη, μια φαινόλη με αναγνωρισμένες αντισηπτικές ιδιότητες.

«Στην ουσία το μέλι περιέχει ιχνοστοιχεία» τονίζει η κ. Αποστολίδου. «Οι μέλισσες παραλαμβάνουν το νέκταρ που αποτελείται από 80% νερό και 20% σάκχαρα και από στόμα σε στόμα η τροφή τους αλλάζει και γίνεται αφύγρανση αφήνοντας στο μέλι 20% νερό και 80% σάκχαρα». «Ουσιαστικά, οι μελισσοκόμοι αναγκάζουμε τις μέλισσες να εργαστούν περισσότερο με αποτέλεσμα οι ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές να πεθαίνουν πρόωρα από υπερκόπωση σε σύγκριση με τις χειμωνιάτικες. Όμως, το πιο ανησυχητικό είναι η ερημοποίηση. Τα μελισσοκομικά φυτά τροφοδοτούν με άζωτο το χώμα προσφέροντας φυσικό λίπασμα. Οι αναδασώσεις με άλλα δένδρα ή οι εντατικές καλλιέργειες με φυτοφάρμακα κατά την περίοδο της ανθοφορίας πέραν του ότι στερούν την τροφή των μελισσών επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα του παραγόμενου μελιού και υπάρχουν μελισσοκόμοι που αναγκάζονται να τρέφουν οι ίδιοι τον πληθυσμό των κυψελών» σημειώνει η κ. Αποστολίδου.

tanea.gr

Πολύ καλό και ενημερωτικό άρθρο δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά η φωτογραφία λάθος "ΤΟ ΕΝΤΟΜΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΙΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΦΗΚΑ "

2 σχόλια:

Anestis Ketsetzidis είπε...

Εύγε στη Μαρίζα.
Μακάρι να έχουμε κι άλλες γυναίκες στη μελισσοκομία.

IxNiLaTiS είπε...

Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί το φυλλάδιο που γράφει για τις μέλισσες, έχει φωτογραφία μια σφήκα.!!!

Related Posts with Thumbnails