Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Θέληση βλέπουν οι μελισσοκόμοι στον Παπαδόπουλο


«Με άδεια καλάθια και αρκετές υποσχέσεις», έφυγαν – σύμφωνα με ανακοίνωσή τους - οι μελισσοκόμοι της χώρας μετά τη συνάντηση που είχαν στο ΥΠ.Α.Α.Τ, την Τρίτη 31 Μαρτίου, με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Παπαδόπουλο. Ωστόσο αναγνωρίζουν την καλή διάθεση του υφυπουργού για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου τους.

«Εκτός από την πρωτοφανή μειωμένη παραγωγή των δύο προηγούμενων χρόνων (2007-2008) έχουν να αντιμετωπίσουν και πληθώρα άλλων προβλημάτων κυρίως όσον αφορά την άσκηση της μελισσοκομίας», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη μελισσοκομικού συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα αναφερόμενοι στα προβλήματα τους αναφέρουν:

«Υπενθυμίζουμε μερικά:

1. Έλλειψη νόμων που αφορούν το θέμα των αποστάσεων και της τοποθέτησης μελισσοσμηνών σε δάση, λιβάδια, δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις γης.

2. Αποκλεισμός των μελισσοκόμων από τα σχέδια βελτίωσης στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

3. Έγκριση επικίνδυνων χημικών σκευασμάτων στην καταπολέμηση του Marchalina hellenica. Οι μελισσοκόμοι ζητούν την προστασία του «εργάτη» και όχι την καταπολέμησή του.

4. Χρήση επενδυμένων σπόρων, στην Ελληνική γεωργία, με νεονικοτινοειδή φάρμακα..

5. Αθρόες και ανεξέλεγκτες εισροές ξένου εισαγόμενου μελιού και διάθεσή του στην αγορά ως Ελληνικού.

6. Αγρονομική διάταξη του Υπ. Εσωτερικών που είναι εξοντωτική για την Ελληνική Μελισσοκομία.

Πολλά από τα προβλήματα των μελισσοκόμων, κυρίως θεσμικά, λύνονται με απλή συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία. Καλή θέληση και διάθεση αρκεί να υπάρχει, πράγμα που βλέπουν οι μελισσοκόμοι στο πρόσωπο του νέου υφυπουργού».

agronews.gr
Related Posts with Thumbnails