Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Μελισσοθεραπεία: Οι μέλισσες αποδεικνύονται οι πιο καλοί "γιατροί"

Οι μέλισσες αποδεικνύονται οι πιο καλοί γιατροί της φύσης. Το μέλι που δημιουργούν και πολλά άλλα παράγωγα της ασταμάτητης δραστηριότητάς τους αποδεικνύονται πανίσχυρα γιατρικά για ευρεία γκάμα προβλημάτων υγείας του ανθρώπου.

Αυτός είναι και ο λόγος που είναι και πάλι στα φόρτε της η μελισσοθεραπεία, η οποία δικαιώνεται από μια σειρά ερευνών. Το μέλι, για παράδειγμα, και συγκεκριμένα το θυμαρίσιο έχει αποδειχτεί ότι επουλώνει τις πληγές δύο φορές πιο γρήγορα από τους ειδικούς επιδέσμους. Το αντισηπτικό μυστικό του μελιού είναι το οξυζενέ που παράγει με φυσικό τρόπο! Αυτή η διαδικασία οφείλεται στην ύπαρξη ενός ενζύμου, της οξειδάσης της γλυκόζης, το οποίο χρησιμοποιεί η μέλισσα για να μετατρέπει το νέκταρ σε μέλι. Από αυτήν τη διαδικασία απομένει αρκετό ένζυμο, ώστε με την παρουσία νερού να ξεκινάει μια νέα χημική αντίδραση: το σάκχαρο αποσυντίθεται σε οξυζενέ και γλυκολικό οξύ. Η αντισηπτική δράση του πρώτου είναι γνωστή, ενώ η επουλωτική δράση του προέρχεται ταυτόχρονα από τα σάκχαρα που μέσω όσμωσης στεγνώνουν την πληγή και διεγείρουν την παραγωγή κυτοκίνης και ιντερλευκίνης, ουσίες που λειτουργούν επουλωτικά.

Εξίσου θαυματουργός είναι και ο βασιλικός πολτός. Οι αντιβακτηριακές, αντιιικές αλλά και μυκητοκτόνες ιδιότητές του έχουν επιβεβαιωθεί και από ιατρικές έρευνες. Είναι αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτικός, προστατεύει την καρδιά, επιβραδύνει την ανάπτυξη κάποιων καρκινικών όγκων, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ενώ προλαμβάνει και την οστεοπόρωση.

Σειρά έχει η πρόπολη, μια ρητινώδης, κολλητική ουσία που οι μέλισσες τη χρησιμοποιούν για να γεμίζουν τα κενά της κυψέλης τους αλλά και για να την αποστειρώνουν. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόπολη είναι μυκητοκτόνος, αντισηπτική, αντιβιωτική, αναισθητική, αλλά και αντιφλεγμονώδης. Θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση καταρροής, βήχα, βρογχίτιδας, ωτίτιδας, ακμής, ακόμα και ενοχλήσεων στον προστάτη.

Ακόμα και η γύρη που μεταφέρουν οι μέλισσες και η οποία βρίσκεται μέσα στο μέλι έχει αποδειχτεί ότι είναι μια πολύ πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινολών. Σε έρευνα που έγινε στη γύρη διαπιστώθηκε ότι έχει ευεργετική δράση στην εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη.


Το δηλητήριο που κάνει καλό

Έρευνα που έγινε στο Ελβετικό Κέντρο Μελισσοθεραπείας έδειξε ότι το δηλητήριο που έχει στο κεντρί της η μέλισσα έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, προστατεύει το ανοσοποιητικό, είναι αντιφλεγμονώδες, αντιπηκτικό και καταπολεμά τους ρευματισμούς. Προκαλεί τη σύνθεση αιμογλοβίνης, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, ρίχνει την πίεση, ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα και διεγείρει την παραγωγή ενδογενούς κορτιζόνης. Με λίγα λόγια, θωρακίζει ολόκληρο τον οργανισμό από κάθε είδους επίθεση

madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails