Η επόμενη ανάρτηση θα αφορά την θεραπεία με την συσκευή εξαχνώσεις που μου έστειλε ο Χρήστος Κογκαλίδης
Θα συνεχίσω την παρατηρήσει σε αυτά τα μελισσια και ίδωμεν ... Ευκαιρία πάντως για άντρα μοντέλο!!!!!
Επιπλέον, στο μέλι θα βρούμε αμινοξέα (προλίνη, φαινυλαλανίνη, τυροσίνη, βαλίνη, κ.ά.) καθώς και μοναδικές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το καφεϊκό οξύ, η πινοσεμπρίνη, η πινομπασκίνη, η κερκετίνη και η χρυσίνη. Η γενική σύσταση του μελιού αλλάζει ανάλογα με τον τύπο του και την ποικιλία των φυτών που έχουν «τρυγήσει» οι μέλισσες.
Από τα πιο διαδεδομένα και ποιοτικά μέλια είναι το θυμαρίσιο και, σύμφωνα με το νόμο, ως θυμαρίσιο μέλι χαρακτηρίζεται εκείνο του οποίου η γυρεοσκοπική ανάλυση δίνει αποτέλεσμα μεγαλύτερο του 18% (κόκκοι γύρης θυμαριού επί του συνόλου των κόκκων γύρης που εμφανίζονται στο προϊόν). Όσον αφορά τις σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού, πολύ πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο J Biomed Biotechnol. (2009:830616), αναδεικνύει την αντιπολλαπλασιαστική δράση που έχουν τα αντιοξειδωτικά του μελιού απέναντι σε καρκινικά κύτταρα, σε εργαστηριακό πάντα επίπεδο.
Για αποθεραπεία πληγών
Για περισσότερα από 3.000 χρόνια το μέλι χρησιμοποιούνταν στην Ιατρική για την αποθεραπεία των πληγών. Στους πληγωμένους στρατιώτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το μέλι χρησιμοποιούνταν με τη μορφή καταπλάσματος για την επούλωση των πληγών των στρατιωτών. Με τον καιρό, η χρήση του ως αντισηπτικού και μικροβιοκτόνου μειώθηκε, κυρίως λόγω της ευρείας χρήσης των αντιβιοτικών. Παρ' όλ' αυτά, τον τελευταίο καιρό το μέλι άρχισε να χρησιμοποιείται ξανά για θεραπευτικούς σκοπούς, λόγω της ταυτόχρονης ανάπτυξης ανθεκτικών μικροβίων, που καθιστούν τα αντιβιοτικά ανεπαρκή. Υπάρχουν αρκετές πρόσφατες αναφορές οι οποίες μιλούν για θετικά αποτελέσματα από τη χρήση του μελιού στη θεραπεία των πληγών και την καταπολέμηση των μολύνσεων. Η θετική επίδραση του μελιού φαίνεται να είναι πιο έντονη σε ασθενείς με χρόνιες πληγές και έλκη λόγω κατάκλισης.
Μάλιστα, ερευνητές έχουν αναπτύξει έναν θεραπευτικό τύπο μελιού σε μορφή γέλης (Medihoney), ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την επούλωση πληγών και νοσοκομειακών λοιμώξεων. Μελέτη του πανεπιστημίου Queensland της Αυστραλίας έδειξε ότι αυτός ο τύπος μελιού μπορεί με επιτυχία να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά, για να αποφθεχθούν λοιμώξεις συσχετιζόμενες με τους καθετήρες, σε ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση.
Σημαντική μερίδιο «ευθύνης» της αντιμικροβιακής και αντιβακτηριακής δράσης του μελιού έχει το υπεροξείδιο του υδρογόνου που παράγεται όταν το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης που εμπεριέχεται στο μέλι, διασπά τη γλυκόζη.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι οι περισσότερες μελέτες που αφορούν τις θετικές επιδερμικές επιδράσεις του μελιού αναφέρονται σε μικρό αριθμό ασθενών. Για να μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως στην επούλωση των πληγών θα πρέπει να γίνουν αρκετές ακόμη καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες ευρείας κλίμακας. Ετσι μόνο θα μπορέσουν να τεκμηριωθούν με αδιάσειστο τρόπο οι πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού και να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ευρέως στη φαρμακευτική.
Συνεργασία του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Ως συνεργαζόμενο κέντρο (Collaborating Center) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ανάπτυξη στρατηγικών και υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας και Πρόληψης μη-μεταδιδόμενων νοσημάτων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ανακηρύχτηκε το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που λειτουργεί από δεκαετίας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Γιάννη Τούντα, αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής και πρόεδρο της Παγκόσμιας Ενωσης Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας.
Στις αρμοδιότητες που ανέθεσε ο ΠΟΥ στο Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, περιλαμβάνονται οι πληθυσμιακές έρευνες υγείας, οι έρευνες υπηρεσιών υγείας, η αξιολόγηση προγραμμάτων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, η κατάρτιση στους τομείς αυτούς, η δημιουργία βάσεων δεδομένων, η διαμόρφωση κατευθυντήριων οδηγιών, η συμμετοχή στις αντίστοιχες επιτροπές του ΠΟΥ, η υποστήριξη δράσεων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας στην ΠΦΥ, στα νοσοκομεία, στους δήμους και στους χώρους εργασίας και η εκπροσώπηση του ΠΟΥ σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, καθώς και στα ΜΜΕ στους τομείς αυτούς.
Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΟΣ, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Μ.Sc., αντιπρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, www.eid.org.grΣυγκεκριμένα ισχυρίζονται πως μια κουταλιά της σούπας μέλι αποδίδει 64 θερμίδες, ενώ μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη 44 θερμίδες...
Εκ πρώτης δίνουν την εντύπωση πως το μέλι είναι πιο θερμιδογόνο από τη ζάχαρη
Λάθος!
Όταν συγκρίνουμε τη θερμιδική απόδοση δύο τροφών και εφόσον θέλουμε να είμαστε ακριβείς, χρησιμοποιούμε τα γραμμάρια ως σημείο αναφοράς και όχι το κουτάλι της σούπας ή του γλυκού...
Ένα κουτάλι σούπας μέλι ζυγίζει 21 γραμμάρια ενώ ένα αντίστοιχο ζάχαρης ζυγίζει 11 γραμμάρια...
Είναι λοιπόν λογικό να βγάζουμε με αυτόν τον τρόπο πιο «ένοχο» θερμιδικά το μέλι
Αν όμως συγκρίνουμε ίσες ποσότητες μελιού και ζάχαρης, για παράδειγμα 21 γραμμάρια, θα δούμε πως η ζάχαρη αποδίδει 84 θερμίδες έναντι 64 του μελιού και η όλη διαφορά έγκειται στο γεγονός της περιεκτικότητας του μελιού σε 17% νερό, σε αντίθεση με τη ζάχαρη που δεν εμπεριέχει νερό...
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) μόλις ανακοίνωσε το νικητή του διαγωνισμού φωτογραφίας που είχε ως θέμα την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία: το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Christopher Azzopardi από τη Μάλτα για τη φωτογραφία του με τίτλο «Μελισσοκόμος», στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Εκτίμηση Κινδύνου και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο Μπιλμπάο, που αποτέλεσε την τελετή λήξης της Εκστρατείας για Υγιεινούς Χώρους Εργασίας.
Ο Christopher Azzopardi, νικητής του 2009, ήταν ενθουσιασμένος για την επιτυχία του: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που λαμβάνω το βραβείο. Η φωτογραφία αυτή ήταν η πιο δύσκολη που τράβηξα ποτέ. Φορούσα προστατευτικό ρουχισμό καθώς απαθανάτιζα έναν μελισσοκόμο κατά την ώρα εργασίας του σε μελισσοκομείο στη Μάλτα. Παρόλα αυτά, οι μέλισσες κατάφεραν να με τσιμπήσουν αρκετές φορές. Με αυτή τη φωτογραφία ήθελα να δείξω τη σημασία που έχει η χρήση προστατευτικής εξάρτησης όταν κάποιος εργάζεται σε επικίνδυνο περιβάλλον.»
Το δεύτερο και το τρίτο βραβείο απονεμήθηκαν στον Eric Despujols από τη Γαλλία («Συγκολλητής») και τον Rodrigo Cabrita από την Πορτογαλία («Μια σκληρή και περίπλοκη ζωή»).
Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός έδωσε κίνητρο στη φαντασία φίλων της φωτογραφίας από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με 51 συμμετοχές από την Ελλάδα σε σύνολο περισσότερων από 1.670 συμμετοχών. Κάθε φωτογραφία συνέβαλε με το δικό της τρόπο στην ερμηνεία του τι σημαίνει ασφάλεια και υγεία για τους πολίτες της Ευρώπης. Ο Jukka Takala, Διευθυντής του EU-OSHA, τόνισε την εξαιρετική επιτυχία του διαγωνισμού στην τελετή απονομής των βραβείων στο Μπιλμπάο: «Το γενικό ενδιαφέρον και το δημιουργικό ταλέντο που βγήκε στην επιφάνεια ήταν πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που απονέμω τα βραβεία στις καλύτερες και πιο πρωτότυπες φωτογραφίες που απαντούν στο ερώτημά μας «Ποια εικόνα έχετε για την ασφάλεια και την υγεία κατά την εργασία;». Το χιούμορ, η απλότητα και η αθωότητα κάνουν συχνά την εμφάνισή τους, ενώ μερικές φορές συνοδεύονται από μια αδιόρατη αίσθηση έντασης ή ακόμη και πρόκλησης, σαν να θέλουν να μας υπενθυμίσουν τη σημασία των πιο υγιεινών και ασφαλέστερων χώρων εργασίας.»
Ο διαγωνισμός φωτογραφίας διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας του Οργανισμού σχετικά με την εκτίμηση του κινδύνου για Υγιεινούς Χώρους Εργασίας. Όλοι οι φωτογράφοι – επαγγελματίες ή ερασιτέχνες – προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και να υποβάλουν τις φωτογραφίες τους στο χρονικό διάστημα μεταξύ της 9ης Μαΐου και της 15ης Αυγούστου 2009. Υπεύθυνη για την επιλογή των καλύτερων συμμετοχών ήταν μια διεθνής επιτροπή: Εκτός από τους κορυφαίους φωτογράφους Mertxe Alarcón, Clemente Bernad, Miguel Ángel Gaüeca και Ambroise Tézenas, στην επιτροπή συμμετείχε και ο Peter Rimmer, ειδικός επικοινωνίας στον τομέα της εργασιακής ασφάλειας και υγείας, καθώς επίσης πρώην στέλεχος του βρετανικού οργανισμού Health and Safety Executive.
Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για την προώθηση του μελιού και των προϊόντων του στην εγχώρια αγορά αλλά και το εξωτερικό, που εκφράζεται μέσα από διάφορες οργανωμένες και συντονισμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες ιδιωτών και όχι μόνο.
Μεταξύ αυτών, στις 4-6 Δεκεμβρίου, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα, το 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, στο Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ. Πρόκειται για τον τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και της προβολής του Ελληνικού μελιού στους χώρους εστίασης και εμπορίας και στο καταναλωτικό κοινό.
Το θέμα της νοθείας του μελιού πρόβαλε μέσα από την ομιλία του για την “ποιότητα του Ελληνικού μελιού”, o καθηγητής του Εργαστηρίου μελισσοκομίας-σηροτροφίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Θρασυβούλου, στο πλαίσιο της Γιορτής Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης (9-11 Οκτωβρίου), στη Θεσσαλονίκη. Ο καθηγητής επεσήμανε ότι τις περισσότερες φορές, εισαγόμενο μέλι πωλείται ως ελληνικό και πρότεινε στους καταναλωτές να αγνοήσουν την ημερομηνία λήξης που φέρουν οι συσκευασίες μελιού, γιατί "πρόκειται για μια υποχρέωση αγορανομική και το μέλι δεν χαλάει".
Ο κ. Θρασυβούλου επεσήμανε, επίσης, τα εξής: “ Όλα τα μέλια της μέλισσας είναι σωστά ποιοτικά. Το μέλι αλλάζει μόνο με παρέμβαση των ανθρώπων. Είτε με ανάμειξη με φθηνά μέλια, είτε με επιλεκτική τροφοδοσία μελισσών για παραγωγή μελιού, είτε με πρόσθεση αμυλοσιροπίου στα βάζα, είτε με σκόπιμα λανθασμένες ενδείξεις στις πινακίδες του. Η αγορά από πλήρως αναγνωρίσιμους παραγωγούς είναι επαρκής προστασία. Η αγορά από πλανόδιους είναι σχεδόν εξασφαλισμένη νοθευμένη αγορά”.
Η ελλειμματική αγορά της Ευρώπης αναζητά μέλι
Το μέλι δεν αλλοιώνεται, το χαλάει μόνο η υγρασία, ανέφερε ο κ. Θρασυβούλου και πρόσθεσε τα εξής: “Δεν έχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων, είναι παντελώς απαλλαγμένο από αντιβιοτικά.
Η Ευρώπη είναι ελλειμματική στο μέλι και έχει ανάγκη εισαγωγών. Η Ελλάδα έχει καταγεγραμμένα 1.450.000 μελίσσια, ενώ το σύνολο των επόμενων 7 κρατών στην ΕΕ είναι μόνο 761.400. Στην Ελλάδα, με την χλωρίδα και το ξηροθερμικό κλίμα της ένα μελίσσι αποδίδει κατά μέσο όρο 10 κιλά, ενώ στην υγρή βόρεια Ευρώπη ένα μελίσσι αποδίδει 30 κιλά. Το μέλι προέρχεται από τα λουλούδια και από το μελίτωμα, δηλ. το 70% της Ελληνικής παραγωγής (60% πευκόμελο & 10% ελατόμελο), και μόνο από λουλούδια βελανιδιάς (1%) και 30% περίπου ανθόμελο (μόνο το 3-4% θυμαρίσιο). Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει καθορίσει 17 κριτήρια ποιότητας και είναι στη διάθεση όλων”.
Ο ευκολότερος και πιο ανέξοδος τρόπος για να αποκτήσετε ένα φυτό δεντρολίβανου είναι μέσω πολλαπλασιασμού. Εντοπίστε κάποιο φυτό στην εξοχή, σε κάποιο φιλικό σπίτι, σε έναν κήπο ή στην ανάγκη σε κάποιο πάρκο και κόψτε μερικά ξυλώδη κλαδάκια. Προτιμότερο είναι να μην έχουν άνθη τα κλαδάκια που θα επιλέξετε.
Τοποθετήστε τα κλαδάκια σε ένα ποτήρι νερό για μερικές μέρες. Αν τα παρατηρήσετε προσεκτικά θα δείτε ότι αρχίζουν να βγάζουν μικρές ρίζες. Όταν οι ρίζες γίνουν 3-4 εκατοστά μπορείτε να τα φυτέψετε προσεκτικά σε μια γλάστρα ή στον κήπο σας. Όταν λέω προσεκτικά, εννοώ πως θα κρατάτε με το ένα σας χέρι το κλαδάκι μέσα στη γλάστρα με τις ρίζες να κρέμονται και με το άλλο σας χέρι θα ρίχνετε χώμα γύρω από το φυτό ώστε να σταθεροποιηθούν οι ρίζες.