Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Τα προιοντα τις μελισσας ...με λιγα λογια

Το μέλι στη ζωή μας! Ποιό όμως είναι αυτό το φυτικό και ζωικό προϊόν που κατασκευάζεται στη μοναδική ίσως φυσική βιομηχανία, που είναι το μελίσσι; Αποτελείται από: υδατάνθρακες, οργανικά οξέα (18 στον αριθμό), πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία (όπως κάλιο, χλώριο,ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.λπ.), ένζυμα δηλαδή συμπλέγματα πρωτεϊνών που είναι η βάση της ζωής, βιταμίνες (όπως Β1, Β6, φολικό οξύ, C, D, Ε, παντοθενικό οξύ κ.λπ.), αρωματικές-χρωστικές ουσίες και άλλα.

Βιοκαταλυτική δύναμη λοιπόν το μέλι, με τα 180 περίπου συστατικά του, προσφέρει στο σώμα όλες εκείνες τις ουσίες που χρειάζεται για το μεταβολισμό των σακχάρων και τη μετατροπή τους σε ενέργεια. Με τον τρόπο αυτόν αυξάνονται η μυική δύναμη, η αντοχή και οι διανοητικές ικανότητες, καταστέλλονται καταστάσεις κόπωσης και εξάντλησης και ισχυροποιείται ο οργανισμός απέναντι στις ασθένειες.

Το μέλι εκτός από άριστη φυσική γλυκαντική ουσία έχει και θεραπευτικές ιδιότητες στα έλκη στομάχου, την αϋπνία, τους πονοκεφάλους, καρδιακές παθήσεις κα.

Αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και συνεπώς τη μυϊκή δύναμη.

Στα παιδιά βοηθά στην οστεοποίηση και σε εξωτερική χρήση έχει αντιβακτιριακές ιδιότητες .

Ακόμη και...στον ύπνο σας αν δείτε μέλι, ευχάριστα γεγονότα και χαρές θα συμβούν στη ζωή σας, όπως τουλάχιστον λέει ο ονειροκρίτης!

  • ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ
  • προνύμφη σε βασιλικό πολτόΠαράγεται στους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών, είναι άσπρος σαν το γάλα, κρεμώδης, ισχυρά όξινος, με ιδιάζουσα οσμή και υπόξινη γεύση. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων. Περιέχει ακόμη διάφορα λιπαρά οξέα, όπως τα υδρόξυ λιπαρά οξέα τα δικαρβοξυλικά οξέα ή απλά λιπαρά οξέα οποία είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες βιολογικές ιδιότητες που έχει ο βασιλικός πολτός.
    Ορισμένες ευεργετικές επιδράσεις του αφορούν την αντιμετώπιση των ρευματικών αρθρίτιδων, τη μείωση της πίεσης του αίματος, τη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας, τις αντισηπτικές και μικροβιοκτόνος ιδιότητες, την ενίσχυση της δυναμικότητας του οργανισμού και την αντοχή στις αρρώστιες. Ακόμη, χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νεφρικής ανεπάρκειας, περιέχει γενετήσιες ορμόνες που βοηθούν τους άντρες να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους ζωή και να αυξήσουν τη μυϊκή δύναμη, συμβάλλει στην γαλακτοπαραγωγή μετά τη γέννα των γυναικών και στην αποφυγή της αγγείωσης του δέρματος. Γενικά ο βασιλικός πολτός βελτιώνει τη διάθεση, αυξάνει την ικανότητα για εργασία και την όρεξη και βοηθά στην απόκτηση μεγαλύτερης διανοητικής και σωματικής δύναμης. (ΟΜΣΕ)
    • ΠΡΟΠΟΛΗ
    H πρόπολη είναι προϊόν που παράγουν οι μέλισσες από ρητίνες και διάφορες άλλες φυτικές ουσίες σε συνδυασμό με ένζυμα που προσθέτουν οι ίδιες, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν για την υγιεινή και την αποστείρωση της κυψέλης.
    Η πρόπολη, λόγω των φλαβονοειδών στοιχείων που περιέχει έχει σημαντική αντιβακτηριδιακή δράση και δρα ενάντια στο σταφυλόκοκκο και στο στρεπτόκοκκο, που είναι υπεύθυνοι για τις μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας. Ακόμη, τα φλαβονοειδή είναι υπεύθυνα για την δράση της εναντίον των ιών του τύπου έρπη και των αδενο-ιών.
    Η πρόπολη δρα προφυλακτικά ενάντια στον ιό της γρίπης, στην ηπατίτιδα Β και στον έρπη ζωστήρα. Αποδεικνύεται αποτελεσματική εναντίον των επιθέσεων των παθογόνων μυκήτων στην επιδερμίδα. Επίσης, συνιστάται για τοπική αναισθητική δράση (π.χ. τσιμπήματα εντόμων) και επιτυγχάνει την επούλωση των κατεστραμμένων ιστών κυρίως χάρη στα αιθέρια έλαια που περιέχει. Τέλος, έχει αντιπαρασιτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
    Εδω αξίζει να προσθέσω να μην παραλείψετε την επίσκεψη σας στο ακολουθώ link
    http://greekbeekeeper.blogspot.com/2007/12/blog-post_5343.html
    οπού θα δείτε στην πράξη με εικόνες την κατασκευή βήματος πρόπολης όπως γίνετε από τον κύριο Σπύρο (beehappy)

    Η ΓΥΡΗ
    Η γύρη είναι προϊόν που συγκεντρώνουν η μέλισσες από διαφορά άνθη την μεταφέρουν στην κυψέλη στα πίσω πόδια τους Η γύρη είναι απαραίτητη τροφή για την μέλισσα για την παραγωγή βασιλικού πολτού αλλά και για την επιβίωση του μελισσιού .
    Η γύρη για τον άνθρωπο είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες , πρωτεΐνες , αμινοξέα , ορμόνες , ένζυμα και αλλά χρήσιμα συστατικά για την διατροφή μας .Αναφέρετε ότι ποσότητα 35γρ γύρης την ημέρα περίπου μια κουταλιά τις σούπας δηλαδή , ικανοποιεί τις ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπου σε πρωτεΐνες . Υπάρχουν και οι αρνητικές επιδράσεις, όπως στομαχικές διαταραχές, έντονη οσμή των ούρων, εντερικά αέρια και κάποιες αλλεργίες που συνήθως παρουσιάζονται σε άτομα με αλλεργικές προδιαθέσεις από συγκεκριμένα φυτά από τα οποία δυνατό να μαζέψουν τη γύρη οι μέλισσες.



    ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ

    Το δηλητήριο της μέλισσας είναι ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ουσιών, που εξασκεί φαρμακευτική δράση και επηρεάζει τη φυσιολογία ενός οργανισμού. Η φαρμακευτική του δράση είναι γνωστή από παλιά
    Το δηλητήριο της μέλισσας χρησιμοποιείται με επιτυχία εναντίον της ρευματοειδούς πολυαρθρίτιδας. Περιορίζει τους ισχιακούς πόνους, την νευραλγία, τη μεσοπλεύριο και βρογχική νευραλγία. Επίσης έχει εφαρμοστεί σε θεραπεία ασθενών που υπέφεραν από αρθρίτιδα, μυαλγία, μυΐτιδα, ριζίτιδα, γαστρικό έλκος, θρομβοφλεβίτιδα στις υποδόριες φλέβες και καρκίνο.
    Η ουσία Μελιτίνη που βρίσκεται στο δηλητήριο των μελισσών σκοτώνει τα καρκινογόνα κύτταρα ενώ δεν επηρεάζει τα υγιή. Η Μελιτίνη ενεργεί άμεσα στην επιφάνεια των καρκινογόνων κυττάρων προκαλώντας την αυτόματη νέκρωσή τους.

    ΤΟ ΚΕΡΙ
    Το κερί παράγεται από τους κηρογόννους αδένες της μέλισσας και χρησιμοποιείτε για την κατασκευή κηρηθρών,ύστερα από ζύμωση και ανάμιξη με τις εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων.Το κερί που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να καλύψουν το ώριμο μέλι έχει αντιβιοτικές ουσίες που συμβάλουν στην συντήρηση του μελιού
    Το κερί συλλέγεται κυρίως από σφραγίσματα των κελιών και από παλιές κηρήθρες Οι σπουδαιότεροι τομείς χρήσης του κεριού τις μέλισσας είναι η παραγωγή καλλυντικόν ,κεριών, και παραγωγής φύλλων κηρήθρας Η μέλισσα ξοδεύει 5 κιλά μέλι για να φτιάξει 1 κιλό κερί.Το φυσικό κερί μέλισσας όταν καίγεται δεν καπνίζει.Τα κεριά που φτιάχνονται από μελισσοκερι δεν είναι τοξικά όταν καίγονται και κρατάνε 3 φορές περισσότερο από τα κεριά που φτιάχνονται με παραφίνη


  • ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ
  • μέλισσα με γύρη Πρόκειται για λειτουργία των ανώτερων φυτών κατά την οποία η ώριμη γύρη από τους στήμονες μεταφέρεται στο στίγμα του ύπερου για να γίνει έτσι η γονιμοποίηση του ωαρίου και να σχηματιστούν τα σπέρματα (αναπαραγωγή του φυτού). Οι μέλισσες βοηθούν στη γονιμοποίηση ποσοστού 60 με 70 % των φυτικών ειδών. Άρα το ουσιαστικότερο «προϊόν» της μέλισσας είναι η επικονίαση αφού αυτή η προσφορά της στη φύση ξεπερνάει την αξία όλων των προϊόντων της κυψέλης.
    Στην πράξη η επικονίαση των ανθέων από τη μέλισσα επιφέρει τεράστια οφέλη στους παραγωγούς. Έρευνες αλλά και προσωπικές παρατηρήσεις παραγωγών οπωροφόρων δέντρων και άλλων καλλιεργειών (π.χ. κηπευτικών) δείχνουν πως η απόδοση μετά από βόσκηση μελισσιών στις καλλιέργειες αυτές αυξάνει. Επιπλέον, η καρπόδεση ενισχύεται και οι καρποί γίνονται μεγαλύτεροι με αποτέλεσμα, εκτός από αύξηση της ποσότητας να απολαμβάνουν και βελτίωση της ποιότητας. Σε πολλές χώρες, ήδη από χρόνια, οι παραγωγοί νοικιάζουν μελίσσια προκειμένου να τοποθετηθούν την κατάλληλη περίοδο σε καλλιέργειες με αυξημένες επικονιαστικές ανάγκες. Εκεί η προσφορά της μέλισσας στην επικονίαση έχει αναγνωριστεί.
    Παρά τη μοναδική και αναντικατάστατη συμμετοχή της μέλισσας στην οικονομική, οικολογική, ακόμη και αισθητική διαμόρφωση της υπόστασης του πλανήτη στο σύνολό του, αλλά και του ανθρώπου ειδικότερα, και ακόμη παρά την ύπαρξη αυστηρής νομοθεσίας για το θέμα, θα πρέπει να επισημανθεί το ακανθώδες πρόβλημα που προκύπτει από τη χρήση ψεκασμών με μελισσοτοξικές φυτοπροστατευτικές ουσίες σε ορισμένες καλλιέργειες. Και ενώ η μέλισσα αποτελεί αποδεδειγμένα τον ισορροπιστή της φύσης υπόκειται συχνά τις δυσμενείς συνέπειες των ψεκασμών.(ΟΜΣΕ)
    Αυτά είναι τα προϊόντα τις μέλισσας όπως βλέπει λοιπόν κανείς η μέλισσα είναι ένα έντομο απαραίτητο στην φύση άλλα και στον άνθρωπο . Ετσι καταλαβαίνουμε γιατί η μελισσοκόμοι είναι μπροστάρηδες στον αγώνα για την κατάργηση τον γεωργικών δηλητηρίων με άλλα πιο αβλαβή σκευάσματα τόσο για τις μέλισσες, για τον άνθρωπο άλλα πολύ περισσότερο για την φύση. Μπορείτε εδώ να δείτε την καταστροφή που προκάλεσαν φυτοφάρμακα σε μέλισσες ,φανταστείτε λοιπόν την καταστροφή που προκαλούν στην φύση ,στο νερό στον αέρα ..... Δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι στην πόρτα μας ..........Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια που τα αεροπλάνα ράντιζαν τις ελιές τις Κέρκυρας για τον δάκο με Λεμπαϊσίντ . ....



    2 σχόλια:

    zepos είπε...

    Καλορίζικο το Μπλοκ σου..
    Και σου εύχομαι θερμά να πάνε καλά και τα σχέδιά σου για τα μελίσσια..
    Είμαι και εγώ ερασιτέχνης με λίγες κυψέλες στη Μύκονο.. Από τουρισμό μοιάζουμε αλλά από μελισσοτροφές.. μας ρίχνεις ασύστολα!!

    Corfu bee είπε...

    Ευχαριστώ πολύ ...έρχονται πιο διασημοι τουρίστες αυτού

    Related Posts with Thumbnails