Αναλύοντας τη χημική σύσταση και τις βιολογικές δράσεις των ελληνικών μελιών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι το ελληνικό μέλι και ειδικότερα το θυμαρίσιο, συγκρινόμενο με μέλια άλλης προέλευσης, είναι πλουσιότερο σε πολυφαινόλες και φαινολικά οξέα, δηλαδή αντιοξειδωτικές ενώσεις. Η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα άνθη από τα οποία έγινε η συλλογή από τις μέλισσες.
Εκτός από τον καρκίνο, οι φαινολικές ενώσεις του μελιού έχουν προστατευτική δράση και απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις. «Αυξάνοντας το αντιοξειδωτικό φορτίο του οργανισμού, το μέλι προστατεύει από την κυτταρική ζημιά που προκαλεί στα αγγεία η LDL (κακή) χοληστερόλη, όταν οξειδώνεται από τις ελεύθερες ρίζες», τόνισε ο διαιτολόγος - διατροφολόγος κ. Παρασκευάς Παπαχρήστος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο. Αναφέρθηκε, δε, σε έρευνα του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, που εξέτασε in vitro τη δράση του πευκόμελου.
Η έρευνα έδειξε ότι η συστηματική, μέτρια κατανάλωση μελιού καθυστερεί την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και πιθανόν συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Απέδειξε, μάλιστα, ότι όσο υψηλότερες ήταν οι συγκεντρώσεις του μελιού τόσο μεγαλύτερη ήταν η αντιοξειδωτική προστασία.
«Μείωση της αντιοξειδωτικής δράσης του έχει παρατηρηθεί μόνο λόγω συγκεκριμένων μεθόδων που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία του και λόγω της παρατεταμένης αποθήκευσής του», παρατήρησε ο κ. Παπαχρήστος συστήνοντας «την αντικατάσταση των γλυκαντικών ουσιών με όσο το δυνατόν πιο φρέσκο μέλι».
e-tipos.com
2 σχόλια:
Γι αυτό φάτε μέλι Ελληνικό... Κ όχι μόνο... Όλα τα προιόντα των μελισσών έχουν τέτοιες ιδιότητες...
Hi I am a beekeeper from italy. I saw your blog and I have been pleased to see that the Greek apicolture is so thriving.
If you are interested to share your experience or merely to exchange some word with me don't be troubled to contact me.
Bye bye
Δημοσίευση σχολίου