Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Να τρώτε μέλι, είναι υγιεινό!

«Ελιξίριο ζωής» τα προϊόντα της μέλισσας, με το μέλι να έχει διπλές ιδιότητες, της τροφής και του ιάματος. Αυτό τονίστηκε ιδιαίτερα σε σημαντική ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Το μέλι στην υγιεινή διατροφή του ανθρώπου και οι θεραπευτικές ιδιότητες των προϊόντων της κυψέλης» που διοργανώθηκε το Σάββατο στην Κομοτηνή από τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ροδόπης σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής. Ομιλητές ήταν οι: Ανδρέας Θρασυβούλου, Βασίλειος Λιάκος και Χρύσα Τανανάκη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τους εξαίρετους καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χαιρέτισε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ν. Ροδόπης Δημήτριος Ζάχος, κάνοντας λόγο για ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη έρευνα πάνω στα μελισσοκομικά προϊόντα. «Βασιζόμαστε σ’ αυτούς τους ανθρώπους για να προχωρήσουμε μπροστά με τις έρευνές τους, με τη βιβλιογραφία τους».

Μιλώντας για το επίπεδο της μελισσοκομίας στο νομό Ροδόπης, ο κ. Ζάχος έκανε λόγο για ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη στροφή των ντόπιων παραγωγών στη μελισσοκομία, «χάρη στους παλιννοστούντες αλλά και στον ντόπιο πληθυσμό που βλέπει ότι δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει με τις παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι, ο καπνός, και στρέφεται στη μελισσοκομία σαν εναλλακτική λύση καλλιέργειας». Ανθόμελο και πευκόμελο είναι τα είδη μελιού που υπάρχουν στην περιοχή μας, η οποία παράγει περίπου 60-70 τόνους μέλι.

Παράλληλα, τόνισε ότι χρειάζονται ενθαρρυντικά μέτρα από την πολιτεία ούτως ώστε «με γρηγορότερους ρυθμούς να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη της μελισσοκομίας». Ο ίδιος πιστεύει ότι η μελισσοκομία μπορεί να αντικαταστήσει ένα μέρος των καλλιεργειών που υπάρχουν, μιας και το ελληνικό μέλι είναι περιζήτητο όχι μόνο στη Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα οι μελισσοκόμοι της Ροδόπης ζητάνε να δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση επίδομα επικονίασης στη συμβολή της μέλισσας στο περιβάλλον, ώστε να υπάρχουν κίνητρα για να ασχοληθεί κανείς με μελισσοκομία. «Με αυτά τα δεδομένα αλλά και με κάποιες προτάσεις που έχουμε προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πιστεύουμε ότι η μελισσοκομία θα πάει ακόμα καλύτερα, αν βέβαια εισακουστούμε».

Η αγορά έχει ανάγκη από μέλι και από σύγχρονους μελισσοκόμους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ζάχου, καθώς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται εισαγωγή 150 τόνων μέλι, ενώ η Ελλάδα εισάγει περίπου 700 τόνους μέλι. «Το μέλι πλέον είναι απαλλαγμένο από αντιβιοτικά παράγωγα και φτάνει στο τραπέζι του καταναλωτή όσο το δυνατόν αγνότερο».

«Ελιξίριο ζωής»
τα προϊόντα της μέλισσας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. Βασίλιος Λιάκος. Το μέλι έχει διπλές ιδιότητες, από τη μια μεριά σαν τροφή και από την άλλη σαν φάρμακο. «Σαν τροφή προσφέρει στον οργανισμό μας βασικά θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός για τον εγκέφαλο, αλλά και για τους μυς». Το μέλι δεν παχαίνει όπως τα λιπαρά, γιατί 1 γρ. μέλι έχει 3,2 θερμίδες ενώ 1 γρ. λάδι έχει 9 θερμίδες.

Επίσης, πέραν από τους υδατάνθρακες που περιέχει, το μέλι έχει υπνοστοιχεία, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες, λίγα αμινοξέα, καθώς επίσης και αρωματικές αντιοξειδωτικές ουσίες, που είναι πάρα πολύ σημαντικές για τη υγεία του ανθρώπου.
Όσο για τις ιαματικές ιδιότητες του μελιού, ο κ. Λιάκος σημείωσε ότι το μέλι ήταν το πρώτο φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο για την επούλωση πληγών. «Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι στρατιώτες, οι Ινδοί στρατιώτες κουβαλούσαν μαζί τους μέλι για να το διαλύουν στο νερό ή στο κρασί και να ξεπλένουν τις πληγές τους». Σήμερα το μέλι χρησιμοποιείται για την επούλωση των γαγκρενοδών τραυμάτων που προκαλούνται από σάκχαρο διαβήτη τύπου Β΄, καθώς και για την θεραπεία πληγών που προέρχονται από τραύματα κατάκλισης ή από τραύματα που προκαλούνται από ακτινοβολία που χορηγείται για θεραπεία καρκινικών σωμάτων.

Τέλος, ο κ. Λιάκος μίλησε για υποβάθμιση των συνεταιρισμών, τονίζοντας ότι για την αναβάθμισή τους χρειάζεται ένα μοναδικό κίνητρο που είναι η καλή τιμή του κάθε γεωργικού προϊόντος. «Όπως για κάθε μορφή γεωργικής εκμετάλλευσης, έτσι και για τη μελισσοκομία, υπάρχει το μεγάλο αντικίνητρο, δηλαδή η κακή εμπορία των γεωργικών προϊόντων. Μιλάμε για τεράστια εκμετάλλευση του κάθε είδους παραγωγού που πουλάει φτηνά το προϊόν του και τον κόπο του τον επωφελούνται οι μεγάλοι.

Η υποβάθμιση των συνεταιρισμών έφερε σε τέτοιο σημείο σήμερα τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ώστε να ζητάμε άλλου είδους κίνητρα. Ένα είναι το κίνητρο, η καλή τιμή του κάθε γεωργικού προϊόντος. Αυτό πρέπει να αντιληφθούν και οι κυβερνώντες, και αυτοί που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργική παραγωγή».

«Το μέλι και τα υπόλοιπα προϊόντα κυψέλης» ήταν το θέμα που ανέπτυξε η καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Χρύσα Τανανάκη, λέκτορας στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Κτηνοτροφίας. Η κ. Τανανάκη συνιστά σε όλους να καταναλώνουν μέλι γιατί «είναι πολύ καλύτερο από τη ζάχαρη που καταναλώνουμε», καθώς επίσης να μάθουν να τρώνε και τα άλλα προϊόντα κυψέλης, όπως είναι η γύρη, η πρόπολις.

Όσο για τον τρόπο και την ποσότητα της κατανάλωσής της γύρης, συνιστά να ξεκινάει κανείς με ένα κουτάλι του γλυκού κάθε μέρα. Η γύρη είναι πρωτεΐνη και συνιστάται σε άτομα που ασχολούνται με αθλητισμό. «Αν κάποιος δεν μπορεί να τη φάει, μπορεί να τη βάλει μέσα στο χυμό». Την πρόπολις καλύτερα να την καταναλώνει κανείς με μικρά κομματάκια, τα οποία «τα καταπίνουμε κατευθείαν. Κάνει πολύ καλό στο στομάχι». Ο βασιλικός πολτός βοηθάει πολύ τους μαθητές στη διαύγεια και στην αντοχή. Το μέλι είναι καλό γιατί «μας δίνει ενέργεια».

Παρατηρητής της Θράκης

1 σχόλιο:

Theo είπε...

Θα θελαμε σαν φιλαθλο κοινο της ΑΕ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ να θέσουμε κάποια εύλογα ερωτήματα που μας απασχολούν και μας προβληματίζουν ιδιαίτερα:
1)για ποιο λόγο η επιτροπή της ΕΠΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ δεν συνεδρίασε την Πεμπτη?(ως γνωστο κάθε πέμπτη συνεδριάζει για τα πειθαρχικά θέματα
2)με ποιά αιτιολογία τιμωρήτε η έδρα μας με 2 αγωνιστικές ?
3)γιατι στον αγώνα ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΑΡΟΥΣΑΔΩΝ - ΑΕ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ ο διαιτητής δεν έγραψε στο φύλλο αγώνα όσα διαδραματίστηκαν κατα την διάρκεια και την λήξη του παιχνιδιού?(άραγε οι φτυσιές προς τον επόπτη δεν είναι αρκετές για να γραφτούν στο φύλλο αγώνα?) μετα την ληξη του αγώνα οι φίλαθλοι της Καρουσάδας επιτέθηκαν με καδρόνια,πέτρες,αυγα κ διάφορα άλλα αντικείμενα.Δυστυχώς όμως δεν έγινε καμία συζήτηση γι'αυτό και προφανώς δεν ίδρωσε κανενός υπεύθηνου το αυτι.
4)στον αγώνα ΑΕ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΕΤΡΙΤΗ η βροχή είχε ξεπεράσει τους 10 πόντους και το γήπεδο είχε γίνει στην κυριολεξία λίμνη.Μετα απο αίτημα της ομάδας μας να διακοπεί ο αγώνας και ενώ προηγούμασταν με 1-0 δεν έγινε δεκτό.Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό ο διαιτητής Καστρινος δεν μας καταλόγησε 3 πέναλτυ.
5)στον αγώνα μεταξύ ΘΙΝΑΛΙΑΚΟΥ -ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΚΑΡΟΥΣΑΔΩΝ,μερίδα φιλάθλων της ομάδας των ΚΑΡΟΥΣΑΔΩΝ επιτέθηκαν και χτύπησαν τον διαιτητή κ. ΓΙΟΎΡΓΑ .Δεν γράφτηκε τίποτα στο φύλλο αγώνα.Οπως καταλαβαίνετε υπάρχει επιλεκτική και κατευθηνόμενη αντιμετώπιση προς την ομάδα μας .Να ξέρετε όμως (ΕΠΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ )πως αυτού του είδους αποφάσεις και οι επιλεκτικές μεταχειρίσεις προς κάποια σωματεία φέρνουν το Κερκυρα'ι'κό ποδόσφαιρο πολλά χρόνια πίσω και δέν αρμόζουν στην κουλτούρα του φίλαθλου κοινού της Κερκυρας.

Related Posts with Thumbnails