Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Ποια είναι τα συστατικά και τα είδη του μελιού

Σπάνιο δώρο της φύσης. Ελιξήριο νεότητας και μακροζωίας. Το μέλι είναι μία από τις πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές, αφού περιλαμβάνει περισσότερες από 70 διαφορετικές ουσίες, απαραίτητες για όλα τα στάδια της ζωής.

Χάρις στη μοναδική σύνθεσή του δίνει δύναμη και ενέργεια στον οργανισμό, ρυθμίζει το μεταβολισμό και θωρακίζει τη σωματική και ψυχική υγεία. Συνιστάται σε όλες τις δίαιτες και σε άτομα όλων των ηλικιών.

Συστατικά μελιού

Το μέλι αποτελείται από:

*νερό, που περιέχεται στο νέκταρ, που μαζεύουν οι μέλισσες (16%)

*φυσικά ζάχαρα, όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη (80,79%)

*οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία, όπως μαγγάνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο(1%)

*άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως ένζυμα, βιταμίνες, αρωματικές και χρωστικές ουσίες (2,21%)

Θρεπτική αξία

Για να παράγουν οι μέλισσες ένα κιλό μέλι πηγαίνουν σε 17.000.000 λουλούδια και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την κυψέλη τους.

Για να καταλάβει κανείς πόσες πολυάριθμες και πλούσιες βιταμίνες και άλλα άγνωστα ωφέλιμα στοιχεία περιέχονται σε 1 κιλό μέλι, αρκεί να σκεφτεί ότι η ενέργεια που προσφέρει 1 κιλό μέλι ισοδυναμεί με:

* 60 φρέσκα αυγά

*3 κιλά κρέας

*2 1/2 κιλά γάλα

*3 κιλά ψάρια

*5 κιλά χυμό πορτοκαλιών

Τα είδη του μελιού

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες μελιού. Το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών και το μέλι των μελιτωμάτων που παράγεται από το χυμό του πεύκου και άλλων δασικών φυτών. Το ανθόμελο παίρνει την ονομασία του φυτού, από το οποίο προέρχεται. Έτσι, έχουμε μέλι θυμαριού, πορτοκαλιάς, ερείκης, καστανιάς κ.α. Το ίδιο συμβαίνει και με το μέλι μελιτωμάτων με πιο γνωστά είδη το μέλι πεύκου και ελάτου.

Μέλι από πεύκο

Το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα προέρχεται από το πευκόμελο. Βρίσκεται κυρίως σε πευκόφυτες περιοχές. Τρώγεται και αυτούσιο αλλά θα μπορούσε να δίνεται σε βιοτεχνίες γλυκισμάτων για να το χρησιμοποιούν αντί για ζάχαρη. Έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα, είναι θαυμάσιο φάρμακο για παθήσεις του λαιμού.

Μέλι από έλατο

Σε ορεινές περιοχές βρίσκουμε το θαυματουργό μέλι από έλατο. Είναι το πιο γνωστό μέλι από μελιτώματα μετά το πευκόμελο. Θεωρείται ιδανικό για παθήσεις του στομάχου και του εντέρου ενώ βοηθάει και στην αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος.

Μέλι από θυμάρι

Το θυμαρίσιο μέλι, όπως και το μέλι από ρίγανη και φασκόμηλο, παράγεται στα νησιά. Έχει εξαιρετικό άρωμα και γεύση και αποτελεί άριστο τονωτικό. Έχει ακόμη αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στη γρήγορη επούλωση των πληγών.

Μέλι πορτοκαλιάς

Αποκαλείται και μέλι της ομορφιάς για τις άριστες καλλυντικές του ιδιότητες. Το μέλι από άνθη πορτοκαλιάς περιέχει πολλές βιταμίνες και επιδρά αγχολυτικά και καταπραϋντικά. Συνήθως το βρίσκουμε στη Άρτα, στην Πάργα, στον Πόρο, στα Χανιά και σε άλλες περιοχές με πορτοκαλεώνες.

Μέλι καστανιάς

Ιδιαίτερο και πολύ δυναμωτικό μέλι. Θεωρείται ευεργετικό για τον οργανισμό. Βοηθά στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών και δυσλειτουργιών του προστάτη.

Μέλι από ρείκι

Εξαιρετικό μέλι για παιδιά με αναιμία αλλά και για ηλικιωμένους. Λίγο από το μέλι αυτό είναι αρκετό για να ξανανιώσουν κυριολεκτικά. Το ρεικόμελο έχει ακόμη μια μοναδική ιδιότητα, να ρίχνει τη χοληστερίνη.

Μέλι φλαμουριάς (από τίλιο)

Το βρίσκουμε στην Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Πέλλα. Έχει φυσικές ηρεμιστικές ιδιότητες. Μία κουταλιά πριν πέσει κανείς στο κρεβάτι είναι ό, τι χρειάζεται για να μην υπάρχει πια κανένας λόγος να καταφύγει σε υπνωτικά ή ηρεμιστικά χάπια.

Μέλι από το φυτό ραμνίνια

Βρίσκεται και αυτό κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι θαυμάσιο καθαρτικό, που τονώνει τον οργανισμό αντί να τον εξασθενεί, όπως τα χημικά καθαρτικά.


cosmo.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φιλε μου σε ευχαριστω παρα πολυ να εισαι καλα και ευχομαι το καλυτερο

Anestis Ketsetzidis είπε...

Κώστα
Μάλλον πρέπει να είμαστε τυχεροί και υπερήφανοι για τα προιόντα της κυψέλης που έχουμε τη χαρά να τα γευόμαστε πρώτοι.

Related Posts with Thumbnails