Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Πρόπολη: Ένα φυσικό αντιβιοτικό

Προερχόμενη από τις μέλισσες, η πρόπολη αποτελεί μια ουσία με αξιοσημείωτες θεραπευτικές -και πολλές άλλες- ιδιότητες, γνωστή κατά κύριο λόγο ως το αντιβιοτικό της φύσης .

Η πρόπολη είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών, και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης. Η πρόπολη καλύπτει μεγάλο φάσμα βακτηρίων.

Η παράλληλη χορήγηση της με αντιβιοτικά μειώνει τις βλάβες που προκαλούν αυτά στον οργανισμό. Η πρόπολη δρα στο σταφυλόκοκκο, στον στρεπτόκοκκο, που είναι υπεύθυνοι για τις μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας. Το σιναμικό οξύ, ορισμένα αρωματικά συστατικά και πολλά φλαβονοειδή είναι ουσίες εξ’ αιτίας των οποίων η πρόπολη δρα σαν αντιβακτηριακό μέσο. Ιάπωνες ερευνητές απέδειξαν ότι η πρόπολη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων.
Η δράση της πρόπολης κατά των ιών είναι επίσης πολύ σημαντική, και τα φλαβονοειδή που περιέχει είναι επίσης υπεύθυνα γ’ αυτήν. Η δράση της κατά των ιών του τύπου έρπη, και των αδενο-ιών έχει πλήρως επεξηγηθεί. Άλλα συστατικά, όπως οι εστέρες και το καφεϊκό οξύ εμπλέκονται στη δράση της πρόπολης ενάντια στους ιούς. Τέλος, δρα προφυλακτικά στη γρίπη, ηπατίτιδα Β και έρπη ζωστήρα.
Η πρόπολη αποδεικνύεται αποτελεσματική εναντίον των επιθέσεων των παθογόνων μυκήτων στην επιδερμίδα. Στη δερματολογία και στην κοσμητολογία εξασφαλίζει τη λάμψη και την στιλπνότητα του δέρματος μειώνοντας τα candida και microsporum. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και παράγει μεγάλο αριθμό μακροφάγων, απαραιτήτων για την εξολόθρευση των μυκήτων και των βακτηρίων. Παράλληλα, η πρόπολη παρέχει αντιφλεγμονώδη δράση στο δέρμα και στους ιστούς του. Χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση της πιτυρίδας καθώς και στην καθημερινή φροντίδα των δοντιών και των ούλων λόγω των αντιβακτηριδιακών και επουλωτικών ιδιοτήτων της.

 thebest.gr

1 σχόλιο:

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ είπε...

Ετσι ακριβώς και περισσότερα είναι τα θετικά της πρόπολης.
Μπορώ να πω ότι είναι το πιο σημαντικό απ΄όλα τα προιόντα της μέλισσας.

Related Posts with Thumbnails