Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Aγώνας δρόμου για τη δημιουργία της... σούπερ μέλισσας

Όλα άρχισαν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, όταν ξαφνικά, αρρώστιες και παράσιτα άρχισαν να αφανίζουν ολόκληρες αποικίες μελισσών, στον Καναδά και όχι μόνο. Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγους μήνες, οι πληθυσμοί μελισσών έχουν μειωθεί κατά 10% - 30% στην Ευρώπη, κατά 30% στις ΗΠΑ και κατά 85% στη Μέση Ανατολή.

Τα καναδικά πανεπιστήμια του Γκουελφ και της Μανιτόμπα ανακοίνωσαν ότι, σε συνεργασία με μελισσοκόμους και με ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ύψους 170.000 ευρώ, θα επιχειρήσουν να αναπαραγάγουν μια σούπερ μέλισσα, η οποία θα είναι ανθεκτική στις αρρώστιες, μέσω γενετικής επιλογής.

Απώτερος στόχος; Αφενός να ανακοπεί η συρρίκνωση των πληθυσμών και αφετέρου οι μελισσοκόμοι να διασφαλίσουν μια σταθερή συγκομιδή μελιού, συνεχίζοντας παράλληλα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη βιομηχανία των οπωροκηπευτικών.

«Ακόμη και το κρέας χρειάζεται την επικονίαση, αφού οι τροφές των βοοειδών - τα φύτρα αλφάλφα, το τριφύλλι κ.ο.κ. - πρέπει να επικονιαστούν», εξηγεί ο Λες Εκλς της καναδικής Ένωσης Μελισσοκόμων. «Οι προμήθειές μας σε φθηνά τρόφιμα πραγματικά εξαρτώνται από τις μέλισσες».

Οι μέλισσες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη γεωργία, σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού επικονιάζουν περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη καλλιεργιών που αντιπροσωπεύουν περίπου το εν τρίτο των ειδών που καταναλώνει ο άνθρωπος και η αγοραία αξία των οποίων ανέρχεται στα 57 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο Εκλς λέει ότι τα τελευταία χρόνια, ασθένειες έχουν αφανίσει περίπου το 45% των μελισσών του. «Για άλλους μελισσοκόμους, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, αφού έχασαν το 90, ακόμη και το 100% των μελισσών τους». Όπως εξηγεί, ένας πληθυσμός είναι φυσικό να μειώνεται κατά 5 με 10% το χρόνο, όμως οι μελισσοκόμοι του Οντάριο χάνουν πλέον κατά μέσο όρο το 35% των μελισσών που διατηρούν.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ελπίζουν οι έρευνες των δύο καναδικών πανεπιστημίων να συμβάλουν στην άμβλυνση του προβλήματος, βοηθώντας παράλληλα τους μελισσοκόμους να διαχειρίζονται καλύτερα τις αποικίες τους.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails