Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

«Καμπανάκι» για μέλισσες, μεγάλους λευκούς καρχαρίες

Παγκόσμιο φαινόμενο χαρακτηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη τον αφανισμό ολόκληρων αποικιών της κοινής μέλισσας, την τελευταία δεκαετία. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, όμως ερευνητές του Οργανισμού κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την Κίνα, την Ιαπωνία, αλλά και για την αφρικανική ήπειρο, διαπιστώνοντας κατάρρευση αποικιών στην Αίγυπτο.

«Ο τρόπος, με τον οποίο η ανθρωπότητα διαχειρίζεται ή κακομεταχειρίζεται τα φυσικά περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των επικονιαστών, θα καθορίσουν εν μέρει το συλλογικό μας μέλλον κατά τον 21ο αιώνα», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ Αχίμ Στάινερ. «Είναι γεγονός ότι από τα 100 είδη που παρέχουν το 90% των τροφίμων στον κόσμο, περισσότερα από 70 επικονιάζονται από τις μέλισσες».

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, οι πληθυσμοί μελισσών θα συρρικνωθούν περαιτέρω σε ολόκληρο τον κόσμο. Για να ανακοπεί αυτή η τάση, σημειώνουν, θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα αποκατάστασης και θωράκισης των οικοτόπων τους. Θα πρέπει, για παράδειγμα, να δοθούν κίνητρα στους μελισσοκόμους να τοποθετήσουν τα κατάλληλα φυτά κοντά σε καλλιέργειες ή να χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη σύνεση εντομοκτόνα και άλλα χημικά. Τονίζουν όμως ότι, ακόμη και αν γίνουν βήματα για την προστασία των μελισσών που ζουν σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα, «οι άγριοι πληθυσμοί είναι πολύ ευάλωτοι».

Διαβάστε ακόμα ....

naftemporiki.gr

2 σχόλια:

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Kωστή .... τρελάθηκα !!!
Θα προσθέσουμε στου εχθρούς της μ΄ελισσας και τους λευκους καρχαρίες.
(Χα, χα Ε?)

Exagono είπε...

Κωστα ετσι που καταντησαμε τον πλανητη καλα να παθουμε.

Related Posts with Thumbnails