Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Πριν είναι αργά...


To όνομα μου είναι μέλισσα. Πιστεύω ότι με ξέρετε όλοι. Όπως γνωρίζετε τον καταλυτικό μου ρόλο στην επικονίαση των φυτών και καρποφόρων δένδρων, αλλά και τα εκλεκτά προϊόντα που παράγω.
Παίρνω το θάρρος να σας γράψω αυτό το μικρό σημείωμα επειδή, όπως εμείς οι μέλισσες, έτσι και εσείς οι άνθρωποι θα πρέπει να ανησυχείτε πολύ για όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό. Ίσως υπέπεσε στην αντίληψή σας ότι, την τελευταία τριετία έχουν αφανιστεί σε ολόκληρο τον κόσμο δισεκατομμύρια μέλισσες.
Μάλιστα, με στοιχεία που υπάρχουν στις ΗΠΑ, το ένα τρίτο των μελισσών στη χώρα αυτή καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Κάτι, που το γνωρίζουν πολύ καλά οι αγρότες σας, αφού ήδη έχουν ξεκινήσει τις εισαγωγές τυποποιημένων (σε κουτιά) εντόμων, για να επικονιάζουν τα φυτά και τα δένδρα τους.
Σε ολόκληρο τον κόσμο ειδικοί και επιστήμονες προσπαθούν να αναζητήσουν τα αίτια του αφανισμού μας, ενώ παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι, η μεγάλη μείωση του πληθυσμού των μελισσών, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στις καλλιέργειες και στην τροφική αλυσίδα. Μην ξεχνάτε ότι το ένα τρίτο των τροφίμων, που καταναλώνετε εσείς οι άνθρωποι, εξαρτάται άμεσα από την επικονίαση, που προσφέρουμε εμείς οι μέλισσες, τριγυρίζοντας για να μαζέψουμε τη γύρη από άνθος σε άνθος.
Μέχρι τώρα ως πιθανές αιτίες έχουν αναφερθεί οι εντατικές καλλιέργειες με τη χρήση φυτοφαρμάκων και ιδίως των παρασιτοκτόνων, οι μολύνσεις από ιούς και βακτήρια, μέχρι και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Ας προτρέψουμε όλοι τους επιστήμονες και τους ειδικούς να ψάξουν όσο γίνεται καλύτερα και βαθύτερα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των αιτίων του φαινομένου. Όμως, με την ευκαιρία, σας καλώ και εσείς να ξανασκεφτείτε το δρόμο της «ανάπτυξης» που έχετε πάρει και που αυτός μπορεί να οδηγήσει, τόσο εμάς τις μέλισσες, όσο και εσάς τους ανθρώπους. Γιατί, εάν τυχόν οδηγηθούμε στη φοβερή αυτή βιολογική καταστροφή, που ορισμένοι διαβλέπουν, τότε θα είναι αργά.

stsar@ath.forthnet.gr

agreco.net

4 σχόλια:

Επόπτης είπε...

Κώστα σου εύχομαι
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ

kkokinos είπε...

Χρονια πολλα και καλα παντα με χαρες!!!

Beebbc and sv2bbc είπε...

χρόνια πολλά πολλές ευχές για την γιορτή σου

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Χρόνια πολλά πολύχρονος.

Related Posts with Thumbnails