
Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010
Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010
Μην ξεχνάς να τρως μέλι... That's your power, Honey!
sigmalive.com
Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010
Μέλισσες-γιατροί για τα έλκη του στόματος
Τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ ανακάλυψαν έναν τρόπο ώστε να κάνουν το συγκεκριμένο μείγμα υδατοδιαλυτό ενώ του αφαίρεσαν και την άσχημη οσμή.

Η τεχνική αυτή έχει ήδη οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός τζελ για τα έλκη του στόματος, το οποίο, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, έχει καλύτερες αναισθητικές, αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες σε σύγκριση με τα υπάρχοντα.
Οπως ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών, καθηγητής Ανάντ Παραντκάρ, «η πρόπολη διαθέτει αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ είναι υποαλλεργική και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα».
tovima.gr
Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010
SOS για τις μέλισσες εκπέμπει το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες, με δεδομένο ότι οι μέλισσες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γονιμοποίηση του 84% των φυτών. Οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, η αστάθεια στις τιμές και η αυξημένη θνησιμότητα είναι ορισμένοι από τους κρίσιμους παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο τη μελισσοκομία στην Ε.Ε. σημειώνει η αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου.
Τα τελευταία χρόνια οι μέλισσες προσβάλλονται από ένα είδος μύκητα, με αποτέλεσμα οι αποικίες να αποδεκατίζονται. Η Ε.Ε. έχει θεσπίσει προγράμματα στήριξης των μελισσοκόμων τα οποία όμως λήγουν το 2012 και οι ευρωβουλευτές καλούν για επικαιροποίηση και ενίσχυσή τους.
Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου τονίζουν επίσης την ανάγκη να ενισχυθούν οι ανεξάρτητες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η χρήση παρασιτοκτόνων και η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών στους πληθυσμούς των μελισσών.
Παράλληλα ζητούν τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για τις εισαγωγές μελιού από τρίτες χώρες. Υπολογίζεται ότι το 40% του μελιού που καταναλώνεται στα κράτη-μέλη προέρχεται από χώρες εκτός Ενωσης.
enet.gr
Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010
Ασθένεια «θερίζει» τα μελίσσια στην Κρήτη. Οι μελισσοκόμοι ζητούν την λήψη μέτρων και αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ

Σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και προϊόντων μέλισσας κ. Ηλία Χαλακατεβάκη, «έχει εμφανιστεί μια νέα ασθένεια, η «Nosema Cerana» και ήδη στα Χανιά έχουν καταστραφεί σχεδόν στο 100% μελισσοσμήνη και η ασθένεια προχωρά ακάθεκτη. Απευθυνθήκαμε στον ΕΛΓΑ γιατί πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις, όπως προβλέπει άλλωστε ο κανονισμός που έγινε όταν ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Κοντός για την ασθένεια «Nosema Apis». Θέλουμε ο ίδιος κανονισμός να καλύψει και την ασθένεια «Nosema Cerana» και κάτι πρέπει να γίνει γιατί θα χαθεί η μελισσοκομία».
Στο μεταξύ στην ανακοίνωση του μελισσοκομικού συλλόγου επισημαίνεται στους μελισσοκόμους ότι «επιβάλλεται να αποδείξουμε το μέγεθος αυτής της καταστροφής, για να ενταχτεί και αυτή η νέα νόσος στην ασφάλεια που παρέχει ο ΕΛΓΑ για μελισσοκομικές ασθένειες υψηλού κινδύνου. Για τους φίλους καταναλωτές μελιού ο σύλλογος ενημερώνει ότι δεν θα υπάρξει θέμα επιβαρύνσεως στο μέλι με φάρμακα και άλλες ουσίες, αφού δεν υπάρχει εγκεκριμένο φάρμακο για αυτήν την ασθένεια αλλά ούτε και μη εγκεκριμένο. Για ακόμα μια φορά η ποιότητα των προϊόντων της μέλισσας θα παραμείνει αγνή, με γνώμονα την προστασία της υγείας όλων μας».
Σε ότι αφορά στο θέμα των κινδύνων που υπάρχουν και για τα φυτά από την πανευρωπαϊκή μείωση των πληθυσμών των μελισσών, ο κ.Χαλακατεβάκης επισημαίνει πως «σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης οι μελισσοκόμοι παίρνουν μια επιδότηση επικονίασης κάτι που ζητάμε και εμείς. Όμως ειδικά στο Νομό Χανίων εάν εκλείψει η μέλισσα δεν θα έχουμε άλλο προϊόντων εκτός από το ελαιόλαδο. Γιατί η ελιά επικονιάζεται με τον αέρα, όμως όλα τα άλλα χρειάζονται έντομα και επομένως εάν λείψει η μέλισσα δεν θα έχουμε εσπεριδοειδή και κηπευτικά, δεν θα έχουμε τίποτε, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή όλων σχεδόν των αγροτικών προϊόντων».
agrotypos.gr
Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010
Οι μέλισσες προτιμούν το κόκκινο και τις ρίγες

Με δεδομένο ότι οι μέλισσες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη γονιμοποίηση των φυτών, οι ειδικοί αναφέρουν τώρα ότι ίσως θα πρέπει να ευνοηθεί η καλλιέργεια φυτών με κόκκινο χρώμα και φυτών με ρίγες. Αυτό ίσως να ενισχύσει τους πληθυσμούς των μελισσών που αποδεκατίζονται τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο από μια μυστηριώδη ασθένεια.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artid=360310&dt=13/10/2010#ixzz13vqINsE4
Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010
ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Ήδη έχουν επικοινωνήσει αρκετοί μαζί μου, και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Πιστεύω ότι η προσπάθεια όλων μας θα μπορέσει να αποδώσει καρπούς και να μπορέσουμε όλοι μαζί να αναδείξουμε αυτά τα προϊόντα που για αρκετό κόσμο είναι άγνωστα.
Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τα περιοδικά αλλά και τα blogs που απευθύνονται σε μελισσοκόμους , τα οποία ανάρτησαν αμέσως την ανακοίνωση μου και με βοήθησαν να γνωρίσω αξιόλογους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά τα προϊόντα (ρακόμελο, μουντοβίνα, κρασί από μέλι κ.α)
Η προσπάθεια μου (μας) συνεχίζεται και περιμένω και άλλους μελισσοκόμους να ανταποκριθούν στο κάλεσμα αυτό. Ασφαλώς τυχόν ευρεσιτεχνίες στο συγκεκριμένο θέμα θα προστατευτούν.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤ Ω ΟΛΟΥΣ
ΔΕΡΒΙΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ
Msc Διασφάλιση Ποιότητας
Υπ. Διδάκτωρ ΑΠΘ - Τμήμα Μελισσοκομίας
Email: geopand@ otenet.gr
andreas1@agro.auth.gr
Τηλ: 6948210512
Επισυνάπτω την αρχική μου ανακοίνωση για όσους δεν την πρόσεξαν:
Ονομάζομαι Δερβίσης Ανδρέας , είμαι Γεωπόνος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διασφάλιση Ποιότητας και έχω ξεκινήσει την Διδακτορική μου έρευνα στο τμήμα της Μελισσοκομίας του ΑΠΘ με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Θρασυβούλου Ανδρέα.
Το θέμα της έρευνας μου είναι: « Καταγραφή των προϊόντων ζύμωσης του μελιού και προσδιορισμός των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους».
Είναι η πρώτη επιστημονική έρευνα που γίνεται σε πανελλήνιο επίπεδο και η προσφορά σας θα είναι ανεκτίμητη καθώς μέσα από αυτή την καταγραφή θα μπορέσουν να αναδειχθούν τα προϊόντα σας και η περιοχή σας που τα παράγει.
Θα ήθελα να παρακαλέσω όσοι μελισσοκόμοι ασχολούνται με προϊόντα ζύμωσης μελιού (κρασί από μέλι ,υδρόμελο, οινόμελο, τσίπουρο από μέλι, μουντοβίνα, ρακόμελο κ.α. ) να επικοινωνήσουν μαζί μου ώστε να βοηθήσουν στην καταγραφή και ανάδειξη αυτών των προϊόντων.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010
«Συμμαχία» ιού και μύκητα εξοντώνει τις μέλισσες

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στον θάνατο των εντόμων εμπλέκονται ένας ιός και ένας μύκητας. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εξόντωση των μελισσών οφείλεται στη «συνεργασία» του ιού ΙΙV6 και του μύκητα Νosema. Τόσο ο ιός όσο και ο μύκητας μπορούν ο καθένας ξεχωριστά να οδηγήσουν στον θάνατο μια μέλισσα, αλλά η μαζική εξόντωση όπως αυτή εκδηλώνεται από το 2006 και μετά στους πληθυσμούς των μελισσών, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ταυτόχρονη δράση τους.
Για να επιβεβαιώσουν την ανακάλυψή τους οι ειδικοί θα πραγματοποιήσουν και έρευνα εκτός εργαστηρίου, μελετώντας μελίσσια που βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να βρουν την εξήγηση για την κατάρρευση των μελισσιών, η οποία έχει ονομαστεί «διαταραχή κατάρρευσης αποικίας». Το πρόβλημα είναι τεράστιο και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στις ΗΠΑ την τελευταία τριετία έχει εξοντωθεί το ένα τρίτο των πληθυσμών των μελισσών.
tovima.gr
Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010
«Ελληνικό μέλι» από την Κίνα!

«Πριν από τρία χρόνια είχαμε 22.000-23.000 μελισσοκόμους. Σήμερα έχουν μειωθεί σε 15.000-16.000. Από 15.000 τόνους ετήσιας παραγωγής πέσαμε σε 10.000-12.000 τόνους», αναφέρει στην «Ε» ο καθηγητής Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Θρασυβούλου, που ετοιμάζει τη φετινή «Γιορτή Μελιού» στο Πεδίον του Αρεως από σήμερα έως την Κυριακή (9 π.μ.-10 μ.μ.).
Οι επιστήμονες του εργαστηρίου Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναζητούν τρόπους για να διασφαλίσουν το ελληνικό μέλι, αφού η παραγωγή του έχει μειωθεί σημαντικά. Ειδικότερα:
* Υπάρχει διαπιστωμένη νοθεία στο μέλι, αλλά δεν έχει βρεθεί πώς και από ποιον γίνεται. Η διακίνηση εισαγόμενου μελιού είναι σήμερα ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους επιστήμονες.
* Οι ασθένειες των μελισσών είναι μία άλλη μάστιγα, αφού όταν ένα μελίσσι αρρωσταίνει... το καίνε! «Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει τη θεραπεία μελισσών. Είναι τα μόνα παραγωγικά ζώα που δεν δικαιούνται φαρμακευτική αγωγή!», εξηγεί ο κ. Θρασυβούλου.
* Μεγάλη καταστροφή υφίσταται η μελισσοκομία στη χώρα μας λόγω των καλοκαιρινών πυρκαγιών. Μόνο στην Πελοπόννησο καταστράφηκαν 24.000 μελίσσια, το 2007 και η ζημιά για τους μελισσοκόμους ήταν περίπου 4,8 εκατομμύρια ευρώ. *
ΕλευθεροτυπίαΤετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010
Η Ελλάδα σε μία από τις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στους προμηθευτές της Γερμανίας σε μέλι

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010
Μελισσών έργα ....Ανθρώπων καταστροφες
Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010
Παράνομη εισαγωγή μελιού στις ΗΠΑ

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι κάποιες από τις ποσότητες μελιού περιείχαν μη εγκεκριμένα αντιβιοτικά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για καταναλωτές που ασθένησαν από το μέλι.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι στελέχη της γερμανικής εταιρείας τροφίμων Αλφρεντ Γουλφ και των θυγατρικών της σε Πεκίνο και Χονγκ Κονγκ.
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό να κατακλύσουν την αμερικανική αγορά με κινέζικο μέλι, αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων, χρησιμοποιώντας στις ετικέτες ως χώρα προέλευσης όχι την Κίνα, αλλά άλλες χώρες όπως η Ρωσία, η Ινδία και η Ινδονησία.
Οι αμερικανικές αρχές ανέφεραν ότι οι ύποπτοι προσπαθούσαν να αποφύγουν την καταβολή φόρων ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Αμερικανός εισαγγελέας Πάτρικ Φιτζέραλντ δήλωσε ότι οι ύποπτοι εξαπάτησαν την κυβέρνηση και στέρησαν από τους Αμερικανούς μελισσοκόμους μια δίκαιη μοιρασιά της εσωτερικής αγοράς.
Φωνή της ΑμερικήςΔευτέρα 16 Αυγούστου 2010
Νο 2 πανευρωπαϊκά η Ελλάδα στη μελισσοκομία

Με βάση τον κοινοτικό κατάλογο με τον υφιστάμενο αριθμό μελισσοσμηνών-κυψελών, που κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στη χρηματοδότηση των διαφόρων προγραμμάτων για την ενίσχυση της μελισσοκομίας, σε σύνολο 13.985.091 κυψελών που διαθέτουν και τα 27 κράτη μέλη, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 1.502.239 κυψέλες (ποσοστό 10,7% του συνόλου).
Προηγείται η Ισπανία με 2.459.373 κυψέλες και μετά την Ελλάδας έπονται στην τρίτη θέση η Γαλλία με 1.338.650 κυψέλες, στην τέταρτη η Ρουμανία με 1.280.000 κυψέλες και στην πέμπτη θέση η Ιταλία με 1.127.836 κυψέλες (ακολουθεί η Πολωνία με 1.123.356 κυψέλες).
Αθηναϊκό Πρακτορείο ΕιδήσεωνΣάββατο 31 Ιουλίου 2010
STOP στους παράνομους ψεκασμούς

Η Δευτέρα 2 Αυγούστου είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την μελισσοκομία.
Είναι η ημέρα που ενώνεται η μελισσοκομική κοινότητα και με μια φωνή λέμε ΟΧΙ στα παράνομα ραντίσματα.
Λέμε ΟΧΙ στην μόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα.
Με την διαμαρτυρία μας αυτή, δεν υποστηρίζουμε να μην ραντίζουν οι αγρότες μας.
Υποστηρίζουμε όμως να ραντίζουν με ποιο ορθολογικό τρόπο.
Θέλουμε να εφαρμοστούν οι οδηγίες της πολιτείας που ορίζουν, ράντισμα μόνο πριν η μετά την ανθοφορία, ράντισμα μετά την δύση του ηλίου, που δεν πετούν οι μέλισσες, και ράντισμα με όσο το δυνατόν λιγότερο τοξικά φάρμακα.
Ζητάμε από το υπουργείο να λάβει υπόψιν του και τους μελισσοκόμους στο νέο νομοσχέδιο που δημιουργεί για τα φυτοφάρμακα.
Ζητάμε από τα ΜΜΕ και από τους Έλληνες και ξένους πολίτες να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας.
Γιατί αυτό το πρόβλημα, είναι πρόβλημα όλων μας.
Υποστηρίζουμε ότι γίνεται αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων κι αυτό κανείς δεν μπορεί να το διαψεύσει.
Θέλουμε επίσης να κάνουμε γνωστό ότι η εμβάπτιση των σπόρων σε νεονικοτινοειδή φάρμακα, έχει σαν αποτέλεσμα οι ουσίες αυτές να μπαίνουν στους ιστούς των φυτών και να καταλήγουν και στο άνθος σκοτώνοντας τις μέλισσες και στους καρπούς των φρούτων καταλήγοντας στο πιάτο μας.
Αυτή η αλόγιστη χρήση, έχει σαν πρώτη καταστροφική συνέπεια την μέλισσα.
Κι επειδή ο κύκλος της ζωής στον πλανήτη είναι σαν αλυσίδα, όταν σπάσουμε έναν κρίκο, τότε αυτομάτως καταρρέει ολόκληρος ο κύκλος.
Όταν πεθάνει η μέλισσα δεν θα υπάρχει επικονιαστής για τα φυτά, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να φυτά και τα αγροτικά προϊόντα να μην παράγουν τις ποσότητες που παράγουν σήμερα, θα έχουν μια μείωση κατά τα 2/3 της σημερινής παραγωγής με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του πλανήτη να λιμοκτονήσει.
Κι αν αυτό μοιάζει μακρινό έχουμε τρανά παραδείγματα, από χώρες του εξωτερικού όπου εκεί οι αγρότες παρακαλάνε και πληρώνουν τους μελισσοκόμους να πάνε μέλισσες κοντά σε καλλιέργειες για να υπάρξει σωστή επικονίαση.
Δεν θέλουμε να δούμε την Ελλάδα μας σε αυτή την κατάσταση.
Δεν θέλουμε να δούμε την χώρα μας που αυτή την στιγμή είναι πρώτη στην Ευρώπη σε μελισσοσμήνη να ξεμείνει από μέλισσες, ούτε θέλουμε οι μελισσοκόμοι να εγκαταλείψουν το επάγγελμα στο μέλλον μπροστά σε τόσο σοβαρά προβλήματα.
Δεν θέλουμε οι χώρα μας να χάνει έσοδα σε καιρούς χαλεπούς για την οικονομία, λόγο μειωμένης παραγωγής μελιού εξ αιτίας των φυτοφαρμάκων, και φυσικά ούτε και οι μελισσοκόμοι να γίνονται ακόμα φτωχότεροι λόγο της κατάστασης αυτής.
Η χώρα μας είναι τέταρτη σε παραγωγή μελιού στην Ευρώπη και το μέλι μας στο μεγαλύτερο ποσοστό του γίνεται εξαγωγή, εξασφαλίζοντας πολύτιμα έσοδα στο κράτος μας.
Όλα αυτά τα θεωρούμε πολύ σημαντικά και θέλουμε να μπει μια τάξη τώρα.
Θέλουμε να εφαρμοστούν οι νόμοι που ορίζει η πολιτεία τώρα.
Είναι λυπηρό την στιγμή που υπάρχουν οι νόμοι, αυτοί να μην εφαρμόζονται.
Και είναι ακόμα ποιο λυπηρό την στιγμή που οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, το κράτος μας να κάνει τα στραβά μάτια και να μην τιμωρεί κανέναν και ποτέ.
Σήμερα εμείς οι μελισσοκόμοι νεότεροι στην πλειοψηφία της κίνησης αυτής, αλλά και παλιοί ενώνουμε τις φωνές μας, χωρίς να κραυγάζουμε, σήμερα δεν κλείνουμε δρόμους, δεν κατεβάζουμε διακόπτες, δεν κάνουμε κακό στην ίδια μας τη χώρα, δεν διώχνουμε τουρίστες εν καιρό οικονομικής κρίσης.
Σήμερα αναδεικνύουμε το πρόβλημα μας, με όμορφο και πρωτότυπο τρόπο.
Σήμερα εμείς οι μελισσοκόμοι που έχουμε άμεση επαφή με την φύση, σας λέμε ότι αυτή κινδυνεύει.
Πρέπει τώρα να μπει ένα τέλος στα παράνομα ραντίσματα πριν να είναι πολύ αργά, πρέπει και στην Ελλάδα να εφαρμοστούν οι νόμοι.
Καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παρέμβει και να ρυθμίσει σωστά τα των ραντισμάτων.
Καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος να πάρει θέση.
Καλούμε τα ΜΜΕ της χώρας μας να αναδείξουν το πρόβλημα.
Καλούμε το λαό να κατανοήσει και να στηρίξει την προσπάθεια μας.
Υπενθυμίζουμε τα λόγια του Αϊνστάιν που είπε ότι «όταν εξαφανιστούν οι μέλισσες η ανθρωπότητα θα έχει ακόμα 4 χρόνια ζωής»
Πολίτες της Ελλάδας, πολίτες του κόσμου ας ενώσουμε τις φωνές μας κι ας φωνάξουμε όλοι μαζί.
Σταματήστε να σκοτώνετε τις μέλισσες.
Σταματήστε να δολοφονείτε τη φύση
Δώστε τέλος στα παράνομα ραντίσματα
Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010
Κεντρί μέλισσας κατά της αρθρίτιδας

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, που διαπίστωσαν ότι το εν λόγω δηλητήριο ενεργοποιεί τον μηχανισμό παραγωγής των γλυκοκορτικοειδών (αντιφλεγμονώδεις ορμόνες), τα οποία φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν, και μάλιστα αποτελεσματικά, στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.
Η ανακάλυψη εξηγεί και ορισμένες ανεπίσημες αναφορές για άτομα που υποφέρουν από την ασθένεια και αφού έκαναν θεραπεία με το τσίμπημα μέλισσας είδαν σημαντική βελτίωση στην κατάστασή τους.
Μάλιστα σύμφωνα με τους ερευνητές το δηλητήριο της μέλισσας μπορεί όχι μόνο να θεραπεύσει την αρθρίτιδα αλλά ακόμη και να αποτρέψει την εμφάνισή της.
neoskosmos.comΚυριακή 27 Ιουνίου 2010
Σεμινάριο μελισσοκομίας
Την πρώτη ημέρα εγινε ανάλυση των μελισσοκομικών χειρισμών ανά εποχή , προϊόντα τις μέλισσας ,πρόπολη ,γυρη . Μέθοδοι βασιλοτροφιας .
Την επομενη εγινε αναφορα στις ασθενειες , Νοσεμιαση ,βαρροα , και τροποι καταπολεμισης με βιολογικα μέσα. Στην διάρκεια τις συζητήσεις για τις ασθένειες εγινε και έλεγχος σε δείγματα από μέλισσες για Νοσεμιαση .
Ακολούθησε επίσκεψη σε μελισσοκομείο για επιδείξει παραγωγής βασιλικού πολτού με συσκευή EZI -QUEEN χωρίς εμβολιασμό .,και ανάλυση του τρόπου παράγωγης από τον κ. Βασιλάκη .
Κυριακή 20 Ιουνίου 2010
Κυριακή 6 Ιουνίου 2010
Πλαστικός τροφοδότης για 5κυψελιδιο






Τοποθέτησα τον τροφοδότη στην κυψέλη προσέχοντας οι τρύπες η είσοδος δηλαδή που θα μπαίνουν οι μέλισσες και το τμήμα που θα παίρνουν το σιρόπι να είναι προς τα εκεί που έχει κλίση η κυψέλη έτσι ώστε να αδειάζει όλο το σιρόπι .
Η κανονική κυψέλη χωράει με τον ίδιο τρόπο 2 τέτοιους τροφοδότες .
Τετάρτη 19 Μαΐου 2010
Πριν είναι αργά...

To όνομα μου είναι μέλισσα. Πιστεύω ότι με ξέρετε όλοι. Όπως γνωρίζετε τον καταλυτικό μου ρόλο στην επικονίαση των φυτών και καρποφόρων δένδρων, αλλά και τα εκλεκτά προϊόντα που παράγω.
Παίρνω το θάρρος να σας γράψω αυτό το μικρό σημείωμα επειδή, όπως εμείς οι μέλισσες, έτσι και εσείς οι άνθρωποι θα πρέπει να ανησυχείτε πολύ για όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό. Ίσως υπέπεσε στην αντίληψή σας ότι, την τελευταία τριετία έχουν αφανιστεί σε ολόκληρο τον κόσμο δισεκατομμύρια μέλισσες.
Μάλιστα, με στοιχεία που υπάρχουν στις ΗΠΑ, το ένα τρίτο των μελισσών στη χώρα αυτή καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Κάτι, που το γνωρίζουν πολύ καλά οι αγρότες σας, αφού ήδη έχουν ξεκινήσει τις εισαγωγές τυποποιημένων (σε κουτιά) εντόμων, για να επικονιάζουν τα φυτά και τα δένδρα τους.
Σε ολόκληρο τον κόσμο ειδικοί και επιστήμονες προσπαθούν να αναζητήσουν τα αίτια του αφανισμού μας, ενώ παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι, η μεγάλη μείωση του πληθυσμού των μελισσών, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στις καλλιέργειες και στην τροφική αλυσίδα. Μην ξεχνάτε ότι το ένα τρίτο των τροφίμων, που καταναλώνετε εσείς οι άνθρωποι, εξαρτάται άμεσα από την επικονίαση, που προσφέρουμε εμείς οι μέλισσες, τριγυρίζοντας για να μαζέψουμε τη γύρη από άνθος σε άνθος.
Μέχρι τώρα ως πιθανές αιτίες έχουν αναφερθεί οι εντατικές καλλιέργειες με τη χρήση φυτοφαρμάκων και ιδίως των παρασιτοκτόνων, οι μολύνσεις από ιούς και βακτήρια, μέχρι και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Ας προτρέψουμε όλοι τους επιστήμονες και τους ειδικούς να ψάξουν όσο γίνεται καλύτερα και βαθύτερα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των αιτίων του φαινομένου. Όμως, με την ευκαιρία, σας καλώ και εσείς να ξανασκεφτείτε το δρόμο της «ανάπτυξης» που έχετε πάρει και που αυτός μπορεί να οδηγήσει, τόσο εμάς τις μέλισσες, όσο και εσάς τους ανθρώπους. Γιατί, εάν τυχόν οδηγηθούμε στη φοβερή αυτή βιολογική καταστροφή, που ορισμένοι διαβλέπουν, τότε θα είναι αργά.
stsar@ath.forthnet.gr
agreco.net
Η «εκδίκηση» του μελισσοκόμου


των χαρακτηριστικών του μελιού μοναδική μέχρι σήμερα στην Ευρώπη δείχνει το δρόμο.
Συγκεκριμένα, από το 2003 θεσμοθετήθηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά 8 αμιγών τύπων ελληνικού μελιού (πεύκο, έλατο, καστανιά, θυμάρι, ρείκι, πορτοκάλι, ηλίανθος και βαμβάκι), με αποτέλεσμα να διευκολύνονται σημαντικά οι έλεγχοι. Μάλιστα,το Εργαστήριο Μελισσοκομίας Σηροτροφίας ανέλαβε το συντονισμό της συνεργασίας των χωρών που παράγουν μέλι ανά τον κόσμο, με στόχο την καταγραφή των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών των δασόμελων, όπως είναι τα πευκόμελο, το μέλι ελάτης,καστανιάς, βαλανιδιάς, κωνοφόρων και άλλα.
Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας καταγραφής ανακοινώθηκαν στη διάρκεια του πρόσφατου Παγκόσμιου Συνεδρίου για το μέλι, που πραγματοποιήθηκε από τον περασμένο μήνα στην Κρήτη.
Επιπλέον, στο συνέδριο ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα ερευνών, που έδειξαν ότι οι κατηγορίες μελιών που παράγονται από τα δάση έχουν υψηλή αντιβακτηριδιακή, αντιοξειδωτική και προ βιοτική δράση. Πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο για τη χώρα μας, καθώς το 70% της ετήσιας ελληνικής παραγωγής μελιού προέρχεται από αυτά, με το υπόλοιπο ποσοστό να αφορά στα ανθομελα .
ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΜΠΙΔΙΟΥ
agreco.net