Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Μέλι και ευεργετικές ιδιότητες

Στα “Τρ. Νέα” μιλάει ο μελισσοκόμος κ. Μπ. Μουργελάς
Το μέλι είναι μια φυσική υγιεινή τροφή με σπουδαία βιολογική αξία. Προέρχεται από ξεχωριστή ποικιλία φυτών, αυτοφυών λουλουδιών, βοτάνων και δένδρων. Περιέχει υδατάνθρακες, βιταμίνες και σίδηρο. Βοηθά στην καλύτερη και πλήρη απορρόφηση του ασβεστίου και μαγνησίου. Επίσης, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την πιο καλή όρεξη, όπως και στην φυσική και πνευματική ανάπτυξη, καθώς τα παιδιά έχει αποδειχθεί ότι έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο όταν τρώνε μέλι. Παράγεται από τις μέλισσες και θεωρείται βασικό υποκατάστατο της ζάχαρης, καθώς είναι το ίδιο γλυκό, αλλά δεν περιέχει καθόλου τοξίνες.
Για το μέλι, τα προσόντα της κυψέλης και τις ευεργετικές ιδιότητες που αυτά έχουν, μίλησε χθες στα “Τρ. Νέα” ο μελισσοκόμος κ. Μπάμπης Μουργελάς, τονίζοντας: “Το μέλι είναι φυσικό προϊόν με πάρα πολλές ευεργετικές δυνατότητες καθώς βοηθάει στη σωματική δύναμη, την καρδιακή λειτουργία και καταπολέμηση αλλεργικών προδιαθέσεων. Το μέλι χρησιμοποιείται σε νοσήματα όπως καταρροή, ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα, βρογχικό άσθμα. Επίσης, είναι τόσο γλυκό όσο και η ζάχαρη, γι' αυτό και πολλοί προτιμούν να βάζουν μέλι στον καφέ τους, γιατί χρησιμοποιούν λιγότερη ποσότητα και αποφεύγουν να παίρνουν κιλά. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή κρεμών σώματος και μαλλιών”.

Βασιλικός πολτός

Ο βασιλικός πολτός είναι επίσης προϊόν της φύσης και σύμφωνα με τον κ. Μουργελά, είναι εμπλουτισμένος με ιχνοστοιχεία και χρησιμοποιείται με επιτυχία από άτομα με ελλιπή διατροφή, ανορεξία, βραδεία ανάπτυξη, αναιμία, βρογχικό άσθμα, σεξουαλικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, ανάρρωση μετά από κάποιο νόσο.

Γύρη

Η γύρη περιέχει πρωτεΐνες, αμινοξέα, υδατάνθρακες, βιταμίνες και χρησιμοποιείται για την κατάπτωση, τον υποσιτισμό, την ανορεξία μετά από σωματική και πνευματική κόπωση, καθώς και για τον καθαρισμό των δοντιών και τις γαστρεντερικές διαταραχές.

Πρόπολη

Η πρόπολη χρησιμοποιείται στη θεραπεία θλαστικών τραυμάτων και εγκαυμάτων, έλκος στομάχου, βρογχίτιδα, λαρυγγίτιδα, αντιπυρετικά, στον πονόδοντο και τον πονόλαιμο.

Κερήθρα

Χρησιμοποιείται στην παρασκευή κεριών

Δηλητήριο της μέλισσας

Έχει πλούσιες αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Βοηθάει στην επούλωση των τραυμάτων και τα άτομα που πάσχουν από ρευματοπάθειες.

Χρήσιμες συμβουλές για το μέλι

1) Κάθε πρωί αντί για ζάχαρη στο γάλα ή στο καφέ προσθέστε μια κουταλιά μέλι με αυτό τον τρόπο διατηρείτε την σιλουέτα σας και βοηθάτε την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος.
2) Πρωί-βράδυ αντί για οδοντόκρεμα βάλτε στην οδοντόβουρτσα σας μια κουταλιά μέλι και βουρτσίστε τα δόντια σας που και αντισηπτικής ιδιότητες έχει και ωφελεί και τα ούλα σας
3) Φτιάξτε φυσικές μάσκες ομορφιάς για το δέρμα σας χρησιμοποιώντας το μέλι ως βασικό συστατικό γιατί βοηθάει στην ενυδάτωση
4) Ξεπλύνετε με μέλι τα μαλλιά σας βοηθώντας στην ενυδάτωση και την λάμψη του χρώματος τους.

Συντάχθηκε απο τον/την Φωτεινή Παπανικολάου

Τρικαλινά Νέα

2 σχόλια:

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Κοίτα να δεις πόσο μικρός είναι ο κόσμος.
Με τον Μπάμπη ζήσαμε κάποια χρόνια στην ίδια γειτονιά στα Τρίκαλα και παίξαμε μπάλα στην ίδια αλάνα όσες φορές δεν τον απασχολούσε ο συχωρεμένος ο κυρ Νίκος ο πατέρας του. Ο κυρ Νίκος γνωστός σε πολλούς με το καπελάκι του ελεγκτή των ΚΤΕΛ είχε εκτός απ τα πολλά μελίσσια και πολλά παιδιά [7] ο Μπάμπης ήταν ο τέταρτος και καταλαβαίνετε είχε αναλάβει από μικρός πολλά βάρη απ την οικογένεια.
Σήμερα ο Μπάμπης λαμπρός επιστήμονας μαθαίνω πως διατηρεί αρκετά μελίσσια αλλά ασχολείται και με αλλά βιολογικά προϊόντα επίσης και με βατόμουρα.
Καλό βράδυ.

İlhami Uyar είπε...

dear Kostas thank you for sharing,stay well

Related Posts with Thumbnails