"Η μέλισσα είναι σαν ένα παιδάκι που πάει σχολείο, αλλά, παράλληλα, ξέρει και όλες τις γλώσσες του κόσμου, καθώς μπορεί να αναγνωρίσει τα φυτά σ΄ ολόκληρο τον κόσμο, ασχέτως από τον τόπο που έχει γεννηθεί και ζήσει".
Μ΄ αυτή την παρομοίωση περιγράφει το θαυμαστό κόσμο της μέλισσας ο καθηγητής του Εργαστηρίου μελισσοκομίας-σηροτροφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ανδρέας Θρασυβούλου, με αφορμή την τριήμερη Γιορτή Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης που διοργανώνεται, από μεθαύριο, Παρασκευή, στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως, στη Θεσσαλονίκη.
"Αφού η μέλισσα ρουφήξει το νέκταρ από έναν ανθό, ας πούμε της αχλαδιάς, επιστρέφει στην κυψέλη και ξεκινάει να… χορεύει περιγράφοντας στις υπόλοιπες μέλισσες τη διαδρομή που ακολούθησε για να φτάσει στο φυτό. Επίσης, αυτό είναι και το απίστευτο που αδυνατούμε να το καταλάβουμε, δίνει στις μέλισσες να δοκιμάσουν νέκταρ ή γύρη από το φυτό και αυτές αναγνωρίζουν ποιο φυτό είναι γιατί κατευθύνονται αμέσως σ΄ αυτό!" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Θρασυβούλου.
Μάλιστα, αναφέρει ως παράδειγμα ότι, αν μεταφέρουμε ένα μελίσσι από την Ελλάδα στον Καναδά, το μελίσσι αυτό θα γνωρίζει -άγνωστο πώς- όλα τα φυτά της νέας του "πατρίδας"!
Ο καθηγητής εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τη νοθεία στο μέλι, σημειώνοντας ότι, από τους ελέγχους που γίνονται στο Εργαστήριο μελισσοκομίας δεν διαπιστώνονται προσμείξεις με γλυκαντικές ουσίες, αλλά, τις περισσότερες φορές, εισαγόμενο μέλι παρουσιάζεται και πωλείται ως ελληνικό.
Όσον αφορά την ημερομηνία λήξης που φέρουν οι συσκευασίες μελιού, ο κ. Θρασυβούλου προτείνει στους καταναλωτές να την αγνοήσουν, γιατί "πρόκειται για μια υποχρέωση αγορανομική και το μέλι δεν χαλάει".
Στη διάρκεια της γιορτής μελιού που διοργανώνεται από το ΑΠΘ σε συνεργασία με το Μελισσοκομικό Σύλλογο νομού Θεσσαλονίκης και το 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστούν κυψέλες με ζωντανές μέλισσες, διάφορα είδη μελιού που παράγονται στην Ελλάδα, τα προϊόντα της μέλισσας, τρόποι συλλογής και χρήσης των προϊόντων κυψέλης, επίδειξη τρύγου σε παραδοσιακή μελισσοκομική σκηνή, καθώς και καλλυντικά από τα προϊόντα της μέλισσας και συνταγές.
"Προτείνω στις γυναίκες, αλλά και στα παιδιά που έχουν ακμή, να βάλουν στο πρόσωπό τους επί μισή ώρα, βασιλικό πολτό με μέλι. Όταν θα ξεπλυθούν, το πρόσωπό τους θα γυαλίζει και θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ακμής", λέει ο κ. Θρασυβούλου.
Όσον αφορά τις θερμίδες που περιέχει το μέλι, ο καθηγητής τονίζει ότι ένα κιλό ζάχαρη έχει 4.000 θερμίδες, ενώ ένα κιλό μέλι ελάτης, μόνο 2.200.
Όσοι, ωστόσο, επισκεφθούν τη Γιορτή Μελιού μάλλον θα πρέπει να δώσουν "μάχη" με τις θερμίδες, αφού θα διατεθούν 6.000 λουκουμάδες και 150 κιλά γιαούρτι με 100 κιλά μέλι.
Οι επισκέπτες θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να ενημερωθούν και για τα προϊόντα της μέλισσας, από ειδικούς επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, από τους ίδιους τους μελισσοκόμους-παραγωγούς και από προβολή ταινιών σχετικών με τη ζωή των μελισσών.
Σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο του Α.Π.Θ. θα δοθούν πληροφορίες και θα απαντηθούν ερωτήσεις των καταναλωτών.
"Θα μιλήσουμε γενικότερα για την προσφορά της μέλισσας", δηλώνει ο κ. Θρασυβούλου και απαντά και στο ερώτημα που τίθεται από τους περισσότερους ανθρώπους, πώς αντιδράμε δηλαδή σε επίθεση μελισσών
"Αρχίζουμε και τρέχουμε με…. 27 χιλιόμετρα την ώρα γιατί η μέλισσα τρέχει με 25", λέει χαριτολογώντας για να εξηγήσει εντούτοις στη συνέχεια, ότι η μέλισσα ποτέ δεν τσιμπάει μακριά από την κυψέλη της.
"Μην ξεχνάμε κιόλας ότι σε μερικές χώρες, το δηλητήριο της μέλισσας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων νόσων, όπως οι ρευματισμοί", καταλήγει.
2 σχόλια:
Αγαπητέ Κώστα ένας ερευνητής που πειραματίζεται πάνω στο χορό των μελισσών πιστεύει ότι δεν είναι χορός που δηλώνει την κατεύθυνση αλλά μια προσπάθεια να μεταδώσει με τις κινήσεις του σώματος την μυρωδιά από τα άνθη που έχει επισκεφτεί πριν ,μου φάνηκε λογικό καθώς η μέλισσες είναι μια κοινωνία που στηρίζεται στην οσμή μέσα στην κυψέλη συνήθως δεν έχει φως έτσι παρόλο τα 1000 μάτια της δεν θα μπορούσε να δει το χορό όλες οι κοινωνικές της δραστηριότητες στηρίζονται στην μυρωδιά με αποκορύφωμα τις φερορμόνες της βασίλισσας που δίνουν την ταυτότητα την ιδιαιτερότητα της κοινότητας και εξασφαλίζουν και δίνουν και νόημα στην κοινωνική συμπεριφορά
Μελισσόφιλε Κώστα και λοιποί φίλοι καλησπέρα ..
Επειδή τυγχάνει αυτήν την περίοδο να παρακολουθώ μαθήματα μελισσοκομίας στο κτήμα Συγγρού και ήδη έχουμε μπει στο κεφάλαιο χοροί μελισσών θα σου μεταφέρω αυτά που εγώ αποκόμισα .
Πολύ απλά λοιπόν η πληροφόρηση της ανακάλυψης μιας πηγής τροφής από την μία μέλισσα προς τις άλλες μεταφέρετε με την επαφή της και με την συχνότητα της επαφής της σε συγκεκριμένο αριθμό μελισσών .
Για να το πετύχει αυτό ακουμπά κάποιες μέλισσες με τις κεραίες και το σώμα της ακολουθώντας πάνω σε επίπεδη ή κάθετη επιφάνεια κάποιες απλές ή σύνθετες κινήσεις .
Έτσι εάν θέλει να πληροφορήσει τις μέλισσες που έρχεται σε επαφή ότι η απόσταση της τροφής είναι μικρότερη από 15 μέτρα , κάνει μικρό κύκλο που μόλις τον ολοκληρώσει τον επαναλαμβάνει με αντίθετη όμως φορά .
Η ταχύτητα με την οποία ολοκληρώνει αυτούς τους κύκλους οι οποίοι είναι μέχρι 20 υποδεικνύει στις μέλισσες που έρχεται σε επαφή την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής .
Αν η τροφή βρίσκεται σε απόσταση από 15 μέτρα έως 100 οι κινήσεις μοιάζουν με πλαγιαστό 8
Αν η απόσταση για την πηγή τροφής είναι μεγαλύτερη των 100 μέτρων τότε οι κινήσεις είναι σύνθετες γιατί περιλαμβάνουν και κούνημα της κοιλιάς της με συγκεκριμένη διεύθυνση φοράς ώστε να υποδείξει και την κατεύθυνση της πηγής .
Οι πληροφορίες αυτές δίδονται προς τις άλλες μέλισσες με σκοπό την προετοιμασία τους (να προσλάβουν την απαραίτητη ποσότητα τροφής = ενέργεια = μέλι ) ώστε να επιτύχουν χωρίς άσκοπες κινήσεις (άσκοπες κινήσεις = άσκοπη ενέργεια )την αποκόμιση της μέγιστης δυνατής ποσότητας νέκταρος ή γύρης .
Από τα ανωτέρω λοιπόν έχει κατανοηθεί από τους ερευνητές ότι οι κινήσεις (χοροί) είναι μέθοδος επικοινωνίας προς τις υπόλοιπες μέλισσες προκειμένου η απολαβή της ποιότητας και της ποσότητας να είναι η μέγιστη δυνατή με την μικρότερη κατανάλωση .
Είναι αξιοθαύμαστο πως για κάθε κίνηση τους και δραστηριότητα λαμβάνουν την ακριβή ποσότητα ενέργειας (φουλάρουν το ρεζερβουάρ τους με καύσιμη τροφή = μέλι , τόση όση χρειάζονται ακριβώς για το ταξίδι τους και την επιστροφή τους ) .
Αυτοί οι χοροί για εμάς και την ενασχόληση μας είναι άχρηστοι αλλά για την κοινωνία της μέλισσας είναι σημαντικότατοι .
Ελπίζω να έγινα κατανοητός ..
Φιλικά
Χρήστος
Explore.bees
Δημοσίευση σχολίου