Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Τα φυτοφάρμακα σκοτώνουν τις μέλισσες στην Ευρώπη

Το γερμανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών διαπίστωσε σε πρόσφατη έρευνά του πως τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία εκλείπουν με σχετικά γρήγορο ρυθμό τα μελίσσια. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), οι βασικές αιτίες για τη σταδιακή εξαφάνιση των μελισσών είναι δύο: τα πολλά φυτοφάρμακα στους αγρούς αλλά και τα φτηνά μέλια που εισάγονται στην Ε.Ε. από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.

Πλην όμως, η έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά στην καλλιέργεια των οπωροφόρων δένδρων, η οποία θα καταστεί ασύμφορη χωρίς τις μέλισσες. Είναι χαρακτηριστικό πως, πριν από 50 χρόνια, στη Γερμανία, αντιστοιχούσαν σε κάθε τετραγωνικό στρέμμα καλλιεργημένης γης ή δάσους 7 με 8 κυψέλες. Σήμερα, στην ίδια έκταση υπάρχουν μόνον τρεις. Επίσης, το 95% των μελισσοκόμων είναι πλέον ερασιτέχνες, που τους αρέσει το μέλι και η φύση.

Αυτό συμβαίνει διότι δεν συμφέρει πλέον το επάγγελμα του μελισσοκόμου, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου. Το ίδιο υποστηρίζουν και οι αγρότες οι οποίοι ασχολούνται με τις καλλιέργειες οπωροφόρων δένδρων.

Ο Μπερντ Λέμαν, από την περιοχή της Λειψίας, καλλιεργεί 450.000 στρέμματα μηλιές και αχλαδιές. Παράγει 37.000 τόνους μήλα ετησίως και αυτό ?όπως είπε? θα ήταν αδύνατον να συμβεί χωρίς τις μέλισσες. «Για μας η μέλισσα είναι οικονομικός παράγοντας, επειδή είναι εκείνη που σταθεροποιεί την παραγωγή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη γονιμοποίηση των οπωροφόρων δέντρων οι μελισσοκόμοι πληρώνονται ελάχιστα: 15 ευρώ ανά κυψέλη, καθώς και τα μεταφορικά. Δεν συμφέρει πια κανέναν επαγγελματία μελισσοκόμο, διότι η αγορά έχει κατακλυστεί από φθηνό μέλι από τη Λατινική Αμερική, την Ασία ή την Ανατολική και τη Νότια Ευρώπη. Ο Γερμανός μελισσοκόμος δεν μπορεί να τους ανταγωνιστεί και για άλλους λόγους: διότι η εκβιομηχάνιση της γεωργίας και της αγροτικής παραγωγής σημαίνει περισσότερα φυτοφάρμακα, ασθένειες και τεράστιες μονοκαλλιέργειες.

Παράλληλα, οι καταναλωτές αγοράζουν πολλές φορές μέλι από διαφορετικές χώρες, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για διαφορετικές ποιότητες ή ακόμη και για αμφισβητούμενη ποιότητα, λόγω της τροφής των μελισσών ή της επεξεργασίας του μελιού. Η εργασία της μέλισσας χαρακτηρίζεται αναντικατάστατη από τους ειδικούς, διότι πρόκειται για μια φυσική, αλλά και γρήγορη διαδικασία, που επιπλέον κοστίζει ελάχιστα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιόζεφ Ζέτελε, από το γερμανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών, υπολόγισε μαζί με Γάλλους συναδέλφους του πως εάν εξαφανιστούν όλες οι μέλισσες τότε «Θα πρέπει να γονιμοποιήσουμε τα οπωροφόρα με μηχανικό τρόπο κι αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε γύρω στα 200 έως και 300 δισ. ευρώ».

nooz.gr

10 σχόλια:

İlhami Uyar είπε...

Dear Costas very important event,all people must be care ,thanks a lot your sharing and give more information.Best wishes

Exagono είπε...

Kωστα για την ονομαστικη σου εορτη χρονια πολλα με υγεια.Αυτες τις μερες θα σε παεω τηλ.σκοπευουμε να ρθουμε για διακοπες στην Κερκυρα.
Χαιρετισματα στην κυρα.

IxNiLaTiS είπε...

Κάτι τέτοια διαβάζω και έχω γίνει μισάνθρωπος. Όλα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους. Η παγκοσμιοποίηση - "παγκόσμιο εμπόριο" ωφέλησε σε όλο τον πλανήτη μόνον 100 οικογένειες πλουσίων εμπόρων να γίνουν ακόμα πλουσιότερες, και κατέστρεψε όλες τις ισορροπίες.

.....

Κώστα σου εύχομαι Χρόνια Πολλά.

Beebbc and sv2bbc είπε...

Με τις καλύτερες ευχές για την ονομαστική σου εορτή. Κάθε επιθυμία σου, ευχή μου.

μελιΣακης είπε...

Πολύχρονος Κώστα!

PanKok είπε...

Χρόνια Πολλά!!!Πολύχρονος & ότι επιθυμείς, πάντα με Υγεία!

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Nα ρχονται μέρες γιορτινές , καθημερνός για σένα,
κι ως τα βαθιά γεράματα
να ζεις ευτυχισμένα.
Πολύχρονοι

Corfu bee είπε...

Σας ευχαριστώ όλους πολύ να είστε καλά

Anestis Ketsetzidis είπε...

Κώστα
Χρόνια Πολλά με υγεία καιευτυχία.

Κωνσταντινος Αγγελόπουλος είπε...

Για την γιορτή σου χρόνια πολλά καικαλά

Related Posts with Thumbnails