Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Η ραγδαία μείωση των μελισσών σήμα κινδύνου για τον πλανήτη

2.8.2008
Η ραγδαία μείωση των μελισσών σήμα κινδύνου για τον πλανήτη

Σήμα κινδύνου για την επιβίωση του πλανήτη στέλνουν οι μέλισσες, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εντυπωσιακή μείωση του πληθυσμού από την συνεχώς κλιμακούμενη μόλυνση του περιβάλλοντος. Ο Αϊνστάιν είχε πει, ότι όταν εξαφανιστούν οι μέλισσες, η ανθρωπότητα έχει ακόμα 4 χρόνια ζωής. Το συμπαθές έντομο είναι ένας αλάνθαστος δείκτης για την κατάσταση του οικοσυστήματος, αφού η μέλισσα δεν έχει μηχανισμό επιβίωσης σε μολυσμένο περιβάλλον. Ή μεταναστεύει ή πεθαίνει.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε αιφνίδια και ραγδαίως κλιμακούμενη μείωση του πληθυσμού των μελισσών, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και πήρε διαστάσεις επιδημίας. Στη χώρα μας το φαινόμενο δεν έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, αν και οι μελισσοκόμοι σημειώνουν, ότι υπάρχει μείωση περίπου 20% στον αριθμό των μελισσών, που όμως αποδίδεται σε διαφορετικά αίτια, όπως η ρύπανση, η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και η ύπαρξη ενός ιού. Οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες και τα εντομοκτόνα είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί των μελισσών. Ευρέως χρησιμοποιούμενα φυτοφάρμακα για την ενδυνάμωση των σπόρων και την προστασία των φυτών δηλητηριάζουν τις μέλισσες, όταν αυτές συγκεντρώνουν την γύρη.

Πλήγμα στους πληθυσμούς των μελισσών σημαίνει πλήγμα και στην γεωργία, αφού η μέλισσα είναι ο επικονιαστής πολλών καλλιεργούμενων φυτών. Το 35% της ανθρώπινης διατροφής εξαρτάται από την επικονίαση που επιτελούν οι μέλισσες και η καταστροφή τους είναι ακόμα ένα δείγμα της ανθρώπινης αμέλειας για το περιβάλλον, της αλαζονικής επιμονής να μην αντιλαμβάνεται, παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά, ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

Πηγές: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

http://www.alphatv.gr/index.asp?a_id=90&news_id=31314


2 σχόλια:

İlhami Uyar είπε...

Dear Costas,I hope this matter read all people and enviroment will be protect very best.When Bees and another animals lost futuretime will be dangereous conclusıon so all animals and enviroment protect by human,I believe that balance very importad,when we chancing stability unknown damage in neartime.I congurulate you for important matter,best wishes and regards

beelovers είπε...

Κωστα ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα που μας περιμένουνε

Related Posts with Thumbnails