Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Τζιτζιφιά

Θαμνώδες ή δεντρώδες φυτό της οικογένειας των ραμνωδών.Κατάγεται από την Κίνα. Το ύψος του μικρού αυτού δέντρου φτάνει τα 4 μ.Ο κορμός του διακλαδίζεται με στρεβλά κλαδιά που έχουν σκουροκόκκινο χρώμα. Τα φύλλα είναι γυαλιστερά, έχουν κοντό μίσχο και στη βάση τους υπάρχουν αγκαθωτά παράφυλλα.


Τα άνθη είναι ακτινόμορφα και αποτελούνται από τέσσερα ή πέντε μέρη


Ευρύτατα καλλιεργείται ως καλλωπιστικό σε πάρκα και δεντροστοιχίες κυρίως στα παραλιακά μέρη της χώρας μας. Τα μικρά κίτρινα ευωδιαστά λουλούδια έρχονται σε αντίθεση με τα λευκοπράσινα φύλλα του όμορφου αυτού δένδρου, ενώ οι επισκέψεις των μελισσών τον Ιούνιο (εποχή ανθοφορίας) ξεκινούν λίγο πριν την ανατολή του ηλίου και σταματούν λίγες ώρες μετά.


Το χαρακτηριστικό της τζιτζιφιάς είναι το ευχάριστο ιδιαίτερο άρωμα του λουλουδιού, που γεμίζει την ατμόσφαιρα σε μεγάλη έκταση.

4 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Όταν ήμουν μικρός στο πατρικόμου δίπλα στον Κορυδαλλό υπήρχε ένα δέντρο που τότε πιτσιρικάδες το λέγαμε τζιτζιφιά.Ήταν μεγάλο με κορμό 25cm περίπου από ότι θυμάμαι.Τα φύλλα του είχαν το χρώμα της ελιάς και έκανε έναν φανταστικό καρπό το τζίτζιφο που τότε λέγαμε και έμοιαζε στο σχήμα με τον καρπό του πουρναριού(όχι το κυπελάκι).Ήταν γλυκό και θυμάμαι οτι για να το φάμε το ξεφλουδίζαμε πρώτα.Ο καρπός είχε στενόμακρο κουκούτσι σαν αυτό του χουρμά.Από τότε έχω να δώ τέτοιο δέντρο και δεν ξέρω αν είναι αυτό που περιγράφεις.

Corfu bee είπε...

Ο καρπός είναι κόκκινος και σε μέγεθος ελιάς καλαμών και μεγαλύτερος θα έλεγα, είναι πράγματι γλυκός και έχει κουκούτσι μικρο άσπρο δεν χρειάζεται να ξεφλουδιστεί τρώγεται και έτσι .... υπομονή σε λίγο καιρό θα σου στείλω φώτο και με τον καρπό (δικά μου δέντρα είναι )να σου θυμίσω τα παιδικά σου χρόνια και πάλι.

markos aliprantis είπε...

Aμ δεν φτάνει να μου στείλεις μόνο φωτό στείλε και κανα τζίτζιφο!!!!χαχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

καλημερα η τζιτζιφια πως καλλιεργειται; με το κουκουστί;

Related Posts with Thumbnails