Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η κυψέλη δεν βγάζει μόνον μέλι

Πρόπολη. Ρητινώδης ουσία που προστατεύει τους βλαστούς των δέντρων. Oι μέλισσες τη συλλέγουν, την αναμειγνύουν με γύρη, ένζυμα και κερί και τη χρησιμοποιούν για να σφραγίσουν τις χαραμάδες στην κυψέλη τους, να απολυμάνουν τα τοιχώματά της και να αποστειρώσουν τα κελιά προτού η βασίλισσα εναποθέσει εκεί τα αυγά, ώστε να αποφύγουν παράσιτα που εισέρχονται στις κυψέλες.
Η πρόπολη έχει τη φήμη φυσικού αντιβιοτικού και έρευνες που έχουν γίνει την ενισχύουν. Η πρόπολη περιέχει κερί, βάλσαμα, ρητίνες και αιθέρια έλαια σε πολύ μεγάλη ποσότητα. Το κερί, της προσδίδει την επουλωτική του δράση και οι ρητίνες, τα βάλσαμα και τα αιθέρια έλαια τις αντιμικροβιακές και αντιικές της ιδιότητες. Η πρόπολη φαίνεται ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιώντας τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Έχει, επίσης, ευεργετική δράση στο πεπτικό σύστημα. Κυκλοφορεί σε διάφορα σκευάσματα, όπως βάμμα, αλοιφή, κάψουλες.
Γύρη. Είναι περισσότερο γνωστή εξαιτίας των αλλεργιών που προκαλεί, λίγοι ωστόσο γνωρίζουν ότι οι κόκκοι της αποτελούν ένα εξαιρετικά φυσικό θρεπτικό προϊόν με τονωτικές ιδιότητες. Μία κουταλιά γύρη καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι πρωτεΐνες μάλιστα της γύρης αποτελούν το 20% της σύστασής της. Επιπλέον, αποτελεί ισχυρό αντιαναιμικό προϊόν, καθώς περιέχει σίδηρο, που ευνοεί τονσχηματισμό των συστατικών του αίματος. Τη γύρη μπορείτε να την προμηθευτείτε σε διάφορες μορφές. Oι μελισσοκόμοι, αμέσως μετά τη συλλογή, μπορούν να την παγώσουν και να την πουλήσουν συσκευασμένη σε βαζάκια. Αυτό είναι και το πιο γνήσιο προϊόν. Στο εμπόριο κυκλοφορεί και αφυδατωμένη, σε μορφή σκόνης, σε γυάλινα βάζα και σε αποξηραμένους κόκκους, που μπορούν να προστεθούν σε χυμούς φρούτων, στο γιαούρτι ή τη σαλάτα.

Βασιλικός πολτός. Κρεμώδης φυσική ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών. Εργάτριες μέλισσες παράγουν αυτή την τροφή αποκλειστικά και μόνο για να θρέψουν τις βασίλισσες και τις προνύμφες. Είναι ενδεικτικό ότι η βασίλισσα ζει έως και πενήντα φορές περισσότερο από την απλή εργάτρια και καταφέρνει να γεννά κάθε μέρα έως και 2.000 αυγά. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι επιδόσεις της αυτές, τόσο σε μακροβιότητα όσο και σε ευγονία, οφείλονται στην καθημερινή κατανάλωση βασιλικού πολτού. O βασιλικός πολτός είναι πλούσιος σε μεταλλικά άλατα και κυρίως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Είναι πηγή βιταμινών, ενζύμων και μιας ομάδας συστατικών που μέχρι σήμερα έχουν μείνει απροσδιόριστα.
Ο βασιλικός πολτός:
τονώνει τους κουρασμένους και ταλαιπωρημένους οργανισμούς, επισπεύδει την ανάρρωσή τους.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Θεωρείται ότι τονώνει την ερωτική επιθυμία.
Συντελεί στην καλή υγεία του δέρματος και των ιστών.
Έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Κερί. Προϊόν, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Παράγεται από τους κηρογόνους αδένες στην κοιλιά των θηλυκών μελισσών και τους χρησιμεύει για να κατασκευάζουν τις κυψέλες. Το μάσημα άσπρου και άγευστου φυσικού κεριού θεωρείται ότι κάνει καλό σε όσους έχουν ορθοδοντικές προσθήκες. Έχει επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, για τον λόγο αυτό είναι ιδανικό στο να καταπραΰνει τραυματισμούς ή ερεθισμούς του στόματος. Το κερί χρησιμοποιείται για την κατασκευή κεριών, περιέχεται σε φαρμακευτικά προϊόντα (π.χ. υπόθετα, αλοιφές για δερματοπάθειες και εγκαύματα κλπ.) και σε πολλά καλλυντικά (κραγιόν, κρέμες κλπ.). 
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Για το στομάχι
Φτιάξτε ένα μείγμα από πρόπολη και θυμαρίσιο μέλι σε ίσα μέρη. Βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο και καταναλώνετε 1 κουταλάκι την ημέρα με ένα ποτήρι νερό. Είναι καλό «φυσικό» φάρμακο για τα παράσιτα του εντέρου, τις ενοχλήσεις και τα προβλήματα του στομάχου. Αν υποφέρετε και από κολίτιδα, προσθέστε στο μείγμα γύρη (πάλι σε ίσα μέρη). Διατηρήστε το μείγμα στο ψυγείο για 10 ημέρες. Τη θεραπεία αυτή μπορείτε να την κάνετε για 10-15 ημέρες περίπου.

Για τη φαρυγγίτιδα και τον πονόλαιμο
Διαλύστε σε 50 ml νερό, 25 ml μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο, 1 ml (20 σταγόνες) αιθέριο έλαιο φασκόμηλο και 25 ml βάμμα πρόπολης. Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας και του πονόλαιμου, κάνετε γαργάρες 2-3 φορές την ημέρα με 1 κουταλιά από το μείγμα.

Για την κολπίτιδα
Διαλύστε σε 1 λίτρο νερό 1 κουταλιά μέλι, 1 κουταλιά βάμμα πρόπολης και 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree. Κάντε κολπικές πλύσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς καταπολεμά τους μύκητες και τα βακτηρίδια.

Για μικροεγκαύματα
Φτιάξτε ένα μείγμα με 1/3 μέλι, 2/3 πρόπολη και λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας (το 1% του μείγματος). Ανακατέψτε το καλά και βάλτε το πάνω στο έγκαυμα. Το ίδιο μείγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοπική επάλειψη πάνω σε εκζέματα, ακόμα και σε έλκη που έχουν προκληθεί από κατακλίσεις. Πρόκειται για μείγμα με επουλωτική και καταπραϋντική δράση. 

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Μέλι, το δώρο της φύσης

Φτιάξτε στο σπίτι συνταγές με μέλι για τη φαρυγγίτιδα, τα μικρο εγκαύματα, το στομάχι 
Ενα μοναδικό στο είδος του προϊόν, που υπερβαίνει την ιδιότητα της απλής γλυκαντικής ύλης, αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών και ενέργειας, αγγίζοντας τα όρια του φαρμάκου. Το μέλι περιέχει 17% νερό, γεγονός που εξηγεί την έντονα ενυδατική δράση του.Επίσης εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια, καθώς αποτελεί πηγή απλών και σύνθετων υδατανθράκων.

  Έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα από τα αντιοξειδωτικά συστατικά του έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση.
Θεωρείται καταπραϋντικό και χαλαρωτικό. Διόλου τυχαία, οι γιαγιάδες συμβουλεύουν να ρίχνουμε μία κουταλιά μέλι σε χλιαρό γάλα το βράδυ και να το πίνουμε: διευκολύνει τον ύπνο.

Με τη μορφή καταπλάσματος, έχει θετική επίδραση σε ασθενείς με χρόνιες πληγές και έλκη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει απλά σάκχαρα, τα οποία απορροφούν υγρά από την πληγή, αναστέλλοντας έτσι την ανάπτυξη μικροβίων.

Το μέλι περιέχει το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης, το οποίο προάγει την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, μιας ουσίας με ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες.

Συντελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου. Το μέλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά, ελαφρά καθαρτικά. Η φρουκτόζη που περιέχει απορροφάται δυσκολότερα και σε συνδυασμό με τη χολίνη διεγείρει τα έντερα και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.

Συνοδεύετε φίλο ή φίλη που έχει μεθύσει; Το υψηλό ποσοστό φρουκτόζης, σε συνδυασμό με τα ένζυμα που περιέχει το μέλι, βοηθά όσους βρίσκονται σε κατάσταση μέθης να συνέλθουν πιο γρήγορα. Διαλύστε 2 κουταλιές μέλι σε λίγο χυμό λεμονιού.

Μέλι για τον βήχα


O Ιπποκράτης συνιστούσε διάλυμα μελιού για τον δυνατό βήχα και τον ερεθισμό του φάρυγγα και του λάρυγγα. Τα σημερινά επιστημονικά ευρήματα συνηγορούν σε αυτό. Σε πρόσφατη έρευνα, γιατροί από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας μελέτησαν την αντιβηχική δράση του μελιού σε παιδιά και εφήβους ηλικίας από 2-18 ετών και παρατήρησαν ότι μια μικρή δόση μελιού πριν από τον ύπνο προσέφερε μεγαλύτερη ανακούφιση στα παιδιά από τον νυχτερινό βήχα σε σύγκριση με τη δεξτρομεθορφάνη, μια ουσία κατασταλτική του βήχα που περιέχεται σε πολλά αντιβηχικά φαρμακευτικά σκευάσματα.

Το …βασίλειο μου για ένα βάζο μέλι


Μείγμα σακχάρων και άλλων συστατικών. Όσον αφορά τους υδατάνθρακες, το μέλι αποτελείται κυρίως από φρουκτόζη (περίπου 38,5%) και γλυκόζη (περίπου 31%), ενώ περιέχει σε μικρότερα ποσοστά μαλτόζη, σουκρόζη και γαλακτόζη. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες είναι μικρή και σε λίπος μηδαμινή.

Περιέχει πληθώρα αμινοξέων, όπως προλίνη, φαινυλαλανίνη, τυροσίνη, βαλίνη κλπ.

Πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών (βιταμίνη C, χρυσίνη, καταλάση κλπ.).

Μικρές, αλλά ποικίλες ποσότητες ιχνοστοιχείων και βιταμινών, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη B6, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο κλπ.

Μέλι για όλα τα γούστα

Η σύσταση, η ποιότητα, τα οργανοληπτικά στοιχεία, ακόμη και η μορφή του μελιού, διαφέρουν από φυτό σε φυτό, από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και από χρονιά σε χρονιά, γιατί επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και τη χλωρίδα. Τα σκουρόχρωμα μέλια έχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών στοιχείων.
Πευκόμελο. Μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας, χάρη στις πολλές και διαφορετικές ουσίες που υπάρχουν στη σύστασή του. Επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, χαλκός), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.
Μέλι ελάτης. Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο). Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η δόση βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μέλι καστανιάς. Παράγεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς, η οποία δίνει γύρη εξαιρετικής ποιότητας. Εκτός από τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, θεωρείται ότι μπορεί να δράσει ως στυπτικό σε περιπτώσεις δυσεντερίας.
Θυμαρίσιο. Άριστης ποιότητας μέλι, με ζηλευτό χρώμα και γεύση, αλλά και τονωτικές, και αντισηπτικές ιδιότητες. Δρα προληπτικά για καρδιαγγειακές διαταραχές και έχει ευεργετική δράση σε παθήσεις του ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος.
Μέλι ερείκης (ερεικόμελο). Πολύ θρεπτικό είδος μελιού, ιδιαίτερα τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Θα το βρείτε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Μέλι ηλίανθου. Καλή πηγή πολυφαινολών. O ηλίανθος καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις, κυρίως στη Β. Ελλάδα, και δίνει πλούσια παραγωγή μελιού
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Για το στομάχι
Φτιάξτε ένα μείγμα από πρόπολη και θυμαρίσιο μέλι σε ίσα μέρη. Βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο και καταναλώνετε 1 κουταλάκι την ημέρα με ένα ποτήρι νερό. Είναι καλό «φυσικό» φάρμακο για τα παράσιτα του εντέρου, τις ενοχλήσεις και τα προβλήματα του στομάχου. Αν υποφέρετε και από κολίτιδα, προσθέστε στο μείγμα γύρη (πάλι σε ίσα μέρη). Διατηρήστε το μείγμα στο ψυγείο για 10 ημέρες. Τη θεραπεία αυτή μπορείτε να την κάνετε για 10-15 ημέρες περίπου.

Για τη φαρυγγίτιδα και τον πονόλαιμο
Διαλύστε σε 50 ml νερό, 25 ml μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο, 1 ml (20 σταγόνες) αιθέριο έλαιο φασκόμηλο και 25 ml βάμμα πρόπολης. Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας και του πονόλαιμου, κάνετε γαργάρες 2-3 φορές την ημέρα με 1 κουταλιά από το μείγμα.

Για την κολπίτιδα
Διαλύστε σε 1 λίτρο νερό 1 κουταλιά μέλι, 1 κουταλιά βάμμα πρόπολης και 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree. Κάντε κολπικές πλύσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς καταπολεμά τους μύκητες και τα βακτηρίδια.

Για μικρο εγκαύματα
Φτιάξτε ένα μείγμα με 1/3 μέλι, 2/3 πρόπολη και λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας (το 1% του μείγματος). Ανακατέψτε το καλά και βάλτε το πάνω στο έγκαυμα. Το ίδιο μείγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοπική επάλειψη πάνω σε εκζέματα, ακόμα και σε έλκη που έχουν προκληθεί από κατακλίσεις. Πρόκειται για μείγμα με επουλωτική και καταπραϋντική δράση.
tovima.gr

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Το αντισηπτικό της φύσης στο δέρμα μας

Η πρόπολη, η οποία αποτελεί την ασπίδα της κυψέλης, μπορεί να αποτελέσει ασπίδα και για την ανθρώπινη ομορφιά και υγεία

Είναι ένα από τα δώρα της φύσης στον άνθρωπο «κλεισμένο» σε μια κυψέλη. Ο λόγος για την πρόπολη, ένα μελισσοκομικό προϊόν τη σημασία του οποίου είχε αντιληφθεί ήδη ο Ιπποκράτης, ο οποίος συνιστούσε τη χρήση του για την ίαση διαφορετικών παθήσεων αλλά και για την επούλωση πληγών.

Και αυτό διότι η πρόπολη αποτελεί έναν φυσικό «θησαυρό», γεμάτο με βιοδραστικά συστατικά όπως πολυφαινόλες, τερπένια, στεροειδή, σάκχαρα και αμινοξέα, όπως περίπου 2.500 χρόνια μετά τον Ιπποκράτη αποκάλυψε η σύγχρονη έρευνα. Οι θεραπευτικές ιδιότητές της που έχουν προκύψει από διαφορετικές μελέτες είναι τόσο πολλές – αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιμυκητιασικές, αντι-ιικές, αντικαρκινικές – ώστε δικαίως η πρόπολη έχει χαρακτηριστεί το αντισηπτικό της φύσης.

Ενα αντισηπτικό του οποίου η ευεργετική δράση ξεκινά από το ίδιο το μελίσσι. Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη πρόπολη προέρχεται από το «προ της πόλης» επειδή οι μέλισσες την τοποθετούν στην είσοδο της κυψέλης ως μονωτικό και αντισηπτικό υλικό. Την παράγουν με βάση φυτικές ρητίνες που εκκρίνονται από τους οφθαλμούς των φυτών, καθώς και από τον φλοιό ορισμένων δέντρων όπως οι λεύκες, τις οποίες εμπλουτίζουν με το σάλιο τους, κερί και γύρη.

Συνεχεια στο site


Θρησκεία τους, η μελισσοκομία

ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΙΝΩΙΚΑ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΦΟΡΟΥΣΕ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΑΛΛΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΙΤ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ανατροπή πολιτισμικών δεδομένων δημιουργείται κυρίως για τον μινωικό αλλά και τον μυκηναϊκό πολιτισμό, αφού για θεμελ
ιώδη σύμβολα, που εθεωρούντο «κλειδιά» στην κατανόηση της πολιτισμικής ταυτότητας των αρχαίων Κρητών αυτής της αι απολύτως κοσμικά και μάλιστα εξειδικευμένα εργαλεία της μελισσοκομικής παραγωγής, τα οποία, σχεδόν αυτούσια, χρησιμοποιούσαν οι Ελληνες μέχρι το πρόσφατο παρελθόν.Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των εργασιών του 11ου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου στο Ρέθυμνο, έγινε μια σημαντική ανακοίνωση από τους ιστορικούς ερευνητές Χαράλαμπο Β. Χαρίση και Αναστάσιο Β. Χαρίση, που αλλάζει ριζικά όσα πιστεύαμε τα τελευταία 100 χρόνια για τη λεγόμενη μινωική θρησκεία.

Οι Χαράλαμπος και Αναστάσιος Χαρίσης, γιατρός και μηχανολόγος αντίστοιχα, έχουν εκδώσει και σχετικό βιβλίο με τις απόψεις τους στα αγγλικά με τίτλο: «Μελισσοκομία στο προϊστορικό Αιγαίο. Αναθεώρηση των μινωικών και μυκηναϊκών θρησκευτικών συμβόλων», εκδόσεις «Μπαρ», Οξφόρδη 2009, στο οποίο αναλύουν εμπεριστατωμένα τις απόψεις τους.

Σύμφωνα με την προαναφερόμενη ανακοίνωση «μερικά από τα πιο γνωστά χρυσά δακτυλίδια του μυκηναϊκού και μινωικού κόσμου, στα οποία, όπως ήθελε να πιστεύει ο Arthur Evans και οι μεταγενέστεροί του, απεικονίζονται θρησκευτικές παραστάσεις, φαίνεται ότι στην πραγματικότητα απεικονίζονται μελισσοκομικά τοπία:

Αγέραστες τεχνικές

»Μελισσοκόμοι περισυλλέγουν σμάρια από τα δένδρα, μελισσοφάγοι επιτίθενται στις μέλισσες αλλά και αρχαίες κυψέλες όμοιες με τις παραδοσιακές κεραμικές και πέτρινες, που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα στην Κρήτη και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Απεικονίζονται ακόμα "Κουρήτες" (οι οποίοι σύμφωνα με τον Διόδωρο Σικελιώτη ανακάλυψαν τη μελισσοκομία) να χτυπούν χάλκινες ασπίδες για να αναγκάσουν τα σμάρια να καθίσουν στα δένδρα προκειμένου να τα συλλάβουν -μια τεχνική που στην αρχαιότητα αποκαλούσαν "μελιττοπηχείν", και που χρησιμοποιούσαν μέχρι πρόσφατα οι παραδοσιακοί μελισσοκόμοι όλου του κόσμου».

Στην ίδια ανακοίνωση όπως και στο βιβλίο των εισηγητών «Apiculture in the Prehistoric Aegean. Minoan and Mycenaean symbols revisited», όπου γίνεται εκτενέστερη ανάλυση και όλων των παραπάνω, «ταυτίστηκαν για πρώτη φορά τα σκεύη μιας ολόκληρης αποθήκης του ανακτόρου της Κνωσού με μελισσοκομικά κεραμικά αντικείμενα, όπως κυψέλες, μελισσοκομικά καπνιστήρια και άλλα που χρησίμευαν στο στύψιμο των κηρηθρών, στην εξαγωγή του κεριού από τις κηρήθρες και στη συσκευασία των κηρηθρών. Ανάμεσά τους υπήρχε ακόμα και μία σφηκοπαγίδα. Τα σκεύη αυτά, πολλά εκ των οποίων εκτίθενται στο Μουσείο του Ηρακλείου, θεωρούνταν μέχρι σήμερα λατρευτικά».

Μελο-εφαρμογές

Ταυτόχρονα τονίζονται οι πολλαπλές χρήσεις του μελιού και των μελισσοκομικών προϊόντων: «Το μέλι στην προϊστορική εποχή δεν ήταν απλά και μόνο η μοναδική γλυκαντική και με μεγάλη θρεπτική αξία ουσία, αλλά είχε και πάμπολλες άλλες χρήσεις στη φαρμακοποιία, στη μαγειρική, στην παρασκευή καλλυντικών, ενώ το κερί και η πρόπολη χρησίμευαν στον φωτισμό, στη ζωγραφική, στη μεταλλουργία, ακόμα και στη ναυπηγική. Γι' αυτό και η μελισσοκομία αποτελούσε μία από τις πιο προσοδοφόρες εμπορικές επιχειρήσεις της προϊστορικής εποχής».

Γι' αυτούς τους λόγους οι εισηγητές Χ. και Α. Χαρίσης πιστεύουν ότι «οι κάτοχοι των χρυσών αυτών δακτυλιδιών δεν ήταν ιερείς, όπως νομίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά άτομα μιας κοινωνικής ελίτ που ήλεγχαν το εμπόριο των μελισσοκομικών προϊόντων και που με τα δακτυλίδια τους σφράγιζαν τα έγγραφα και τις συσκευασίες. Ηταν δηλαδή κάτι σαν "υπουργοί μελισσοκομίας" με παρόμοιους ρόλους και τακτικές που συναντάμε την ίδια εποχή και στη φαραωνική Αίγυπτο.

»Οι παραπάνω νέες μαρτυρίες από τις παραστάσεις των δακτυλιδιών και τα σκεύη της Κνωσού, σε συνδυασμό με άλλα παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως το γνωστό κόσμημα από τα ανάκτορα των Μαλίων που απεικονίζει μέλισσες να μεταφέρουν γύρη, δείχνουν ότι η μινωική μελισσοκομία ήταν από τις πιο αναπτυγμένες και πρωτοπόρες της εποχής της και ότι η Κρήτη έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στη μετάδοση της τέχνης αυτής στον υπόλοιπο κόσμο.

»Εντύπωση προκαλεί το γεγονός της αδιατάρακτης συνέχειας των εργαλείων και των τεχνικών της μέσω της παράδοσης, που στην εποχή μας όμως έχει εξαφανιστεί λόγω της χρήσης των ευρωπαϊκών κυψελών. Ευτυχώς σε πολλά λαογραφικά μουσεία μπορεί ακόμα κανείς να δει τα σκεύη αυτά της παραδοσιακής μας μελισσοκομίας και να θαυμάσει τον για χιλιάδες χρόνια αναλλοίωτο ελληνικό πολιτισμό. Μέσω της νέας αυτής ματιάς τα διάσημα χρυσά μυκηναϊκά και μινωικά δακτυλίδια, απαλλαγμένα πλέον από εισηγμένες και αυθαίρετες "θρησκευτικές" θεωρίες, έρχονται πιο κοντά στην ελληνική παράδοση».

enet.gr

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Φάρμακο γλυκό σαν μέλι

Στη Συνάντηση της Εταιρείας για τη Γενική Μικροβιολογία στο Χαρογκέιτ, τη γνωστή λουτρόπολη στα βόρεια της Αγγλίας, έγινε αυτή τη χρονιά μια σημαντική ανακοίνωση που αφορά τις αγαπημένες και εργατικότατες παραγωγούς του μελιού (Apis Mellifera). Η καθηγήτρια Rose Cooper, από το Ουαλλικό Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ανακοίνωσε τα σχετικά με τις έρευνές της για τρία βακτηρίδια που πάνε και εγκαθίστανται όπου υπάρχει πληγή, όχι βέβαια για καλό: Pseudomonas aeruginosa, Group A Streptococci και Meticillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Και μόνο τα ονόματά τους να διαβάσεις καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για απεχθείς επιδρομείς που μολύνουν άσχημα τις πληγές μας.

Οι έρευνες λοιπόν έδειξαν ότι το μέλι στις πληγές μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε σχέση με τις μολύνσεις αλλά και με τη δράση των αντιβιοτικών που χορηγούνται από τους γιατρούς. Η αλήθεια είναι ότι η ανακοίνωση κάνει λόγο για ένα μέλι παραγόμενο στη Νέα Ζηλανδία, από το θαμνώδες φυτό Leptospermum Scoparium, που οι τοπικές φυλές αποκαλούν μανούκα, και γι' αυτό έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό με την ονομασία manuka honey. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι πολλοί λαοί από τα βάθη της Ιστορίας γνώριζαν πως το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Και η ιστορία για τη μεταφορά της σορού του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον τόπο του θανάτου του στην Αλεξάνδρεια, για να ταφεί εκεί, μέσα σε μέλι (αν και πιο λογικό θα ήταν να τον είχαν αλείψει με πρόπολη), δείχνει ακριβώς ότι οι άνθρωποι πίστευαν από παλιά στις αντισηπτικές ιδιότητές του. Τώρα σε διάφορα εργαστήρια ψάχνουν για τους ακριβείς μηχανισμούς δράσης του. Προς το παρόν φαίνεται να καταλήγουν στο ότι το μέλι δεν αφήνει τα μικρόβια να προσκολληθούν στους ιστούς, κάτι που αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας μόλυνσης. Αυτή η αντίδραση έχει ως επόμενη συνέπεια να μην μπορούν τα βακτηρίδια αυτά να δημιουργήσουν το biofilm, δηλαδή την προστατευτική εκείνη μεμβράνη που τους επιτρέπει να ανθίστανται στην επίθεση των αντιβιοτικών. Και μία ακόμη διαπίστωση της ερευνητικής ομάδας ήταν ακριβώς ότι με το μέλι παρατηρήθηκε αύξηση στην αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων αντιβιοτικών. Οι ερευνητές επιμένουν ότι δεν μπορεί ο καθένας να πάρει μέλι από το βαζάκι που υπάρχει στην κουζίνα και να το βάλει επάνω στην πληγή αλλά θα πρέπει να αναζητήσει μέλι στο φαρμακείο που έπειτα από επεξεργασία (συνήθως το ακτινοβολούν με ακτίνες-γ) δεν περιέχει μολυσματικές ουσίες. Βέβαια κάποιος θα μπορούσε να αντιτείνει ότι όλοι αυτοί οι λαοί κατά καιρούς, από τους αρχαίους Αιγυπτίους ως τους Ινδιάνους στον Αμαζόνιο, δεν είχαν τη δυνατότητα να αποστειρώνουν το μέλι τους. Σήμερα πάντως υπάρχουν ακόμη και εδώ στην Ελλάδα στα φαρμακεία επιθέματα μελιού ιατρικά πιστοποιημένου που βοηθούν πολύ στην επούλωση άσχημων πληγών και στα έλκη από τη μακροχρόνια κατάκλιση.

Η μέλισσα υπολογίζουν ότι υπάρχει επάνω στη Γη εδώ και 50 εκατομμύρια χρόνια και οι διάφοροι λαοί είχαν αρχίσει να ανακαλύπτουν τη θεραπευτική αξία του μελιού εδώ και 4.000 χρόνια. Το γλυκό αυτό φάρμακο αποτελείται από 17% ως 23% νερό μαζί με φρουκτόζη (38%) και γλυκόζη (31%). Υπάρχει και λίγη γύρη, κάπου 5%, και κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το μέλι, ανάλογα από ποιο φυτό προέρχεται κυρίως, φέρνει μαζί του και τα καλά αυτού του φυτού. Π.χ., το μέλι του ευκαλύπτου βοηθάει όσους υποφέρουν από ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος, ενώ το μέλι μανούκα αποδείχθηκε δραστικό και εναντίον του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, υπευθύνου για τα έλκη του στομάχου. Εννοείται ότι οι γιατροί συνεχίζουν να απαγορεύουν στους γονείς να δίνουν μέλι σε βρέφη με ηλικία μικρότερη των 12 μηνών από φόβο για το Clostridium Botulinum που μπορεί να βρεθεί σε κάποιες ποικιλίες μελιού και ο νεαρός οργανισμός δεν μπορεί ακόμη να αντιμετωπίσει.

tovima.gr

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Μέλι ο «χρυσός» του θησαυρού της διατροφής

Η πρώτη γραπτή αναφορά για το μέλι συναντάται σε μια σουμεριακή επιγραφή που χρονολογείται μακριά πίσω στο 2100-1000 π.Χ. Σε αυτή την επιγραφή αναγνωρίζει κανείς τις πρώτες επιπρόσθετες χρήσεις του μελιού ως φαρμάκου και ως θεραπευτικής αλοιφής.
Η άποψη πως το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο, φάρμακο και αλοιφή επικρατεί μέχρι σήμερα. Μέχρι που οι εταιρείες τροφίμων το 1800 δημιούργησαν για πρώτη φορά τη βιομηχανική ζάχαρη, το μέλι αποτελούσε το μόνο ευρύτατα διαδεδομένο γλυκαντικό. Αλλά και η χρήση του ως φαρμάκου ήταν πολύ γνωστή σε διάφορες κουλτούρες. Πιο συγκεκριμένα, η θεραπευτική του δράση βρήκε εφαρμογή στην επούλωση των εγκαυμάτων, των τραυμάτων και των πληγών, του καταρράκτη και των ελκών. Φυσικά οι χρήσεις αυτές δεν ήταν τυχαίες.

Φυσικό μονωτικό

Λόγω των φυσικών του ιδιοτήτων, το μέλι μπορεί να δράσει ως φυσικό μονωτικό και εξαιτίας της ωσμωτικότητάς του μπορεί να δημιουργήσει ένα υγρό περιβάλλον επούλωσης πληγών, το οποίο μάλιστα δεν κολλάει στους κατεστραμμένους ιστούς της πληγής. Το υγρό αυτό περιβάλλον επούλωσης θεωρείται πως εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων. Το μέλι επίσης μειώνει τη φλεγμονή και περιορίζει την παραγωγή εκκρίσεων. Η χρήση του σε πολλές παθήσεις έχει αποκτήσει τέτοια έκταση, ώστε πρόσφατα δημιουργήθηκε ένας κλάδος εναλλακτικής ιατρικής με την ονομασία «μελισσοθεραπεία»..

Με περισσότερες από 181 θρεπτικές ουσίες, το μέλι αποτελεί πραγματικό «διατροφικό χρυσάφι», που μπορεί να ανεβάσει κατακόρυφα την αξία ενός μεσογειακού διατροφικού πλάνου. Περιέχει σάκχαρα, μικρά ποσά πρωτεΐνης, ένζυμα (καταλάση, ασκορβικό οξύ, καροτενοειδείς ουσίες, οξειδάση της γλυκόζης), αμινοξέα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία βιταμίνες και μια ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή. Η σύστασή του επηρεάζεται από την πηγή παραγωγής. Τα κύρια σάκχαρα που περιέχει είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη.

Μια ημερήσια δόση μελιού της τάξης των 20 γρ. μπορεί να καλύψει περίπου το 3% των ενεργειακών αναγκών ενός μέσου ενήλικα. Από την πλευρά των 26 αμινοξέων που έχουν αναγνωριστεί στα διάφορα είδη, το μέλι χαρακτηρίζεται κυρίως από την παρουσία του αμινοξέος προλίνη. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά παρουσιάζουν διαφοροποίηση ανάλογα με την προέλευση του μελιού.

Και αντιμικροβιακό

Οι επιδράσεις του μελιού στην υγεία κινούσαν ανέκαθεν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Η μεγάλη του ωσμωτικότητα και οξύτητα θεωρούνται υπεύθυνες για την αντιμικροβιακή του δράση. Οι ισχυροί αντιμικροβιακοί του παράγοντες περιλαμβάνουν τη λυσοζύμη, καθώς και τις αντιοξειδωτικές ουσίες των φλαβονοειδών και των φαινολικών οξέων. Για τη μεγιστοποίηση της αντιμικροβιακής του δράσης συστήνεται η αποθήκευση σε μέρος σκιερό, δροσερό, αλλά και η κατανάλωσή του όσο είναι ακόμη φρέσκο.

Προσοχή όμως. Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας του μελιού σε απλά και άμεσα απορροφήσιμα σάκχαρα, συνιστάται η κατανάλωσή του με μέτρο από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Ενταγμένο στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και με την κατάλληλη καθοδήγηση από τον ειδικό, μπορεί κάλλιστα να συνεισφέρει τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά. Ιδιαίτερη προτίμηση δε πρέπει να δίνεται στο φυσικό μέλι και όχι στο τεχνητό, καθότι οι θετικές δράσεις στα λιπίδια του αίματος προκαλούνται από το φυσικό μέλι και όχι από το τεχνητό. Αποτελώντας λοιπόν μια θαυμάσια πηγή ενέργειας και υδατανθράκων για παιδιά και αθλητές, το μέλι οφείλει να είναι ενταγμένο στο καθημερινό διαιτολόγιο. Οι επιπρόσθετες θετικές δράσεις που προαναφέρθηκαν το κάνουν έναν πολύτιμο σύμμαχο στην καθημερινή μάχη για μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού. Οι φυτοχημικές ουσίες που περιέχονται στο μέλι ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι του οξειδωτικού στρες, αποδεικνύοντας έτσι πως η κατανάλωση του μελιού αντί παραδοσιακών γλυκαντικών παρέχει το πρόσθετο αυτό όφελος.

Οι διάφορες ερευνητικές προσπάθειες έχουν καταδείξει πως το μέλι διαθέτει επιπρόσθετες αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιμεταλλαξιογόνες ιδιότητες. Μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονή στο δέρμα, το οίδημα και προάγει την επούλωση των πληγών με ταυτόχρονη μείωση του μεγέθους των ουλών και ενεργοποίηση της αναγέννησης των ιστών. Ενδείξεις υπάρχουν πως το μέλι μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση των μεταστατικών καρκινικών κυττάρων. Ενδείξεις μείωσης φλεγμονής έχουν φανεί σε πειραματικά μοντέλα ευερέθιστου εντέρου σε ποντίκια. Οι ευεργετικές του δράσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως μπορεί να δράσει κατασταλτικά έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, την αιτία δηλαδή των πεπτικών ελκών και των γαστρίτιδων. Ακόμη και η διάρκεια της διάρροιας σε ασθενείς με βακτηριακή γαστρεντερίτιδα φαίνεται να μειώνεται με τη χορήγηση μελιού. Οι ολιγοσακχαρίτες επίσης που περιέχει το μέλι (με πιο αντιπροσωπευτικό την πανόζη) επιδεικνύουν αξιόλογη πρεβιοτική δράση, ευνοώντας έτσι την ανάπτυξη εκείνων των μικροοργανισμών (μπιφιντοβακτηρίων και λακτοβάκιλλων) στο έντερο που προάγουν την καλή του λειτουργία. Τέλος, το μέλι μπορεί να δράσει ευεργετικά έναντι καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου σε υγιείς αλλά και σε άτομα με αυξημένους παράγοντες κινδύνου. Σε σχετικές μελέτες φάνηκε πως σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, η μέτρια κατανάλωση μελιού αντί ζάχαρης μείωσε ήπια το σωματικό βάρος και λίπος τους, την ολική και την «κακή» χοληστερόλη τους και τα τριγλυκερίδια.

enet.gr

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Aγώνας δρόμου για τη δημιουργία της... σούπερ μέλισσας

Όλα άρχισαν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, όταν ξαφνικά, αρρώστιες και παράσιτα άρχισαν να αφανίζουν ολόκληρες αποικίες μελισσών, στον Καναδά και όχι μόνο. Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγους μήνες, οι πληθυσμοί μελισσών έχουν μειωθεί κατά 10% - 30% στην Ευρώπη, κατά 30% στις ΗΠΑ και κατά 85% στη Μέση Ανατολή.

Τα καναδικά πανεπιστήμια του Γκουελφ και της Μανιτόμπα ανακοίνωσαν ότι, σε συνεργασία με μελισσοκόμους και με ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ύψους 170.000 ευρώ, θα επιχειρήσουν να αναπαραγάγουν μια σούπερ μέλισσα, η οποία θα είναι ανθεκτική στις αρρώστιες, μέσω γενετικής επιλογής.

Απώτερος στόχος; Αφενός να ανακοπεί η συρρίκνωση των πληθυσμών και αφετέρου οι μελισσοκόμοι να διασφαλίσουν μια σταθερή συγκομιδή μελιού, συνεχίζοντας παράλληλα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη βιομηχανία των οπωροκηπευτικών.

«Ακόμη και το κρέας χρειάζεται την επικονίαση, αφού οι τροφές των βοοειδών - τα φύτρα αλφάλφα, το τριφύλλι κ.ο.κ. - πρέπει να επικονιαστούν», εξηγεί ο Λες Εκλς της καναδικής Ένωσης Μελισσοκόμων. «Οι προμήθειές μας σε φθηνά τρόφιμα πραγματικά εξαρτώνται από τις μέλισσες».

Οι μέλισσες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη γεωργία, σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού επικονιάζουν περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη καλλιεργιών που αντιπροσωπεύουν περίπου το εν τρίτο των ειδών που καταναλώνει ο άνθρωπος και η αγοραία αξία των οποίων ανέρχεται στα 57 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο Εκλς λέει ότι τα τελευταία χρόνια, ασθένειες έχουν αφανίσει περίπου το 45% των μελισσών του. «Για άλλους μελισσοκόμους, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, αφού έχασαν το 90, ακόμη και το 100% των μελισσών τους». Όπως εξηγεί, ένας πληθυσμός είναι φυσικό να μειώνεται κατά 5 με 10% το χρόνο, όμως οι μελισσοκόμοι του Οντάριο χάνουν πλέον κατά μέσο όρο το 35% των μελισσών που διατηρούν.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ελπίζουν οι έρευνες των δύο καναδικών πανεπιστημίων να συμβάλουν στην άμβλυνση του προβλήματος, βοηθώντας παράλληλα τους μελισσοκόμους να διαχειρίζονται καλύτερα τις αποικίες τους.

naftemporiki.gr

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Διενέργεια ελέγχων για να αποφευχθεί η πώληση νοθευμένου μελιού στη Ζάκυνθο

Τη διενέργεια ελέγχων από το Τμήμα Εμπορίου ζητά ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ζακύνθου, Παναγιώτης Μάργαρης, προκειμένου να αποφευχθεί η πώληση νοθευμένου προϊόντος τόσο στους ντόπιους, όσο και στους ξένους επισκέπτες.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο κ. Μάργαρης ανέφερε ότι ορισμένοι προσφέρουν στον κόσμο μέλι αμφιβόλου ποιότητας, μιας και τα βάζα δε διαθέτουν την απαραίτητη σήμανση για να ενημερώνονται οι καταναλωτές.
“Οι Ζακυνθινοί γνωρίζουν τους παραγωγούς του μελιού που υπάρχουν στο νησί και έτσι μπορούν να ξεχωρίσουν ποιοι είναι εκείνοι που προσφέρουν ποιοτικό προϊόν. Οι ξένοι επισκέπτες, όμως, αγοράζουν μέλι από διάφορες παραλίες της Ζακύνθου, όμως τα βάζα που πωλούνται δεν έχουν αυτοκόλλητες ταμπέλες, ούτως ώστε να γνωρίζουν οι αγοραστές από ποια χώρα προέρχεται το μέλι, πότε παράχθηκε, και πότε λήγει. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία μας έχει κάνει αγώνες για το συγκεκριμένο θέμα, όμως δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Σε κάποια μαγαζιά, δε, πωλείται μέλι, το οποίο φέρει μια ταμπέλα που μοιάζει με… “σκουλαρίκι”. Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει μπορεί να πάρει τη σήμανση αυτή και να την βάλει σε κάποιο άλλο βάζο. Η Ζάκυνθος έχει ποιοτικό μέλι και καλό θα ήταν ο κόσμος να προσέχει τους… επιτήδειους. Οι πολίτες είναι απαραίτητο να προτιμούν τις συσκευασίες που έχουν αυτοκόλλητη σήμανση. Παράλληλα, ζητώ από το Τμήμα Εμπορίου να κάνει ελέγχους στην αγορά για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα” ανέφερε ο κ. Μάργαρης. Ερωτηθείς για το τι γίνεται με τις χρηματοδοτήσεις από τον ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος των μελισσοκόμων σημείωσε τα παρακάτω:
“Παλιότερα ο ΕΛΓΑ έδινε κάποια χρήματα ως αποζημίωση για την καταστροφή της παραγωγής μας. Τώρα, όμως, δεν γίνεται το ίδιο, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και για τις μελισσοκομικές μονάδες. Κάποια χρήματα παίρνουν μόνο οι… “νέοι αγρότες”, όμως πρόκειται για ψίχουλα μπροστά στο κόστος που χρειάζεται για τη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας. Εμείς, οι μελισσοκόμοι, δεν είμαστε έμποροι, αλλά παραγωγοί. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μελίσσια, επειδή τα αγαπάμε, και όχι επειδή θέλουμε να βγάλουμε λεφτά”.

imerazante.gr
Related Posts with Thumbnails