Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Θεραπευτείτε με τη γλύκα του μελιού

Νόστιμο, θρεπτικό, ιδανικό για τη διατήρηση της ομορφιάς. Και όχι μόνο. Το μέλι έχει μια σειρά από θεραπευτικές ιδιότητες με τη μελέτη και εφαρμογή των οποίων ασχολείται τα τελευταία χρόνια η μελισσοθεραπεία.

Η θεραπευτική αυτή μέθοδος βασίζεται στα προϊόντα που παράγονται από τις μέλισσες, αλλά και στις θεραπευτικές ιδιότητες που συνοδεύουν τα τσιμπήματα τους. Η μελισσοθεραπεία βοηθάει στην υγιή κυτταρική ανάπτυξη, στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού, στη μείωση των φλεγμονών και στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Με το πασίγνωστο προϊόν της μέλισσας είχε ασχοληθεί προ πολλού ο Ιπποκράτης και πριν από αυτόν θεραπευτές από την Ινδία, την Κίνα και την Αίγυπτο, αναδεικνύοντας το σε μέγα γιατρικό της εποχής τους. Τα χρόνια πέρασαν, η αξία του παραγνωρίστηκε για διάφορους λόγους για να φτάσουμε στη σύγχρονη εποχή, όπου το μέλι, αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα της μέλισσας (πρόπολη, βασιλικός πολτός, κερί, γύρη, αλλά και το δηλητήριο της μέλισσας) παίρνουν εκ νέου τη θέση τους στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανάμεσα στις ουσίες με πλούσια ευεργετική δράση στην υγεία του ανθρώπου.

Μέλι
Το μέλι, αν και είναι γλυκό, δεν παχαίνει, αντίθετα απ ό,τι νομίζουν πολλοί. Αυτό συμβαίνει γιατί εκτός από απλά σάκχαρα (όπως η ζάχαρη) περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα) με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μπορεί να χρησιμοποιήσει και να «κάψει» τις θερμίδες σε αντίθεση με τη ζάχαρη που παρέχει στον οργανισμό άχρηστες θερμίδες. Τα σάκχαρα του μελιού είναι απλά και απορροφώνται αμέσως προσφέροντας στον οργανισμό μια γρήγορη πηγή ενέργειας. Σήμερα, η επισταμένη μελέτη του και η σταδιακή εφαρμογή της μελισσοθεραπείας ως εναλλακτικής θεραπείας, μπορεί να μας δώσει πολλές επιπλέον πληροφορίες για τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Τα οφέλη: Ενώ γνωρίζαμε για την αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική του δράση, μαθαίνουμε ακόμη ότι αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους δρώντας έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ανακουφίζει από την αϋπνία, καταπραϋνει τον πονεμένο λαιμό και καταπολεμά την τερηδόνα. Εσύ, εάν μπορείς να καταναλώνεις 2 κουταλάκια την ημέρα, θα κερδίσεις αβίαστα τα μεγαλύτερα αγαθά της θεραπευτικής του δράσης.

H πρόπολη


Είναι το ρετσίνι που βγαίνει από τα μπουμπούκια ή το φλοιό ορισμένων δέντρων και συλλέγεται από τις εργάτριες, που προσθέτουν τις σιελογόνους εκκρίσεις τους και το χρησιμοποιούν για να καλύψουν το εσωτερικό της κυψέλης. Περιέχει αντιβακτηριακές ενώσεις, είναι πηγή φλαβονοειδών (ισχυρών αντιοξειδωτικών) και έχει αναισθητικές ιδιότητες χάρη στα αιθέρια έλαιά της.
Τα οφέλη: Τα πλεονεκτήματα στην υγεία του ανθρώπου είναι πολλά, γι’ αυτό και τελευταία προϊόντα με συστατικό την πρόπολη κυκλοφορούν ευρέως. Eπουλώνει τις πληγές και βοηθάει στην ανάπλαση των ιστών. Καταπολεμά την κακοσμία και χρησιμοποιείται για την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας σε μορφή διαλύματος. Bοηθά στη θεραπεία της γαστρεντερίτιδας, αλλά προστατεύει και την επιδερμίδα από παθογόνους μύκητες. Χαρίζει λάμψη και στιλπνότητα στο δέρμα και επιταχύνει την επούλωση των κατεστραμμένων ιστών. Η πρόπολη διατίθεται σε φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά ο σκοπός δεν είναι να τη χρησιμοποιήσεις μόνη σου και αυθαίρετα. Ο ειδικός ή κάποιος που έχει εκπαιδευτεί στη μελισσοθεραπεία θα σου συστήσει την κατάλληλη δοσολογία για τη χρήση που ακριβώς θες.

Η γύρη


Γνωστή και μη εξαιρετέα για τις ιδιότητές της, τονώνει τον οργανισμό, χαρίζει ευεξία, βοηθάει τη διανοητική λειτουργία, έχει διουρητική δράση, βελτιώνει το μεταβολισμό και καταπολεμά τη γενική αδυναμία του οργανισμού, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, ένζυμα και συστατικά μεγάλης βιολογικής αξίας.


Το κερί
Έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες, χρησιμοποιείται όμως και για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, στο βρογχικό άσθμα, στις ωτίτιδες και στις φλεγμονές της ρινικής περιοχής. Παράγεται από τους κηρογόνους αδένες των μελισσών, που το χρησιμοποιούν για να καλύψουν το ώριμο μέλι. Οι ιδιαίτερες όμως ενυδατικές και απαλυντικές ιδιότητές του το έχουν κατατάξει στα βασικά συστατικά της κοσμητολογίας, όπου χρησιμοποιείται σε κρέμες προσώπου, αλοιφές και κραγιόν, καθώς βοηθάει στη φροντίδα του ταλαιπωρημένου δέρματος, προστατεύοντάς το από την πρόωρη γήρανση. Κι ακόμη, προσφέρεται για την επούλωση πληγών και ελκών και χρησιμοποιείται ως έμπλαστρο στις ρευματοπάθειες.

Ο βασιλικός πολτός


Επειδή προορίζεται για βασίλισσες, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ουσία εκλεκτή και θαυματουργή. Εκκρίνεται από τους σιελογόνους αδένες των εργατριών μελισσών και αποτελεί την τροφή όλων των μελισσών για τις πρώτες μέρες της ζωής τους. Στη συνέχεια, τρέφονται με αυτόν μόνο όσες προορίζονται για βασίλισσες. Καθώς είναι πλούσιος σε πρωτεϊνες, αμινοξέα, λιπίδια, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία βοηθά αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της κόπωσης, του άσθματος, της υψηλής πίεσης, αλλά και στην αντιγήρανση του οργανισμού.

Το δηλητήριο της μέλισσας


Η χορήγηση ή επεξεργασία του δηλητηρίου της μέλισσας χρησιμοποιείται τακτικά στην ιατρική, είτε σε ενέσιμη μορφή είτε με απευθείας τσίμπημα της μέλισσας (μελισσοβελονισμός). Είναι η πιο περίπλοκη από τις θεραπείες. Mάλιστα, χημικές έρευνες δείχνουν ότι περιέχει πολύ ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες, γι’ αυτό και απαιτείται προσοχή στη χορήγησή του. H θεραπεία με το δηλητήριο χρησιμοποιείται συχνά σε παθήσεις όπως η τενοντίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα, ενώ περιορίζει τους ισχιακούς πόνους και τη νευραλγία. Το δηλητήριο διατίθεται και σε αλοιφές, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικό.

Info
Για πληροφορίες όσον αφορά ειδικούς στο χώρο της Μελισσοθεραπείας επικοινωνήστε με το Επιστημονικό Κέντρο Μελισσοθεραπείας, Χρυσών 7, Αχαρναί, τηλ.: 210-2465021.

infokids.gr

3 σχόλια:

ΚΑΙΤΗ ΓΚΙΑΛΗ είπε...

Πολύ ενδιαφέρον

ΚΑΙΤΗ ΓΚΙΑΛΗ είπε...

Η ιστοσελίδα βιοΠοιότητα - BIOPOIOTITA.GR δημιουργήθηκε για να συμβάλλει αποτελεσματικά στην προβολή – παρουσίαση και προώθηση εγγυημένων, ασφαλή τροφίμων και ποτών που παράγονται με βιολογικές ή παραδοσιακές μεθόδους φιλικές στο περιβάλλον.
www.biopoiotita.gr
Αν θέλετε να προβάλλεται τα ποιοτικά προϊόντα σας επικοινωνήστε μαζί μας, στείλτε μας email με τη λέξη ενημέρωση για να σας στείλουμε ενημερωτικά αρχεία

İlhami Uyar είπε...

Dear Costas,thank you for nice sharing,and for more information ,technicial details about bees prodacts,I read plesurely your article,best wishes,stay well

Related Posts with Thumbnails