
Ένα νέο "ηλεκτρονικό περιοδικό" για την μελισσοκομία ανακάλυψα σήμερα .... ότι νέο είναι καλοδεχούμενο ... από το site διαβάζουμε " Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να συγκροτήσει ένα πλήρη κατάλογο με τους φορείς ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ της Ελλάδας.
Η θεραπευτική αυτή μέθοδος βασίζεται στα προϊόντα που παράγονται από τις μέλισσες, αλλά και στις θεραπευτικές ιδιότητες που συνοδεύουν τα τσιμπήματα τους. Η μελισσοθεραπεία βοηθάει στην υγιή κυτταρική ανάπτυξη, στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού, στη μείωση των φλεγμονών και στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Με το πασίγνωστο προϊόν της μέλισσας είχε ασχοληθεί προ πολλού ο Ιπποκράτης και πριν από αυτόν θεραπευτές από την Ινδία, την Κίνα και την Αίγυπτο, αναδεικνύοντας το σε μέγα γιατρικό της εποχής τους. Τα χρόνια πέρασαν, η αξία του παραγνωρίστηκε για διάφορους λόγους για να φτάσουμε στη σύγχρονη εποχή, όπου το μέλι, αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα της μέλισσας (πρόπολη, βασιλικός πολτός, κερί, γύρη, αλλά και το δηλητήριο της μέλισσας) παίρνουν εκ νέου τη θέση τους στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανάμεσα στις ουσίες με πλούσια ευεργετική δράση στην υγεία του ανθρώπου.
Μέλι
Το μέλι, αν και είναι γλυκό, δεν παχαίνει, αντίθετα απ ό,τι νομίζουν πολλοί. Αυτό συμβαίνει γιατί εκτός από απλά σάκχαρα (όπως η ζάχαρη) περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα) με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μπορεί να χρησιμοποιήσει και να «κάψει» τις θερμίδες σε αντίθεση με τη ζάχαρη που παρέχει στον οργανισμό άχρηστες θερμίδες. Τα σάκχαρα του μελιού είναι απλά και απορροφώνται αμέσως προσφέροντας στον οργανισμό μια γρήγορη πηγή ενέργειας. Σήμερα, η επισταμένη μελέτη του και η σταδιακή εφαρμογή της μελισσοθεραπείας ως εναλλακτικής θεραπείας, μπορεί να μας δώσει πολλές επιπλέον πληροφορίες για τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Τα οφέλη: Ενώ γνωρίζαμε για την αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική του δράση, μαθαίνουμε ακόμη ότι αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους δρώντας έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ανακουφίζει από την αϋπνία, καταπραϋνει τον πονεμένο λαιμό και καταπολεμά την τερηδόνα. Εσύ, εάν μπορείς να καταναλώνεις 2 κουταλάκια την ημέρα, θα κερδίσεις αβίαστα τα μεγαλύτερα αγαθά της θεραπευτικής του δράσης.
Είναι το ρετσίνι που βγαίνει από τα μπουμπούκια ή το φλοιό ορισμένων δέντρων και συλλέγεται από τις εργάτριες, που προσθέτουν τις σιελογόνους εκκρίσεις τους και το χρησιμοποιούν για να καλύψουν το εσωτερικό της κυψέλης. Περιέχει αντιβακτηριακές ενώσεις, είναι πηγή φλαβονοειδών (ισχυρών αντιοξειδωτικών) και έχει αναισθητικές ιδιότητες χάρη στα αιθέρια έλαιά της.
Τα οφέλη: Τα πλεονεκτήματα στην υγεία του ανθρώπου είναι πολλά, γι’ αυτό και τελευταία προϊόντα με συστατικό την πρόπολη κυκλοφορούν ευρέως. Eπουλώνει τις πληγές και βοηθάει στην ανάπλαση των ιστών. Καταπολεμά την κακοσμία και χρησιμοποιείται για την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας σε μορφή διαλύματος. Bοηθά στη θεραπεία της γαστρεντερίτιδας, αλλά προστατεύει και την επιδερμίδα από παθογόνους μύκητες. Χαρίζει λάμψη και στιλπνότητα στο δέρμα και επιταχύνει την επούλωση των κατεστραμμένων ιστών. Η πρόπολη διατίθεται σε φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά ο σκοπός δεν είναι να τη χρησιμοποιήσεις μόνη σου και αυθαίρετα. Ο ειδικός ή κάποιος που έχει εκπαιδευτεί στη μελισσοθεραπεία θα σου συστήσει την κατάλληλη δοσολογία για τη χρήση που ακριβώς θες.
Γνωστή και μη εξαιρετέα για τις ιδιότητές της, τονώνει τον οργανισμό, χαρίζει ευεξία, βοηθάει τη διανοητική λειτουργία, έχει διουρητική δράση, βελτιώνει το μεταβολισμό και καταπολεμά τη γενική αδυναμία του οργανισμού, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, ένζυμα και συστατικά μεγάλης βιολογικής αξίας.
Το κερί
Έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες, χρησιμοποιείται όμως και για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, στο βρογχικό άσθμα, στις ωτίτιδες και στις φλεγμονές της ρινικής περιοχής. Παράγεται από τους κηρογόνους αδένες των μελισσών, που το χρησιμοποιούν για να καλύψουν το ώριμο μέλι. Οι ιδιαίτερες όμως ενυδατικές και απαλυντικές ιδιότητές του το έχουν κατατάξει στα βασικά συστατικά της κοσμητολογίας, όπου χρησιμοποιείται σε κρέμες προσώπου, αλοιφές και κραγιόν, καθώς βοηθάει στη φροντίδα του ταλαιπωρημένου δέρματος, προστατεύοντάς το από την πρόωρη γήρανση. Κι ακόμη, προσφέρεται για την επούλωση πληγών και ελκών και χρησιμοποιείται ως έμπλαστρο στις ρευματοπάθειες.
Επειδή προορίζεται για βασίλισσες, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ουσία εκλεκτή και θαυματουργή. Εκκρίνεται από τους σιελογόνους αδένες των εργατριών μελισσών και αποτελεί την τροφή όλων των μελισσών για τις πρώτες μέρες της ζωής τους. Στη συνέχεια, τρέφονται με αυτόν μόνο όσες προορίζονται για βασίλισσες. Καθώς είναι πλούσιος σε πρωτεϊνες, αμινοξέα, λιπίδια, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία βοηθά αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της κόπωσης, του άσθματος, της υψηλής πίεσης, αλλά και στην αντιγήρανση του οργανισμού.
Η χορήγηση ή επεξεργασία του δηλητηρίου της μέλισσας χρησιμοποιείται τακτικά στην ιατρική, είτε σε ενέσιμη μορφή είτε με απευθείας τσίμπημα της μέλισσας (μελισσοβελονισμός). Είναι η πιο περίπλοκη από τις θεραπείες. Mάλιστα, χημικές έρευνες δείχνουν ότι περιέχει πολύ ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες, γι’ αυτό και απαιτείται προσοχή στη χορήγησή του. H θεραπεία με το δηλητήριο χρησιμοποιείται συχνά σε παθήσεις όπως η τενοντίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα, ενώ περιορίζει τους ισχιακούς πόνους και τη νευραλγία. Το δηλητήριο διατίθεται και σε αλοιφές, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικό.
Info
Συγγραφέας άρθρου: Σοφία Κωστάρα
infokids.grΗ μελισσοκομία, αυτός ο δυναμικός κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής για τη χώρα μας, είναι το θέμα μελέτης που συντάχθηκε από τις επόπτριες του Μελισσοκομικού Κέντρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Αττικής, Φρειδερίκη Γκουλιαδίτη και Παρασκευή Μπιρρή.
Οι εισαγόμενες ποσότητες μελιού το 2008 ανήλθαν σε περίπου 2.736 τόνους αντιπροσωπεύοντας αξία 7,2 εκατ. ευρώ, με μέση τιμή πώλησης 2,64 ευρώ/κιλό. Τα έτη 2006 και 2007 οι μεγαλύτερες ποσότητες προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ουγγαρία και το Βέλγιο, καλύπτοντας αντίστοιχα το 87% και το 74% περίπου των εισαγωγών. Η Ε.Ε. είναι δεύτερη στην παραγωγή μελιού παγκοσμίως, με ποσότητες οι οποίες ανήλθαν για το 2007 σε 193.695 τόνους. Η Ισπανία κατέχει σταθερά την πρώτη θέση και η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με 17.690 τόνους.
«Ο τομέας της μελισσοκομίας, για να παρουσιάσει περαιτέρω ανάπτυξη», όπως τονίζεται στη μελέτη του Μελισσοκομικού Κέντρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, «θα πρέπει να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να αυξηθεί η κατανάλωση του μελιού μέσα από την προβολή ενός προτύπου υγιεινής διατροφής, να αυξηθούν οι εξαγωγές και να κατακτηθούν νέες αγορές, να βελτιωθούν η τυποποίηση, η συσκευασία και η διαφήμιση του προϊόντος, να στραφούμε στη συστηματική παραγωγή και άλλων προϊόντων κυψέλης, όπως βασιλικός πολτός, γύρη, πρόπολη, κερί, δηλητήριο, να προωθηθεί η πιστοποίηση βιολογικών μελισσοκομικών προϊόντων, να κατοχυρωθούν τα μέλια ΠΟΠ και ΠΓΕ -σήμερα έχει κατοχυρωθεί μόνο το «Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια» ως ΠΟΠ- να εμπλουτιστεί η μελισσοκομική χλωρίδα μέσω της δημιουργίας μελισσοκομικών πάρκων.
Σύμφωνα με τη μεταπτυχιακή εργασία του Βαγγέλη Παπά, γεωπόνου Μ.Sc με τίτλο «Οικονομική βιωσιμότητα και προοπτικές ανάπτυξης της μελισσοκομίας»
-συμπεριλαμβάνεται στον συλλογικό τόμο «Αναπτυξιακά προβλήματα και διαγραφόμενες προοπτικές στην Κύθνο», επιμέλεια των καθηγητών Ν. Μαρτίνου και Π. Καρανικόλα- «η μελισσοκομία είναι διαδεδομένη σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν όμως περιοχές που έχουν αυξημένο μελισσοκομικό ενδιαφέρον, όπως εκείνες των Νομών Χαλκιδικής, Καβάλας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Νησιών του Αιγαίου, Αττικής, Αρκαδίας, Ηρακλείου, Χανίων και άλλες. Στη χώρα μας σήμερα δραστηριοποιούνται περί τις είκοσι μονάδες τυποποίησης μελιού. Από αυτές, δέκα ανήκουν σε κοινοπραξίες και συνεταιρισμούς και δέκα σε ιδιώτες τυποποιητές. Η συνολική δυναμικότητά τους ξεπερνά τις 10.000 τόνους τον χρόνο, ενώ η παραγωγή τους τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται περί τους 5.000 τόνους ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 1/3 του μελιού τυποποιείται από τις βασικές τυποποιητικές μονάδες, ενώ ο υπόλοιπος όγκος διακινείται μέσω απευθείας πωλήσεων. Σε ό,τι αφορά τα άλλα προϊόντα της μελισσοκομίας, όπως το κερί, η πρόπολη, το δηλητήριο, ο βασιλικός πολτός και η γύρη, η κατάσταση δεν είναι το ίδιο θετική με το μέλι».
Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των μελισσοκόμων στις Κυκλάδες. Από συλλογή στοιχείων που έγιναν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, βρέθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από το 1980 έως τον Μάρτιο του 2008 να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Μελισσοκομικών Εκμεταλλεύσεων του Νομού Κυκλάδων 1.122 μελισσοκόμοι.
«Στις Κυκλάδες», προσθέτει ο Βαγγέλης Παπάς, «πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η νεκταροέκκριση του θυμαριού κατά τους ανοιξιάτικους και τους θερινούς μήνες, που αποτελεί και το κύριο μελισσοκομικό φυτό, μιας και αυτό που επιζητούν οι καταναλωτές στο θυμαρίσιο μέλι είναι το άρωμα και η γεύση του. Η μεγάλη εξάρτηση από το θυμάρι, όμως, δημιουργεί κινδύνους μη αντιμετωπίσιμους. Για παράδειγμα, το έτος 2007 ήταν μια κακή μελισσοκομική χρονιά για όλη τη χώρα, που οφειλόταν κυρίως στην έλλειψη ικανοποιητικών για τη μελισσοκομική χλωρίδα βροχών. Ο καύσωνας που ακολούθησε την άνοιξη και η εμφάνιση ασθενειών που οι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να καταπολεμήσουν με νέες τεχνικές, μια και η χρήση φαρμάκων είναι απαγορευμένη, εκτός από τα εγκεκριμένα για τη βαρροϊκή ακαρίαση, δημιούργησαν μιαν άκρως δυσμενή κατάσταση για τον κλάδο της μελισσοκομίας. Στις Κυκλάδες δε, όπου οι περισσότεροι μελισσοκόμοι παράγουν μέλι μία φορά τον χρόνο, κυρίως θυμαρίσιο, η απόδοση έπεσε έως και 70%».
Οσο για τα μέτρα που θα στηρίξουν την ελληνική μελισσοκομία θα είναι: να αποζημιωθούν οι μελισσοκόμοι για τη μειωμένη παραγωγή των ετών 2007 και 2008, να επιστραφεί ο ΕΦΚ του πετρελαίου στα μελισσοκομικά αυτοκίνητα, όπως συμβαίνει στους υπόλοιπους κλάδους της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, και να αυξηθεί η επιστροφή ΦΠΑ στο 12%. Ακόμη, να συμπεριληφθεί στους ασφαλιζόμενους κινδύνους του Κανονισμού Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ και το είδος Nosema ceranae, το οποίο πλήττει ιδιαίτερα τη μελισσοκομία της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν υπάρχει κάποιο εγκεκριμένο σκεύασμα για την αντιμετώπισή του, και να σταματήσουν οι ψεκασμοί των πεύκων εναντίον του εντόμου Marchalina hellenica, στην ύπαρξη του οποίου βασίζεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του ελληνικού μελιού. *
Πως λέγετε η μέλισσα που δεν κάνει ...μέλι ??