Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Πώς να προστατέψετε τις μέλισσες κατά την ανθοφορία

Τις απαραίτητες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν οι καλλιεργητές, προκειμένου να προστατευτούν οι μέλισσες από τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, δεδομένου ότι κατά την ανθοφορία των καρποφόρων δέντρων, υπάρχει έντονη δραστηριότητα των μελισσών, καταγράφει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της περιφέρειας, οι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά την περίοδο της ανθοφορίας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα διότι πολλά από αυτά και περισσότερο τα εντομοκτόνα είναι μελισσοτοξικά. Αποτέλεσμα αυτών των επεμβάσεων είναι ο θάνατος μελισσών και κατά συνέπεια προκαλείται διπλή ζημιά, αφενός γιατί χάνεται η παραγωγή των ιδίων των μελισσών και αφετέρου διότι μειώνεται η φυτική παραγωγή, αφού για το δέσιμο των καρπών βασικός συντελεστής είναι η μέλισσα (επικονίαση).
Για τους λόγους αυτούς οι δενδροκαλλιεργητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Προς την κατεύθυνση αυτή υπενθυμίζονται τα εξής:
1. Απαγορεύονται οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα από την αρχή μέχρι το τέλος της ανθοφορίας στις καλλιέργειες αμυγδαλιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, ροδακινιάς, κερασιάς, βυσσινιάς, αχλαδιάς, μηλιάς, κυδωνιάς, ακτινιδιάς.
2. Επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των παραπάνω καλλιεργειών οι ψεκασμοί με μη μελισσοτοξικά εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (μυκητοκτόνα, βιολογικά σκευάσματα εντομοκτόνων).
3. Ψεκασμοί με εγκεκριμένα εντομοκτόνα στις παραπάνω καλλιέργειες επιτρέπονται πριν και μετά την ανθοφορία.
4. Στις λοιπές καλλιέργειες της Π.Ε. Λάρισας απαγορεύονται επίσης οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.
5. Στις καλλιέργειες μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας όπως το βαμβάκι, τα κηπευτικά ή άλλες, στις οποίες παρουσιάζονται εχθροί και ασθένειες, επιτρέπονται οι ψεκασμοί εφόσον ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως:
α. Χρήση των λιγότερο μελισσοτοξικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
β. Εφαρμογή των ψεκασμών την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κυρίως μετά τη δύση του ηλίου.
γ. Προειδοποίηση των μελισσοκόμων, ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει απαραιτήτως οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.
agronews.gr

2 σχόλια:

Κωνσταντινος Αγγελόπουλος είπε...

Στην περιοχή μου μπορούμε να πούμε ότι δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ σοβαρό πρόβλημα, από τα φυτοφάρμακα. Tην εποχή αυτή τα μελίσσια παραμένουν συνήθως σε ημιορεινές κυρίως περιοχές για ανάπτυξη, με αυτοφυή άγρια χλωρίδα, όπως ρείκι, ασφάκα, κύτισος λαδανιά και αμέτρητη άλλη ανθοφορία. Στις μεγάλες καλλιεργούμενες πεδιάδες, θα δημιουργούνται οπωσδήποτε προβλήματα

ΚΑΙΤΗ ΓΚΙΑΛΗ είπε...

Το Biοbay.gr, το σύστημα διαδικτυακής προώθησης ελληνικών προιόντων ξεκινά την δοκιμαστική λειτουργία του. Είστε παραγωγός ή επιχειρηματίας που παράγει ή εμπορεύεται τρόφιμα; Επικοινωνήστε μαζί μας στο beta@biobay.gr αν ενδιαφέρεστε να συμετέχετε στο πρόγραμμα της δωρεάν δοκιμαστικής περιόδου ή απλώς να ενημερωθείτε σχετικά με την λειτουργία του www.biobay.gr

Related Posts with Thumbnails