Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

«Συμμαχία» ιού και μύκητα εξοντώνει τις μέλισσες

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν την αιτία της μυστηριώδους μαζικής εξόντωσης των πληθυσμών των μελισσών τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Ειδικοί του Πανεπιστημίου της Μοντάνα θεωρούν ότι η εξόντωση των μελισσών οφείλεται στην επίθεση που δέχονται από έναν ιό και έναν μύκητα. Οπως εκτιμούν ιός και μύκητας «συνεργάζονται» οδηγώντας στον θάνατο τις μέλισσες. Οι ειδικοί αποφάσισαν να ερευνήσουν την πιθανότητα η εξόντωση των μελισσών να οφείλεται σε λοιμώξεις από ιούς ή μύκητες και άρχι σαν να μελετούν μελίσσια που είχαν τοποθετήσει μέσα στα εργαστήριά τους.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στον θάνατο των εντόμων εμπλέκονται ένας ιός και ένας μύκητας. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εξόντωση των μελισσών οφείλεται στη «συνεργασία» του ιού ΙΙV6 και του μύκητα Νosema. Τόσο ο ιός όσο και ο μύκητας μπορούν ο καθένας ξεχωριστά να οδηγήσουν στον θάνατο μια μέλισσα, αλλά η μαζική εξόντωση όπως αυτή εκδηλώνεται από το 2006 και μετά στους πληθυσμούς των μελισσών, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ταυτόχρονη δράση τους.

Για να επιβεβαιώσουν την ανακάλυψή τους οι ειδικοί θα πραγματοποιήσουν και έρευνα εκτός εργαστηρίου, μελετώντας μελίσσια που βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να βρουν την εξήγηση για την κατάρρευση των μελισσιών, η οποία έχει ονομαστεί «διαταραχή κατάρρευσης αποικίας». Το πρόβλημα είναι τεράστιο και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στις ΗΠΑ την τελευταία τριετία έχει εξοντωθεί το ένα τρίτο των πληθυσμών των μελισσών.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails