Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Αρχαίο μελισσοκομείο με 10.000 πήλινες κυψέλες


Αρχαίο μελισσοκομείο βρέθηκε στο Αγαθονήσι (νότια της Σάμου), ύστερα από συστηματική ανασκαφική έρευνα. Επίσης βρέθηκαν αρχαίες δεξαμενές μέσα στις οποίες υπήρχαν θραύσματα πήλινων κυψελών, πολλά κεραμικά, αλλά και μεταλλικά αντικείμενα- όπως για παράδειγμα μολύβδινο σταθμίο για τη μέτρηση του βάρους που ανάγεται στο 2ο π.Χ. αιώνα και βολβόσχημα μυροδοχεία.

Όπως λέει ο αρχαιολόγος, Παύλος Τριανταφυλλίδης, «από το πλήθος των ευρημάτων ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν τα θραύσματα πήλινων κυψελών που ανέρχονται συνολικά σε 10.000 και αποδεικνύουν ότι στο Αγαθονήσι υπήρξε μια μελισσοκομική δραστηριότητα που δικαιολογείται εύλογα από την πλούσια μέχρι σήμερα μελισσοκομική νομή της χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής». Από τις εκτιμήσεις των επιστημόνων υπολογίζεται ότι το αρχαίο μελισσοκομείο στο νησάκι της Δωδεκανήσου έχει ηλικία πάνω από 2.000 χρόνια και, όπως τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης, «από τα θραύσματα δεν έχουν ακόμη συγκολληθεί ακέραιες κυψέλες, αλλά είναι σαφές ότι μπορούν να ενταχθούν στους δύο γνωστούς τύπους τροχήλατων κυψελών της αρχαιότητας, δηλαδή στην κάθετη καλαθόσχημη με λαβές και στην οριζόντια κυλινδρική, διαμπερή ή μη».

Σημειώνεται επίσης ότι στο εσωτερικό των οριζόντιων κυψελών σώζονται υπολείμματα οργανικών υλών, όπως γύρη, μέλι, κερί. Βρέθηκε επίσης πήλινη σφραγίδα που κατά τον κ. Τριανταφυλλίδη «φαίνεται ότι θα αποτυπωνόταν στο εσωτερικό του χείλους της κυψέλης, όπως αντίστοιχο ενεπίγραφο σφράγισμα που σώζεται σε κυψέλη ελληνιστικών χρόνων από την Αθηναϊκή Αγορά».

ΤΑ ΝΕΑ online


2 σχόλια:

İlhami Uyar είπε...

Dear Kostas,thanks a lot for your sharing,I learn new and important information,best wishes.stay well.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Κάθε πέτρα και ιστορία σ'αυτή τη πονεμένη χώρα μας.
Καλό βράδυ.

Related Posts with Thumbnails