Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΜΕΛΙ: μια διατροφική συνήθεια με πολλές ευεργετικές δράσεις

Περισσότερες πληροφορίες αλλά και φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε στο blog του Ανέστη εδώ


"Μέλι και Υγεία", ήταν το θέμα του 1ου Μακεδονικού Συνεδρίου Μελισσοκομίας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας, και διοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας, ο Δήμος Θάσου, ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θάσου και το Πρότυπο Μελισσοκομικό Κέντρο.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν αφενός να έρθει σε επαφή το κοινό με τα προϊόντα της κυψέλης και τα ευεργετήματα που προκύπτουν από τη χρήση τους, έτσι ώστε να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις και αφετέρου να εμπλουτιστούν οι γνώσεις των μελισσοκόμων.

Στην έναρξη του Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο νομάρχης Καβάλας Θόδωρος Καλλιοντζής, ο οποίος σημείωσε ότι "το μέλι αποτελεί μια διατροφική συνήθεια με πολλές ευεργετικές δράσεις. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα προϊόντα και εμείς γνωρίζουμε ότι παράγουμε καλό μέλι. Το νησί της Θάσου έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές γι' αυτό και οι μελισσοκόμοι προτιμούν αυτή την περιοχή για να δραστηριοποιηθούν. Συστήνω σε όλους να διαφημίσουμε την ποιότητα του μελιού της Θάσου".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, σημείωσε στο χαιρετισμό του ότι "το μέλι είναι μια τροφή των μεσογειακών λαών συνήθως, και μπορεί να στηρίξει την τοπική μας οικονομία", ενώ χαιρέτισε την πρωτοβουλία Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θάσου για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Μερέσης, ο οποίος στο χαιρετισμό του, συνεχάρη τους διοργανωτές, παρατήρησε ότι "εμείς στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην προσπάθεια γιατί το μέλι και η Θάσος αποτελούν δύο ταυτόσημες έννοιες. Το μέλι είναι ένας πλουτοπαραγωγικός πόρος και στηρίζει και προβάλλει την τοπική κοινωνία της Θάσου. Το μέλι της Θάσου είναι μια τροφή μεγάλης βιολογικής αξίας καθώς περιέχει αρώματα όπως το πεύκο και το θυμάρι, και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Το μέλι δεν έχει μόνο παρόν αλλά και ένα καλύτερο μέλλον. Χρειάζεται η δραστηριοποίηση όλων έτσι ώστε να προβάλουμε και να διαφημίσουμε καλύτερα το προϊόν αυτό".

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θάσου Κώστας Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε στην ιστορία του Συνεταιρισμού, που ιδρύθηκε το 1976 ως ένα μεγάλο μελισσοκομικό κέντρο της βόρειας Ελλάδας.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από ειδικούς στο χώρο της Μελισσοκομίας και στο χώρο της Υγείας. Οι εισηγήσεις συνέδεσαν το ρόλο που παίζει η χρήση των προϊόντων της κυψέλης με την υγιεινή Μεσογειακή Διατροφή παρουσιάστηκαν με λεπτομέρειες τρόποι με τους οποίους η χρήση των προϊόντων αυτών εξασφαλίζει υγεία και ποιότητα ζωής τόσο σωματικής όσο και ψυχικής.

Aρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ εφημερίδα Εβδόμη 

1 σχόλιο:

Anestis Ketsetzidis είπε...

Ημουν παρών στο συνέδριο.
Ετοιμάζω ανάρτηση για το συνέδριο.
Άνθρακες ο θησαυρός.

Related Posts with Thumbnails