Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Ελληνικές βασίλισσες σε ευρωπαϊκά μελίσσια

Ελληνικές βασίλισσες σε ευρωπαϊκά μελίσσια
Με ελεγχόμενη γονιμοποίηση για καλύτερο και περισσότερο μέλι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεοφύλακτος Σπατούλας tspatou@gmail.com

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009 ΤΑ ΝΕΑ
Ζαχαρίας Μπατσής. «Σκοπός μας είναι να πετύχουμε βελτιώσεις ώστε η “μάνα” να έχει καλύτερα γονίδια και οι απόγονοί της να είναι μεγαλύτερες μέλισσες με πιο μεγάλη προβοσκίδα που εκμεταλλεύονται πιο καλά τις ανθοφορίες. Επίσης επιδιώκουμε πιο μεγάλες σε πληθυσμό κυψέλες και πιο παραγωγικές», λέει ο 38χρονος γεωπόνος, ειδικός στην τεχνητή σπερματέγχυση

«Μια εβδομάδα από την ώρα που θα γεννηθεί η βασίλισσα πρέπει να την κάνουμε γόνιμη, δυνατή, ανθεκτική, προικισμένη, για να μπορέσει στη συνέχεια να δώσει τα καλά γονίδια στα παιδιά της ώστε να έχουμε αρκετό και καλό μέλι».

Στον μοναδικό στην Ελλάδα σταθμό γενετικής βελτίωσης μελισσών της οικογένειας Μπατσή, στα Ιωάννινα, ο 38χρονος Ζαχαρίας Μπατσής λέει ότι η γονιμοποίηση της βασίλισσας είναι το Α και το Ω στη διαδικασία του κύκλου που δίνει ζωή σε χιλιάδες μέλισσες. Η βασίλισσα, προσθέτει, «όταν φεύγει από την κυψέλη πετάει σε απόσταση ακόμη και 10 χιλιομέτρων, επομένως δεν μπορούμε να ξέρουμε με τι κηφήνα γονιμοποιήθηκε και τι μέλισσες θα δώσει στην παραγωγική διαδικασία. Γι΄ αυτό γεννήθηκε η ανάγκη να υπάρχει ο έλεγχος της γονιμοποίησης με τη μέθοδο της τεχνητής σπερματέγχυσης, μια μέθοδος που στην Αμερική και την υπόλοιπη Ευρώπη εφαρμόζεται πριν από το 1940».

Η γενετική βελτίωση των μελισσών δεν είναι απλή υπόθεση. «Όλα απαιτούν τον προγραμματισμό τους», λέει ο κ. Μπατσής, ο οποίος έχει σπουδάσει γεωπόνος. «Αφού εκθρέψουμε τις βασίλισσες- μέλισσες στις στεγασμένες κτιριακές εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται μόνιμα 317 μελισσοσμήνη, στη συνέχεια, τις περιορίζουμε και την έβδομη ημέρα από την εκκόλαψή τους τις οδηγούμε στο ειδικό εργαστήριο όπου γίνεται η σπερματέγχυση. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ελέγχουμε και να επιλέγουμε τα χαρακτηριστικά των “γονιών” και κυρίως της βασίλισσας, τα οποία θα περάσουν στις μέλισσες που θα γεννηθούν». Στόχος είναι οι μέλισσες που θα γεννηθούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες μελιού, να αντέχουν σε ασθένειες, να μην είναι επιθετικές, να μην καταναλώνουν οι ίδιες πολύ μέλι και να μην έχουν τάσεις... αυτονόμησης από το μελίσσι. «Με την τεχνητή γονιμοποίηση της βασίλισσας», περιγράφει ο κ. Μπατσής, «μπορούμε να διατηρήσουμε την καθαρότητα μιας φυλής μελισσών αλλά και να κάνουμε διασταυρώσεις. Απώτερος σκοπός μας είναι να πετύχουμε τη βελτίωση στη μέλισσα, ώστε η “μάνα” να έχει καλύτερα γονίδια και οι απόγονοί της να είναι μεγαλύτερες μέλισσες, με πιο μεγάλη προβοσκίδα, που εκμεταλλεύονται πιο καλά τις ανθοφορίες. Επίσης επιδιώκουμε πιο μεγάλες σε πληθυσμό κυψέλες και πιο παραγωγικές, που είναι και το πιο σημαντικό αφού το κέντρο μας απευθύνεται στον επαγγελματία και ερασιτέχνη μελισσοκόμο».

Η βασίλισσα αποθηκεύει στο σώμα της 8 εκατομμύρια σπερματοζωάρια για όλη της τη ζωή, σημειώνει ο 65χρονος Γιάννης Μπατσής, ο εμπνευστής του κέντρου του οποίου η λειτουργία άρχισε το 1983 και παραμένει μέχρι και σήμερα μοναδικό στην Ελλάδα. «Δεν ξαναβγαίνει για να ξαναγονιμοποιηθεί από την κυψέλη, τα σπερματοζωάρια αυτά επαρκούν για όλη τη διάρκεια της ζωής της και θα μπορεί να γεννά μέχρι και 2.000 αυγά ημερησίως και να ζήσει έως και 5 χρόνια. Οι βασίλισσες που παράγονται δίνονται σε Έλληνες και σε Ευρωπαίους μελισσοκόμους ενώ φέτος», προσθέτει ο κ. Γ. Μπατσής, «δώσαμε 15.000 βασίλισσες. Από αυτές το 85% έχουμε δώσει σε Ευρωπαίους μελισσοκόμους και το υπόλοιπο 15% σε Έλληνες.

ΚΑΛΑ ΓΟΝΙΔΙΑ
Οι εργάτριες- απόγονοι της βασίλισσας θα είναι ανθεκτικές και πιο αποδοτικές

ΤΑ ΝΕΑ on-line

5 σχόλια:

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Τα παιδιά απο τα Γιάννενα κάνουν τρομερή δουλειά και είμαι θαυμαστής αυτής, χωρις να τους έχω γνωρίσει απο κοντά ή να συνεργαστώ μαζί τους.Αυτά που γράφεις πως λένε μπορεί να είναι επίσεις σωστά.

Ομως ρε Κωστή με τον τρόπο της τεχνιτής γονιμοποίησης αφαιρούμε απο την βασιλοπούλα μας την χαρά να νιώσει γυναίκα , να την πολυορκησουν τα σερνικά, να γίνει το παιχνίδι.

Κανω τον δικηγόρο της Μεγαλειοτάτης.

Μην παρεξηγηθώ ,αλλο λες, άλλο λέω

Anestis Ketsetzidis είπε...

Ερώτηση
Κώστα τον μετρητή επισκεπτών πως και απο που τον κατέβασες?Είναι με συνδρομή ή είναί free?

sotiris είπε...

εγω πηρα βασιλισες απο το Μπατσι και υπαρχει διαφορα μεταξυ αυτων και των αλλων που βγαινουν μονες τους, τα μελισσια αυτα ειναι πολυ ποιο ζωηρα και πολυ ποιο εργατικα

Corfu bee είπε...

Πήρες κάποια συγκεκριμένη φυλή ??

Markianos Koutroulis είπε...

Α γαπητοι φιλοι,παιρνοντας αυγα απο μια βασιλησσα αγνωστων προγονων και γονιμοποιωντας τα με κηφηνες παλι αγνωστων προγονων,θα κανετε μια τρυπα στο νερο,αυτο οσο αφορα την παραγωγη μελιου,για τις υπολοιπες συνεπειες οταν δεν γνωριζει κανεις και παρεμβαινει στη φυση,τοτε θα πρεπει να δεχθει τις συνεπειες που παντα δεν ειναι προς ωφελος του αλλα και προς βλαβη του,οπως:διαιωνιση ασθενειων(μελισσων+γονου)εξασθενηση βιολογικη (εξαφανηση σμηνων)κλπ-κλπ που και μονον διαβαζοντας το βιβλιο του μοναχου (Bother Adam-"BREEDING THE HONEYBEE"θα καταλαβει τον τροπο παραγωγης Βασιλισσων προς ωφελος,με υγεια και παραγωγικοτητα,80-100 κιλα ανα κυψελη,γιατι αυτο επιδιωκουν ολοι.Οσο ποιο πολυ γνωση τοσο ποιο πολυ μελι με λιγοτερη δουλεια.

Related Posts with Thumbnails