Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Μουσμουλιά (Νεσπολιά)

Αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό η μουσμουλιά ανήκει στην τάξη ροδώδη και στην οικογένεια ροδίδες και η επιστημονική της ονομασία είναι εριοβοτρύα η Ιαπωνική.

Θεωρείται από τα πλέον αρχαία φυτά με καταγωγή από την Ιαπωνία και την Κίνα . Σήμερα καλλιεργείται για το νόστιμο κίτρινο καρπό της το μούσμουλο αλλά και σαν καλλωπιστικό για το πλούσιο της φύλλωμα.

Τα άνθη της μουσμουλιάς είναι λευκοκίτρινα με ευχάριστη οσμή πικραμύγδαλου και σχηματίζουν βότρυς με πυκνό χνούδι. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπορά και το φυτό αναπτύσσεται εύκολα.

Το μούσμουλο περιέχει αρκετή βιταμίνη Α (καροτίνη) και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο και κάλιο. Καταπολεμά τις εντερικές διαταραχές και τις διαταραχές του νευρικού συστήματος, επίσης τα 100 γραμμάρια (5 μέτρια μούσμουλα, περίπου) έχουν 45 θερμίδες (kcal).

Σημαντικό και αυτό μελισσοκομικό δέντρο για την εποχή που ανθίζει και για την διάρκεια τις ανθοφορίας του που δεν επηρεάζεται από αέρα, κρύο η βροχή. Μας δίνουν νέκταρ και γύρη. Η ανθοφορία του δέντρου ξεπερνά τον μήνα , αυτό φαίνεται και από τα άνθη που άλλα είναι ακόμα κλειστά, αλλά και αργότερα από τους καρπούς που δεν έχουν όλοι την ίδια ωρίμανση

Τα δέντρα είναι γεμάτα μέλισσες και το βουητό απερίγραπτο , το ίδιο και η μυρωδιά από τα άνθη. Θα ήταν καλό το δέντρο αυτό όπως και άλλα μελισσοκομικά δέντρα και φυτά να γίνει επέκταση τις καλλιέργειας του . Στην Ισπανία εκτάσεις μεγάλες με καλλιέργεια μουσμουλιάς προσελκύουν την εποχή τις άνθησης χιλιάδες μελίσσια.

1 σχόλιο:

galifabee είπε...

Φίλε Κώστα στον τόπο μου το δέντρο λέγεται δεσπολιά και οι καρποί δέσπολα

Related Posts with Thumbnails