Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Φάρμακο γλυκό σαν μέλι

Στη Συνάντηση της Εταιρείας για τη Γενική Μικροβιολογία στο Χαρογκέιτ, τη γνωστή λουτρόπολη στα βόρεια της Αγγλίας, έγινε αυτή τη χρονιά μια σημαντική ανακοίνωση που αφορά τις αγαπημένες και εργατικότατες παραγωγούς του μελιού (Apis Mellifera). Η καθηγήτρια Rose Cooper, από το Ουαλλικό Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ανακοίνωσε τα σχετικά με τις έρευνές της για τρία βακτηρίδια που πάνε και εγκαθίστανται όπου υπάρχει πληγή, όχι βέβαια για καλό: Pseudomonas aeruginosa, Group A Streptococci και Meticillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Και μόνο τα ονόματά τους να διαβάσεις καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για απεχθείς επιδρομείς που μολύνουν άσχημα τις πληγές μας.

Οι έρευνες λοιπόν έδειξαν ότι το μέλι στις πληγές μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε σχέση με τις μολύνσεις αλλά και με τη δράση των αντιβιοτικών που χορηγούνται από τους γιατρούς. Η αλήθεια είναι ότι η ανακοίνωση κάνει λόγο για ένα μέλι παραγόμενο στη Νέα Ζηλανδία, από το θαμνώδες φυτό Leptospermum Scoparium, που οι τοπικές φυλές αποκαλούν μανούκα, και γι' αυτό έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό με την ονομασία manuka honey. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι πολλοί λαοί από τα βάθη της Ιστορίας γνώριζαν πως το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Και η ιστορία για τη μεταφορά της σορού του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον τόπο του θανάτου του στην Αλεξάνδρεια, για να ταφεί εκεί, μέσα σε μέλι (αν και πιο λογικό θα ήταν να τον είχαν αλείψει με πρόπολη), δείχνει ακριβώς ότι οι άνθρωποι πίστευαν από παλιά στις αντισηπτικές ιδιότητές του. Τώρα σε διάφορα εργαστήρια ψάχνουν για τους ακριβείς μηχανισμούς δράσης του. Προς το παρόν φαίνεται να καταλήγουν στο ότι το μέλι δεν αφήνει τα μικρόβια να προσκολληθούν στους ιστούς, κάτι που αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας μόλυνσης. Αυτή η αντίδραση έχει ως επόμενη συνέπεια να μην μπορούν τα βακτηρίδια αυτά να δημιουργήσουν το biofilm, δηλαδή την προστατευτική εκείνη μεμβράνη που τους επιτρέπει να ανθίστανται στην επίθεση των αντιβιοτικών. Και μία ακόμη διαπίστωση της ερευνητικής ομάδας ήταν ακριβώς ότι με το μέλι παρατηρήθηκε αύξηση στην αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων αντιβιοτικών. Οι ερευνητές επιμένουν ότι δεν μπορεί ο καθένας να πάρει μέλι από το βαζάκι που υπάρχει στην κουζίνα και να το βάλει επάνω στην πληγή αλλά θα πρέπει να αναζητήσει μέλι στο φαρμακείο που έπειτα από επεξεργασία (συνήθως το ακτινοβολούν με ακτίνες-γ) δεν περιέχει μολυσματικές ουσίες. Βέβαια κάποιος θα μπορούσε να αντιτείνει ότι όλοι αυτοί οι λαοί κατά καιρούς, από τους αρχαίους Αιγυπτίους ως τους Ινδιάνους στον Αμαζόνιο, δεν είχαν τη δυνατότητα να αποστειρώνουν το μέλι τους. Σήμερα πάντως υπάρχουν ακόμη και εδώ στην Ελλάδα στα φαρμακεία επιθέματα μελιού ιατρικά πιστοποιημένου που βοηθούν πολύ στην επούλωση άσχημων πληγών και στα έλκη από τη μακροχρόνια κατάκλιση.

Η μέλισσα υπολογίζουν ότι υπάρχει επάνω στη Γη εδώ και 50 εκατομμύρια χρόνια και οι διάφοροι λαοί είχαν αρχίσει να ανακαλύπτουν τη θεραπευτική αξία του μελιού εδώ και 4.000 χρόνια. Το γλυκό αυτό φάρμακο αποτελείται από 17% ως 23% νερό μαζί με φρουκτόζη (38%) και γλυκόζη (31%). Υπάρχει και λίγη γύρη, κάπου 5%, και κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το μέλι, ανάλογα από ποιο φυτό προέρχεται κυρίως, φέρνει μαζί του και τα καλά αυτού του φυτού. Π.χ., το μέλι του ευκαλύπτου βοηθάει όσους υποφέρουν από ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος, ενώ το μέλι μανούκα αποδείχθηκε δραστικό και εναντίον του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, υπευθύνου για τα έλκη του στομάχου. Εννοείται ότι οι γιατροί συνεχίζουν να απαγορεύουν στους γονείς να δίνουν μέλι σε βρέφη με ηλικία μικρότερη των 12 μηνών από φόβο για το Clostridium Botulinum που μπορεί να βρεθεί σε κάποιες ποικιλίες μελιού και ο νεαρός οργανισμός δεν μπορεί ακόμη να αντιμετωπίσει.

tovima.gr
Related Posts with Thumbnails