Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Το ντιζάιν στάζει μέλι

Η διακριτική και αενάως πολλαπλασιαζόμενη εξάγωνη δομή της κυψέλης γίνεται αφετηρία για νέους, πρωτότυπους σχεδιασμούς κτιρίων και αντικειμένων.  
Όταν όλα πακετάρονται με αεροστεγή γυαλιστερά περιτυλίγματα, όταν το λείο πλαστικό ορίζει τις περισσότερες καρέκλες στις μέρες μας και οι επίπεδες μεταλλικές και γυάλινες προσόψεις ντύνουν τα κτίρια, η κυψελωτή δομή εισβάλλει στην αρχιτεκτονική και στο ντιζάιν για να προβάλει την εύθραυστη δομή της. Μια ευθραυστότητα που αποπνέει αναμφίβολα το Bee Vase, το οποίο παρουσιάστηκε το 2007 στο Μιλάνο από το StudioLibertiny.


Το βάζο αυτό είχε κάνει αίσθηση δεδομένου ότι διαμορφώθηκε από μέλισσες σταδιακά – κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας – επάνω σε κατάλληλο υπόστρωμα. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και η σειρά Coral (2009) του ντιζάινερ WernerAisslinger, από τσόχα και πολυκαρμπονικό υλικό, με εξαγωνικά μοτίβα τα οποία σχηματίζουν είτε ένα μαλακό κάθισμα είτε ένα φωτιστικό. Οι μεγαλύτερες προσδοκίες από τη χρήση της κυψελωτής δομής δημιουργούνται στον χώρο της αρχιτεκτονικής. Οι αρχιτέκτονες χρειάζονται ούτως ή άλλως έναν τρόπο να «σπάσουν» τις μεγάλες μονοκόμματες επιφάνειες και να σχηματίσουν πολυγωνικούς χώρους, οπότε τα κυψελωτά μοτίβα αποτελούν μια ευρηματική ιδέα. Τις αρχιτεκτονικές δυνατότητες του κυψελωτού μοτίβου ανέδειξε το ισπανικό εκθεσιακό περίπτερο της Expo του 2005 στο Aichi, στην Ιαπωνία: σχεδιασμένο από τους ForeignOfficeArchitects είχε 15.000 κεραμικά πλακίδια εξαγωνικού σχήματος στις προσόψεις του – τα περισσότερα δημιουργούσαν κενά εν είδει παραθύρων και τα υπόλοιπα ήταν συμπαγή.


Τα τελευταία χρόνια οι αρχιτέκτονες έχουν χρησιμοποιήσει το μοτίβο αυτό πιο ελεύθερα, με τα μεγέθη και τις αναλογίες της κάθε κυψέλης να ποικίλλουν. Για παράδειγμα, οι Αυστραλοί Lava σχεδίασαν μια βιβλιοθήκη με ράφια σε σχήμα κυψέλης, φτιαγμένα από ημιδιαφανές ακρυλικό υλικό, ενώ στη φοιτητική λέσχη της Στουτγάρδης (2008) – έργο των BarkowLeibinger – κύριο στοιχείο είναι η εντυπωσιακή μεταλλική στέγη που επιμερίζεται σε πολύγωνα. Πιστεύω όμως ότι η πιο πλήρης και πιο ενδιαφέρουσα εφαρμογή είναι το μελλοντικό Κέντρο Τεχνών στην Κόρδοβα, μια πρόταση των ισπανών αρχιτεκτόνων NietoSobejano: όχι μόνο οι εκθεσιακές αίθουσες θα διαμορφώνουν τα όριά τους στη λογική της κυψέλης, αλλά και η πρόσοψη (σε συνεργασία με τους RealitiesUnited) θα λειτουργεί σαν οθόνη πρωτοποριακής σχεδίασης, όπου θα σχηματίζονται κινούμενες εικόνες χάρη στο ενσωματωμένο φως που θα υπάρχει στα εξάγωνα. Η πρόταση αυτή εμπλουτίζει μοναδικά κάτι πρωταρχικό, την κυψέλη, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας: την πρόσοψη που σχηματίζεται από pixels.
tovima.gr 

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Μέλι: Το συστατικό των μελομακάρονων και οι θερμίδες του

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αστόχως διατείνονται πως το μέλι αποδίδει περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη...

Συγκεκριμένα ισχυρίζονται πως μια κουταλιά της σούπας μέλι αποδίδει 64 θερμίδες, ενώ μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη 44 θερμίδες...

Εκ πρώτης δίνουν την εντύπωση πως το μέλι είναι πιο θερμιδογόνο από τη ζάχαρη

Λάθος!

Όταν συγκρίνουμε τη θερμιδική απόδοση δύο τροφών και εφόσον θέλουμε να είμαστε ακριβείς, χρησιμοποιούμε τα γραμμάρια ως σημείο αναφοράς και όχι το κουτάλι της σούπας ή του γλυκού...

Ένα κουτάλι σούπας μέλι ζυγίζει 21 γραμμάρια ενώ ένα αντίστοιχο ζάχαρης ζυγίζει 11 γραμμάρια...

Είναι λοιπόν λογικό να βγάζουμε με αυτόν τον τρόπο πιο «ένοχο» θερμιδικά το μέλι

Αν όμως συγκρίνουμε ίσες ποσότητες μελιού και ζάχαρης, για παράδειγμα 21 γραμμάρια, θα δούμε πως η ζάχαρη αποδίδει 84 θερμίδες έναντι 64 του μελιού και η όλη διαφορά έγκειται στο γεγονός της περιεκτικότητας του μελιού σε 17% νερό, σε αντίθεση με τη ζάχαρη που δεν εμπεριέχει νερό...

health.in.gr

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Η εργατική μέλισσα επιλέγεται για την προώθηση καλύτερων συνθηκών εργασίας στην Ευρώπη

Το πρώτο βραβείο του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού φωτογραφίας για ασφαλείς και υγιεινούς χώρους εργασίας απονεμήθηκε σε πορτρέτο μελισσοκόμου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) μόλις ανακοίνωσε το νικητή του διαγωνισμού φωτογραφίας που είχε ως θέμα την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία: το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Christopher Azzopardi από τη Μάλτα για τη φωτογραφία του με τίτλο «Μελισσοκόμος», στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Εκτίμηση Κινδύνου και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο Μπιλμπάο, που αποτέλεσε την τελετή λήξης της Εκστρατείας για Υγιεινούς Χώρους Εργασίας.

Ο Christopher Azzopardi, νικητής του 2009, ήταν ενθουσιασμένος για την επιτυχία του: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που λαμβάνω το βραβείο. Η φωτογραφία αυτή ήταν η πιο δύσκολη που τράβηξα ποτέ. Φορούσα προστατευτικό ρουχισμό καθώς απαθανάτιζα έναν μελισσοκόμο κατά την ώρα εργασίας του σε μελισσοκομείο στη Μάλτα. Παρόλα αυτά, οι μέλισσες κατάφεραν να με τσιμπήσουν αρκετές φορές. Με αυτή τη φωτογραφία ήθελα να δείξω τη σημασία που έχει η χρήση προστατευτικής εξάρτησης όταν κάποιος εργάζεται σε επικίνδυνο περιβάλλον.»

Το δεύτερο και το τρίτο βραβείο απονεμήθηκαν στον Eric Despujols από τη Γαλλία («Συγκολλητής») και τον Rodrigo Cabrita από την Πορτογαλία («Μια σκληρή και περίπλοκη ζωή»).

Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός έδωσε κίνητρο στη φαντασία φίλων της φωτογραφίας από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με 51 συμμετοχές από την Ελλάδα σε σύνολο περισσότερων από 1.670 συμμετοχών. Κάθε φωτογραφία συνέβαλε με το δικό της τρόπο στην ερμηνεία του τι σημαίνει ασφάλεια και υγεία για τους πολίτες της Ευρώπης. Ο Jukka Takala, Διευθυντής του EU-OSHA, τόνισε την εξαιρετική επιτυχία του διαγωνισμού στην τελετή απονομής των βραβείων στο Μπιλμπάο: «Το γενικό ενδιαφέρον και το δημιουργικό ταλέντο που βγήκε στην επιφάνεια ήταν πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που απονέμω τα βραβεία στις καλύτερες και πιο πρωτότυπες φωτογραφίες που απαντούν στο ερώτημά μας «Ποια εικόνα έχετε για την ασφάλεια και την υγεία κατά την εργασία;». Το χιούμορ, η απλότητα και η αθωότητα κάνουν συχνά την εμφάνισή τους, ενώ μερικές φορές συνοδεύονται από μια αδιόρατη αίσθηση έντασης ή ακόμη και πρόκλησης, σαν να θέλουν να μας υπενθυμίσουν τη σημασία των πιο υγιεινών και ασφαλέστερων χώρων εργασίας.»

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας του Οργανισμού σχετικά με την εκτίμηση του κινδύνου για Υγιεινούς Χώρους Εργασίας. Όλοι οι φωτογράφοι – επαγγελματίες ή ερασιτέχνες – προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και να υποβάλουν τις φωτογραφίες τους στο χρονικό διάστημα μεταξύ της 9ης Μαΐου και της 15ης Αυγούστου 2009. Υπεύθυνη για την επιλογή των καλύτερων συμμετοχών ήταν μια διεθνής επιτροπή: Εκτός από τους κορυφαίους φωτογράφους Mertxe Alarcón, Clemente Bernad, Miguel Ángel Gaüeca και Ambroise Tézenas, στην επιτροπή συμμετείχε και ο Peter Rimmer, ειδικός επικοινωνίας στον τομέα της εργασιακής ασφάλειας και υγείας, καθώς επίσης πρώην στέλεχος του βρετανικού οργανισμού Health and Safety Executive.

naftemporiki.gr/presspoint

osha-photocompetition.eu

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Γόνος σε πενταράκι

Σήμερα εγινε η τακτική επιθεώρηση του 15νθημερου για τροφές , γόνο ,και άλλα προβλήματα . Σε όλα τα μελισσια δεν υπήρχε πρόβλημα ,μπήκε όπου χρειάζονταν ζυμάρι, αφαιρέθηκαν πλαίσια που δεν πατούσαν οι μέλισσες .

Το πρόβλημα κατά την γνώμη μου είναι σε ένα 5 αρι ,που πριν καιρό είχε χαθεί η βασίλισσα του . Βγήκε καινούργια άρχισε να γεννάει ,περνούσε ο καιρός και σαν βασίλισσα αφημένη στην τύχη δεν είχε και τα καλύτερα αποτελέσματα . Το μελίσσι μειώθηκε και για να αντέχει το χειμώνα μπήκε σε 5 άρα κυψέλη ,με τροφές ,γυρη και μέλι ,πληθυσμό 3 με 4 πλαίσια αλλά με γόνο λίγο όσο μισό πλαίσιο περίπου και από τις 2 πλευρές του πλαισίου .


Στα κενά κελιά υπάρχει γόνος ημέρας ,και περισσοτέρων ημερών ,διάσπαρτος . Από ότι φαίνεται λοιπόν η βασιλοπούλα δεν κάνει καλά την δουλειά τις , όμως τέτοια ώρα τέτοια λόγια .... Απορίες ...θα τον βγάλει των χειμώνα ??? η να γίνει συνένωση ?? να βάλω κλειστό γόνο από άλλο ?? θα τον ζεστάνουν η θα δημιουργήσω άλλα προβλήματα ??


Αλήθεια τι θα μπορουσε να ειναι αυτα τα λίγα με αυτό τον τρόπο σφραγισμένα κελιά?? ...είναι τα μόνα που είναι έτσι στο πλαίσιο.


Πάρε και εσύ λίγο μελακι εχει για όλους... Η κάνεις και εσύ κάτι άλλο εκεί μέσα ??

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Η ελλειμματική αγορά της Ευρώπης "αναζητά" το μέλι

Στο προσκήνιο επανέρχεται και φέτος το θέμα της νοθείας του μελιού, καθώς το καινούργιο προϊόν μπήκε στην αγορά και βρίσκεται στη διάθεση των καταναλωτών μέσω των διαφόρων σημείων πώλησης σε όλη την Ελλάδα.

Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για την προώθηση του μελιού και των προϊόντων του στην εγχώρια αγορά αλλά και το εξωτερικό, που εκφράζεται μέσα από διάφορες οργανωμένες και συντονισμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες ιδιωτών και όχι μόνο.

Μεταξύ αυτών, στις 4-6 Δεκεμβρίου, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα, το 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, στο Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ. Πρόκειται για τον τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και της προβολής του Ελληνικού μελιού στους χώρους εστίασης και εμπορίας και στο καταναλωτικό κοινό.

Το θέμα της νοθείας του μελιού πρόβαλε μέσα από την ομιλία του για την “ποιότητα του Ελληνικού μελιού”, o καθηγητής του Εργαστηρίου μελισσοκομίας-σηροτροφίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Θρασυβούλου, στο πλαίσιο της Γιορτής Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης (9-11 Οκτωβρίου), στη Θεσσαλονίκη. Ο καθηγητής επεσήμανε ότι τις περισσότερες φορές, εισαγόμενο μέλι πωλείται ως ελληνικό και πρότεινε στους καταναλωτές να αγνοήσουν την ημερομηνία λήξης που φέρουν οι συσκευασίες μελιού, γιατί "πρόκειται για μια υποχρέωση αγορανομική και το μέλι δεν χαλάει".

Ο κ. Θρασυβούλου επεσήμανε, επίσης, τα εξής: “ Όλα τα μέλια της μέλισσας είναι σωστά ποιοτικά. Το μέλι αλλάζει μόνο με παρέμβαση των ανθρώπων. Είτε με ανάμειξη με φθηνά μέλια, είτε με επιλεκτική τροφοδοσία μελισσών για παραγωγή μελιού, είτε με πρόσθεση αμυλοσιροπίου στα βάζα, είτε με σκόπιμα λανθασμένες ενδείξεις στις πινακίδες του. Η αγορά από πλήρως αναγνωρίσιμους παραγωγούς είναι επαρκής προστασία. Η αγορά από πλανόδιους είναι σχεδόν εξασφαλισμένη νοθευμένη αγορά”.

Η ελλειμματική αγορά της Ευρώπης αναζητά μέλι

Το μέλι δεν αλλοιώνεται, το χαλάει μόνο η υγρασία, ανέφερε ο κ. Θρασυβούλου και πρόσθεσε τα εξής: “Δεν έχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων, είναι παντελώς απαλλαγμένο από αντιβιοτικά.

Η Ευρώπη είναι ελλειμματική στο μέλι και έχει ανάγκη εισαγωγών. Η Ελλάδα έχει καταγεγραμμένα 1.450.000 μελίσσια, ενώ το σύνολο των επόμενων 7 κρατών στην ΕΕ είναι μόνο 761.400. Στην Ελλάδα, με την χλωρίδα και το ξηροθερμικό κλίμα της ένα μελίσσι αποδίδει κατά μέσο όρο 10 κιλά, ενώ στην υγρή βόρεια Ευρώπη ένα μελίσσι αποδίδει 30 κιλά. Το μέλι προέρχεται από τα λουλούδια και από το μελίτωμα, δηλ. το 70% της Ελληνικής παραγωγής (60% πευκόμελο & 10% ελατόμελο), και μόνο από λουλούδια βελανιδιάς (1%) και 30% περίπου ανθόμελο (μόνο το 3-4% θυμαρίσιο). Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει καθορίσει 17 κριτήρια ποιότητας και είναι στη διάθεση όλων”.



agronews.gr
Related Posts with Thumbnails