Όταν όλα πακετάρονται με αεροστεγή γυαλιστερά περιτυλίγματα, όταν το λείο πλαστικό ορίζει τις περισσότερες καρέκλες στις μέρες μας και οι επίπεδες μεταλλικές και γυάλινες προσόψεις ντύνουν τα κτίρια, η κυψελωτή δομή εισβάλλει στην αρχιτεκτονική και στο ντιζάιν για να προβάλει την εύθραυστη δομή της. Μια ευθραυστότητα που αποπνέει αναμφίβολα το Bee Vase, το οποίο παρουσιάστηκε το 2007 στο Μιλάνο από το StudioLibertiny.
Το βάζο αυτό είχε κάνει αίσθηση δεδομένου ότι διαμορφώθηκε από μέλισσες σταδιακά – κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας – επάνω σε κατάλληλο υπόστρωμα. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και η σειρά Coral (2009) του ντιζάινερ WernerAisslinger, από τσόχα και πολυκαρμπονικό υλικό, με εξαγωνικά μοτίβα τα οποία σχηματίζουν είτε ένα μαλακό κάθισμα είτε ένα φωτιστικό. Οι μεγαλύτερες προσδοκίες από τη χρήση της κυψελωτής δομής δημιουργούνται στον χώρο της αρχιτεκτονικής. Οι αρχιτέκτονες χρειάζονται ούτως ή άλλως έναν τρόπο να «σπάσουν» τις μεγάλες μονοκόμματες επιφάνειες και να σχηματίσουν πολυγωνικούς χώρους, οπότε τα κυψελωτά μοτίβα αποτελούν μια ευρηματική ιδέα. Τις αρχιτεκτονικές δυνατότητες του κυψελωτού μοτίβου ανέδειξε το ισπανικό εκθεσιακό περίπτερο της Expo του 2005 στο Aichi, στην Ιαπωνία: σχεδιασμένο από τους ForeignOfficeArchitects είχε 15.000 κεραμικά πλακίδια εξαγωνικού σχήματος στις προσόψεις του – τα περισσότερα δημιουργούσαν κενά εν είδει παραθύρων και τα υπόλοιπα ήταν συμπαγή.
Τα τελευταία χρόνια οι αρχιτέκτονες έχουν χρησιμοποιήσει το μοτίβο αυτό πιο ελεύθερα, με τα μεγέθη και τις αναλογίες της κάθε κυψέλης να ποικίλλουν. Για παράδειγμα, οι Αυστραλοί Lava σχεδίασαν μια βιβλιοθήκη με ράφια σε σχήμα κυψέλης, φτιαγμένα από ημιδιαφανές ακρυλικό υλικό, ενώ στη φοιτητική λέσχη της Στουτγάρδης (2008) – έργο των BarkowLeibinger – κύριο στοιχείο είναι η εντυπωσιακή μεταλλική στέγη που επιμερίζεται σε πολύγωνα. Πιστεύω όμως ότι η πιο πλήρης και πιο ενδιαφέρουσα εφαρμογή είναι το μελλοντικό Κέντρο Τεχνών στην Κόρδοβα, μια πρόταση των ισπανών αρχιτεκτόνων NietoSobejano: όχι μόνο οι εκθεσιακές αίθουσες θα διαμορφώνουν τα όριά τους στη λογική της κυψέλης, αλλά και η πρόσοψη (σε συνεργασία με τους RealitiesUnited) θα λειτουργεί σαν οθόνη πρωτοποριακής σχεδίασης, όπου θα σχηματίζονται κινούμενες εικόνες χάρη στο ενσωματωμένο φως που θα υπάρχει στα εξάγωνα. Η πρόταση αυτή εμπλουτίζει μοναδικά κάτι πρωταρχικό, την κυψέλη, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας: την πρόσοψη που σχηματίζεται από pixels.
tovima.gr