Κυριακή 29 Μαρτίου 2009
Μελισσοκομικά φυτά της εποχής και της περιοχής
Άλλα τα προτιμάν οι μέλισσες για την γυρη και άλλα για το νέκταρ ...και τα δυο απολύτως απαραίτητα
Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009
Εξαιρετικής ποιότητας το κρητικό μέλι
Την ημερίδα διοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος και το Επιστημονικό Κέντρο Μελισσοθεραπείας, υπό την αιγίδα του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων.
«Ο Αϊνστάιν είχε πει: "Όταν θα πεθάνει και η τελευταία μέλισσα ο πλανήτης θα έχει 4 μόνο ημέρες ζωής", δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την τεράστια σημασία που από πολύ παλιά οι άνθρωποι έδιναν στη μέλισσα», τόνισε η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Ελένη Σωμάκη.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «τα προϊόντα τα οποία λαμβάνουμε από τη μέλισσα είναι αρκετά, ενώ αυτά που μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο είναι ο βασιλικός πολτός, η γύρη, η πρόπολη όπως και ο μελίτης, ο οποίος είναι συνδυασμός διαφόρων συστατικών. Όλα αυτά έχουν θεραπευτικές και καλωπιστικές ιδιότητες για τον άνθρωπο».
Η κα Σωμάκη αναφέρθηκε και στον Φαρμακευτικό Σύλλογο λέγοντας ότι “ο Σύλλογος έχει αρχίσει μια σειρά ενημερωτικών ημερίδων και συνεδρίων για το κοινό, που αφορούν θέματα επίκαιρα και ενδιαφέροντα. Ένα από αυτά είναι και οι θεραπευτικές ιδιότητες των μελισσοκομικών προϊόντων που παρουσιάζουμε».
Από την πλευρά του, ο αντινομάρχης Χανίων Χαράλαμπος Κουκιανάκης δήλωσε ότι «η μελισσοκομία αποτελεί έναν σημαντικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής ο οποίος απασχολεί 26.000 μελισσοκόμους, ενώ το 25% είναι επαγγελματίες. Η παραγωγή του μελιού ετησίως ξεπερνάει τους 15 χιλιάδες τόνους. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι η δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Ισπανία, σε παραγωγή μελιού».
Ο κ. Κουκιανάκης τόνισε ακόμη ότι «η μέση κατανάλωση στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,5 κιλό μέλι με μεγάλη θρεπτική διατροφική αξία, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας ιχνοστοιχείων. Η απόδειξη ότι το μέλι εξακολουθεί να βρίσκεται στις πιο ψηλές προτιμήσεις των καταναλωτών φαίνεται από το γεγονός ότι, παρά την οικονομική κρίση που έχει πλήξει όλα τα προϊόντα, το μέλι παραμένει σε σταθερή τιμή και με συνεχόμενη ζήτηση». ετησίως, ενώ εξάγουμε μόνο 1.000 τόνους σε άλλες χώρες. Κατά κοινή ομολογία διαθέτουμε το καλύτερο ποιοτικό
Ο κ. Κουκιανάκης υπογράμμισε ότι «το μέλι είναι ίσως το μοναδικό προϊόν που δεν επιδοτείται, ενώ η μόνη στήριξη που έχει από την πολιτεία είναι ότι τώρα τελευταία εντάχθηκε στις αποζημιώσεις ΠΣΕΑ. Η μελισσοκομία γενικά είναι ένας κλάδος με τον οποίο αξίζει κάποιος να ασχοληθεί, οι προοπτικές του βρίσκονται σε ανερχόμενη διαρκώς πορεία».
Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας Δημήτρης Σελιανάκης τόνισε ότι «το ελληνικό μέλι είναι γνωστό ότι έχει πολλές ιδιαιτερότητες σε σχέση με άλλα μέλια ξένων χωρών, λόγω κυρίως τις βιοποικιλότητας της ελληνικής χλωρίδας. Ειδικότερα το κρητικό και χανιώτικο μέλι είναι πολύ καλό ποιοτικά γιατί η Κρήτη είναι από τα μέρη με τα περισσότερα ενδημικά φυτά. Έτσι η μέλισσα, συλλέγοντας το νέκταρ από τα λουλούδια, παίρνει ουσίες από μεγάλη ποικιλία φυτών που δεν μπορεί να τα βρει από αλλού, δημιουργώντας ένα πολύ καλό και θρεπτικό προϊόν».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης για τη θεραπευτική δράση των προϊόντων της μέλισσας, καθηγητής βιολόγος Roch Domerego, ο οποίος τόνισε ότι «το μέλι, εδώ και αιώνες, είναι ένα από τα βασικά προϊόντα που έχει μια οικογένεια στο σπίτι της. Σήμερα, όμως, έχουμε τη δυνατότητα να μελετάμε και να αναλύουμε όλα τα προϊόντα της μέλισσας, όπως τη γύρη, την πρόπολη, τον βασιλικό πολτό, έτσι ώστε να διαπιστώνουμε επιστημονικά πλέον και τις ευεργετικές και τις θεραπευτικές τους επιδράσεις στον οργανισμό. Μπορούμε, λοιπόν, να τα χρησιμοποιούμε σε νοσοκομειακή χρήση με τεκμηριωμένες δράσεις».
Σάββατο 21 Μαρτίου 2009
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με Θέμα: Μέτρα για την προστασία παραγωγής μελιού στην Ελλάδα
Θέμα: Μέτρα για την προστασία παραγωγής μελιού στην Ελλάδα
Η παραγωγή μελιού στην Ελλάδα φτάνει τους 12.000 τόνους, ποσότητα που κατατάσσει τη χώρα μας στις αυτάρκεις ευρωπαϊκές χώρες μαζί με τη Γαλλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα διαθέτει αναλογικά τον μεγαλύτερο αριθμό μελισσοκόμων (23.000) και βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την υπόλοιπη ΕΕ, αφού έχει ήδη προσδιορίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε 8 είδη αμιγών κατηγοριών μελιού (ανθόμελο, πευκόμελο, θυμαρίσιο, πορτοκαλιάς κ.λπ.). Όμως για διάφορες αιτίες, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση στην παραγωγή μελιού που εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 20% έως 40%.
Συγκεκριμένα, η περίοδος που διανύουμε μέχρι την κορύφωση της ανοιξιάτικης ανθοφορίας, χαρακτηρίζονται πλέον πολύ δύσκολες για την ελληνική μελισσοκομία λόγω της ύπαρξης του nosemosis, ενός παρασίτου που προσβάλλει τις μέλισσες και προκαλεί απώλειες και κατά τη χειμερινή περίοδο της τάξεως του 45-60% (στη Μακεδονία για παράδειγμα), πολύ μεγαλύτερο δηλαδή του ποσοστού των μελισσών που χάνονταν τον χειμώνα (συνήθως 10%).
Δυστυχώς, δεν υπάρχει εγκεκριμένο φάρμακο. Η Ε.Ε. απαγορεύει τη χρήση αντιβιοτικών στην κυψέλη, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θεωρούν φαίνεται τη μελισσοκομία προσοδοφόρο πεδίο, έτσι ώστε να στραφούν στην έρευνα-παραγωγή φαρμάκων. Έτσι, το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και οι μελισσοκόμοι προσπαθούν με εμπειρικά φυτικά σκευάσματα (π.χ. με σκόρδο ή θυμόλη) να αντιμετωπίσουν τη νόσο.
Στις 17 Μαρτίου υπογράφτηκε, από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η υλοποίηση νέων προγραμμάτων ταχύρρυθμης εκπαίδευσης μελισσοκόμων σε όλη τη χώρα. Εγκρίθηκε το ποσό των 150.000 ευρώ περίπου ως οικονομική ενίσχυση προς τον ΟΓΕΕΚΑ - ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος διοργανώνει τις ταχύρυθμες εκπαιδεύσεις σε συνεργασία με τους τοπικούς μελισσοκομικούς φορείς και τις τοπικές Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης.
Βάσει των προγραμμάτων οι εκπαιδεύσεις αυτές - οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου 2009 - θα δώσουν νέες γνώσεις και κατ' επέκταση δυνατότητες, σε περισσότερους από 2.000 μελισσοκόμους 78 περιοχών της χώρας συμπεριλαμβανομένων και των πλέον απομακρυσμένων πολλών από τις οποίες η οικονομία στηρίζεται στην μελισσοκομία.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Γνωρίζει το μέγεθος των απωλειών στην παραγωγή μελιού, κυρίως λόγω του παράσιτου και τι προτίθεται να κάνει άμεσα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του;
- Προβλέπεται ενημέρωση των μελισσοκόμων στα προγράμματα ταχύρυθμης εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδηγούν στη μείωση της παραγωγής μελιού στην Ελλάδα;
- Εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παραγωγής για τις απώλειες στην παραγωγή από εξωγενείς παράγοντες και αίτια που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν;
Οι ερωτώντες βουλευτές Μιχάλης Παπαγιαννάκης,
Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009
Η παραγωγή ελληνικού μελιού συρρικνώνεται
Λιγότερο μέλι παράγουν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυψέλες εξαιτίας των μεγάλων περιόδων ανομβρίας που πλήττουν τη χώρα, αλλά και εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης φυτοφαρμάκων σε καλλιέργειες όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι που ήταν «παράδεισοι νέκταρ» γι’ αυτές.
«Λιγόστεψαν τα άνθη, λιγόστεψε το νέκταρ, λιγόστεψε το μέλι» παρατηρούν οι μελισσοκόμοι σε Χαλκιδική, Θάσο, Εύβοια, Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας που φημίζονται για το μέλι τους.
Αν και οι επιστήμονες έχουν ξεκαθαρίσει ότι στη χώρα μας δεν έχει κάνει την εμφάνισή του το «ανεξήγητο σύνδρομο κατάρρευσης της κυψέλης» που έχει αποδεκατίσει μελίσσια και μελισσοκομικές επιχειρήσεις στην Αμερική, οι χειμερινοί μήνες αλλά και η περίοδος που διανύουμε μέχρι την κορύφωση της ανοιξιάτικης ανθοφορίας, χαρακτηρίζονται πλέον πολύ δύσκολες για την ελληνική μελισσοκομία λόγω της ύπαρξης του nosemosis, ενός παρασίτου που προσβάλλει τις μέλισσες και προκαλεί απώλειες και κατά τη χειμερινή περίοδο της τάξεως του 45-60% στη Μακεδονία για παράδειγμα, ενώ συνήθως το ποσοστό των μελισσών που χάνονταν τον χειμώνα δεν ξεπερνούσαν συνήθως το 10%.
Το nosemosis είναι γνωστό στους Ελληνες μελισσοκόμους. Ομως έως σήμερα προσέβαλε τις κυψέλες συνήθως την άνοιξη, ενώ το καλοκαίρι τα μελίσσια από μόνα τους μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας του ΑΠΘ κ. Ανδρέας Θρασυβούλου «πρόκειται για νέο είδος που προσέβαλε είδη μελισσών στην Ινδία, στην Κίνα και σε άλλες χώρες της Ασίας, μεταπήδησε στη δυτική μέλισσα και το 2006 ανιχνεύτηκε και στην Ελλάδα».
Καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένο φάρμακο (η Ε.Ε. απαγορεύει τη χρήση αντιβιοτικών στην κυψέλη, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θεωρούν τη μελισσοκομία προσοδοφόρο πεδίο έτσι ώστε να στραφούν στην έρευνα-παραγωγή φαρμάκων), το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και οι μελισσοκόμοι προσπαθούν με εμπειρικά φυτικά σκευάσματα (π.χ. με σκόρδο ή θυμόλη) να αντιμετωπίσουν τη νόσο.
Αυτάρκης
Η μείωση στην παραγωγή μελιού εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 20% έως 40%. Παρ’ όλα αυτά η παραγωγή στην Ελλάδα φτάνει τους 12.000 τόνους, ποσότητα που κατατάσσει τη χώρα μας στις αυτάρκεις ευρωπαϊκές χώρες μαζί με τη Γαλλία και την Ισπανία.
Οι Ελληνες τρώνε μέλι και η Ελλάδα διαθέτει αναλογικά τον μεγαλύτερο αριθμό μελισσοκόμων (23.000). Στο μέλι η Ε.Ε. έχει μείνει πίσω. Από το 2003 η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, αφού έχει ήδη προσδιορίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε 8 είδη αμιγών κατηγοριών μελιού (ανθόμελο, πευκόμελο, θυμαρίσιο, πορτοκαλιάς κ.λπ.).
Η επιστροφή στις φυσικές τροφές φέρνει το μέλι ψηλά στις προτιμήσεις της ελληνικής διατροφής, τονίζει ο τ. καθηγητής Κτηνιατρικής κ. Βασ. Λιάκος και είναι ένα από τα λίγα προϊόντα που μπορεί να χαρακτηριστεί «τροφή και ίαμα». Η δράση του στην επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων είναι γνωστή από την αρχαιότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Λιάκο έχουν καταγραφεί οι ιαματικές του ιδιότητες σε περισσότερες από 10 παθήσεις (δυσπεψία, άφθες, λαρυγγίτιδες, έλκος, γαστρίτιδες, αναιμία, αϋπνία, κράμπες κ.λπ.) αλλά σε καμιά περίπτωση, επισημαίνει, «δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη θεραπευτική αγωγή που δίνεται από τον θεράποντα γιατρό».
Την τελευταία τριετία παρατηρείται μεγάλη στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα της κυψέλης (βασιλικό πολτό, κερί, γύρη, πρόπολη και ποτά από μέλι) αλλά οι ειδικοί συνιστούν «προσοχή» καθώς έχει διαπιστωθεί ότι κινεζικός βασιλικός πολτός εισάγεται, βαφτίζεται και πωλείται ως ελληνικός.
Στα διάφορα σενάρια που κατά καιρούς επιστρατεύουν οι «τρομολάγνοι του περιβάλλοντος» περί μείωσης της επικονίασης λόγω κλιματικής αλλαγής και κατά συνέπεια μείωσης των μελισσών, «η Ελλάδα, απαντά ο κ. Θρασυβούλου, διαθέτει τη μεγαλύτερη πυκνότητα μελισσών στην Ευρώπη με 9 μελίσσια /τ.χλμ.». Οι μέλισσες πιθανόν να επηρεαστούν από τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές, πρόσθεσε. «Ωστόσο δεν πρόκειται να χαθούν, καθώς εμφανίστηκαν πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια και έχουν τέτοιες δυνάμεις προσαρμογής που μάλλον ο άνθρωπος θα εξαφανιστεί πρώτος και μετά αυτές».
Σάββατο 14 Μαρτίου 2009
Μικρή πατρίδα
Μικρή Πατρίδα ....ένα μικρο video από έμενα....για τις μικρές πατρίδες ...αυτές που έχουμε στην καρδιά μας
Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009
Εποχιακοί Μελισσοκομικοί Χειρισμοί
ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Καθώς προχωρά ο καιρός, αυξάνεται ο πληθυσμός των μελισσών, εντατικοποιείται η ωοτοκία της βασίλισσας και έτσι έχουμε και παράλληλη αύξηση γόνου.
Τους πρώτους μήνες της άνοιξης τα μελίσσια μπορεί να κινδυνεύουν από λιμοκτονία, γιατί τα αποθέματα των τροφών που είχαν για ξεχειμώνιασμα τελείωσαν και δε βρίσκουν τροφές στη φύση ή οι θερμοκρασίες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν το πέταγμα για συλλογή. Οι μέλισσες είναι ακίνητες με χωμένα τα κεφάλια μέσα στα κελιά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει αρχικά να ραντιστούν με σιρόπι και όταν δείξουν σημάδια ζωής να τροφοδοτηθούν με μέλι ή σιρόπι.
Καθώς ανοίγει ο καιρός και πλέον είναι δυνατές οι επιθεωρήσεις της κατάστασης των μελισσιών, επιθεωρούμε λεπτομερώς για παρουσία ασθενειών του γόνου και για να τσεκάρουμε την ύπαρξη της βασίλισσας και την ποιότητά της. Εντοπίζουμε τα μελίσσια των οποίων οι βασίλισσες θα αντικατασταθούν.
Αντικαθιστούμε όσες βασίλισσες είναι γερασμένες ή ελαττωματικές. Θυμίζω σε αυτό το σημείο ότι παρόλο που μια βασίλισσα μπορεί να ζήσει έως και 4 χρόνια, ο μελισσοκόμος πρέπει να την κρατά για 2 χρόνια στο μελίσσι του και μετά να την αλλάζει. Η νέα βασίλισσα γεννά περισσότερα αυγά και εκκρίνει περισσότερη ποσότητα φερομόνης, γεγονός που κάνει πιο αισθητή την παρουσία της στο μελίσσι και επιπλέον μειώνεται η πιθανότητα σμηνουργίας.
Αν κάποιος κρατά ημερολόγιο ή τηρεί ένα αρχείο για το μελισσοκομείο του μπορεί εύκολα να γνωρίζει την ηλικία των βασιλισσών του και να τις αντικαθιστά όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Μια ακόμη καλή πρακτική είναι το σημάδεμα της βασίλισσας. Με το σημάδεμα ο μελισσοκόμος μπορεί αφενός να την εντοπίζει πανεύκολα κατά τις επιθεωρήσεις, αλλά και να ξέρει την ηλικία της με την πρώτη ματιά.
Μπορεί επίσης να διαπιστώσει αν έχει αντικατασταθεί η βασίλισσα από το μελίσσι για κάποιο λόγο. Η ηλικία προσδιορίζεται από το χρώμα του «σημαδιού». Η επιλογή του χρώματος που θα βάψουμε το θώρακα της βασίλισσας στηρίζεται σε διεθνή κώδικα χρωμάτων και για το 2009 είναι το πράσινο .
[Σημ.:αν δε μπορεί κάποιος να απομονώσει τη βασίλισσα και να τη μαρκάρει με ειδικά χρώματα που υπάρχουν για το σκοπό αυτό στο εμπόριο, υπάρχουν και ειδικά κλουβάκια για την περίσταση].
Καλό είναι ο πληθυσμός των μελισσιών να εξισώνεται την άνοιξη για να γίνονται ταυτόχρονα οι επεμβάσεις σε όλα τα μελίσσια, δυνατά μελίσσια να συλλέγουν νέκταρ και γύρη και τελικά να αυξάνεται η παραγωγή μελιού. Οι συνενώσεις να γίνονται τώρα, αν δεν είναι απαραίτητες το φθινόπωρο για το ασφαλές ξεχειμώνιασμα των μελισσών. Αλλιώς, μπορούμε να ενισχύσουμε τα αδύνατα μελίσσια με πλαίσια υγιή, σφραγισμένου γόνου από άλλα μελίσσια.
ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
Με εφημερίδα: βάζουμε τα μελίσσια το ένα πάνω στο άλλο και ανάμεσα, για λίγες ώρες, βάζουμε ένα φύλλο εφημερίδας με μικρές τρύπες. Περνώντας από τις τρύπες οι μέλισσες σταδιακά επικοινωνούν και αλλάζουν τροφή μεταξύ τους και έτσι μεταφέρονται και οι φερομόνες τους. Τελικά οι ίδιες οι μέλισσες αφαιρούν την εφημερίδα σταδιακά και η συνένωση είναι ειρηνική.
Με τσίπουρο ή άλλα αρώματα: ραντίζουμε τις μέλισσες με νερό που έχουμε ρίξει γλυκάνισο ή κρασί ή μελισσόχορτο μέσα ή με τσίπουρο και η συνένωση γίνεται ειρηνικά χωρίς άλλες ενέργειες.
Για να διεγείρουμε την ωοτοκία της βασίλισσας τα μελίσσια πρέπει να τροφοδοτούνται καθημερινά με περίπου 200 – 250ml σιρόπι (1:1) για 15 συνεχείς ημέρες. Μεγαλύτερη ποσότητα σιροπιού μπορεί να συμβάλλει αρνητικά, «μπλοκάροντας» το διαθέσιμο χώρο ωοτοκίας της βασίλισσας.
Η διεγερτική τροφοδοσία δεν πρέπει να γίνεται σε ακατάλληλο καιρό, γιατί οι μέλισσες «ξεγελιούνται» από την τροφοδοσία, πετούν για να συλλέξουν τροφές και χάνονται. Επίσης, επεκτείνεται ο γόνος και οι μέλισσες αδυνατούν να τον θερμάνουν.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της διεγερτικής τροφοδοσίας είναι η παρουσία γύρης. Χωρίς τη γύρη η βασίλισσα γεννά, αλλά ο γόνος δεν εκτρέφεται. Επίσης, απαραίτητη είναι η ύπαρξη κηρηθρών με άδεια και καθαρά κελιά κοντά στη γονοφωλιά.
Ο διαθέσιμος χώρος για να γεννήσει η βασίλισσα αυξάνεται με:
Ø μετατόπιση των κεντρικών κηρηθρών με γόνο σε ακριανές θέσεις της γονοφωλιάς.
Ø με περιστροφή των ακριανών κηρηθρών της γονοφωλιάς, όταν είναι καλυμμένες με γόνο μόνο από την εσωτερική πλευρά, ώστε η πλευρά με τα άδεια κελιά να μετακινηθεί προς το εσωτερικό.
Ø απολεπίζονται κελιά με μέλι που βρίσκονται επάνω από το γόνο, για να αφαιρέσουν οι μέλισσες από εκεί το μέλι και έτσι η βασίλισσα να έχει χώρο να γεννήσει.
Ø τοποθετούνται κτισμένες κηρήθρες με άδεια κελιά δίπλα στο γόνο.
Ø σε διώροφα μελίσσια η βασίλισσα μπορεί να βρίσκεται στον επάνω όροφο, που είναι πιο ζεστά, για να γεννήσει και οι μέλισσες αποθηκεύουν στον κάτω όροφο γύρη. Ο μελισσοκόμος αναστρέφει τους ορόφους, ώστε η βασίλισσα με το γόνο να βρεθούν στο κάτω πάτωμα. Όταν η βασίλισσα γεννήσει εκεί, ξαναμετακινούμε τους ορόφους.
Την άνοιξη τα μελίσσια χτίζουν εντατικά και ο μελισσοκόμος μπορεί να το εκμεταλλευτεί για να αντικαταστήσει τις παλιές και μαυρισμένες κηρήθρες που: 1) αποτελούν εστία μόλυνσης 2)επηρεάζουν την ποιότητα του μελιού λόγω της συγκέντρωσης καταλοίπων φαρμάκων στο κερί 3) για τον ίδιο λόγο η κηρήθρα μπορεί να γίνει τοξική για το γόνο. 4) συντελούν στην κατασκευή περισσότερων κηφηνοκελιών - έμμεσα αυξάνεται ο πληθυσμός της βαρρόα. Κάθε χρόνο πρέπει να αντικαθιστούμε τουλάχιστον το 25% των κηρηθρών.
Φύλλα κηρήθρας τοποθετούμε όταν το μελίσσι είναι σε θέση να χτίσει δηλαδή όταν η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει τους 13-15 οC, όταν υπάρχουν γύρη και νέκταρ διαθέσιμα στη φύση, όταν υπάρχει γόνος και αρκετές νεαρές μέλισσες-χτίστριες.
Όσο περνάει ο καιρός, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη σμηνουργία, το φυσικό τρόπο πολλαπλασιασμού ενός μελισσιού, όπου το μελίσσι χωρίζεται και ένα μέρος των εργατριών μαζί με την παλιά βασίλισσα αφήνει τη φωλιά προς αναζήτηση νέας φωλιάς, ενώ οι υπόλοιπες εργάτριες μένουν στην παλιά φωλιά με έναν αριθμό βασιλικών κελιών έτοιμων να δώσουν καινούριες βασίλισσες. Η σμηνουργία προκαλείται κυρίως από :
α) συνωστισμό και έλλειψη χώρου για να γεννήσει η βασίλισσα
β) έλλειψη χώρου για αποθήκευση τροφών
γ) μείωση της ποσότητας της φερομόνης της βασίλισσας – γερασμένη βασίλισσα.
Άρα ένα επιπλέον μέλημα του μελισσοκόμου είναι να δώσει επιπλέον χώρο στα μελίσσια του.
Ο χώρος αυξάνεται με προσθήκη κτισμένων ή άκτιστων κηρηθρών ή ορόφων. Οι άκτιστες κηρήθρες τοποθετούνται αμέσως μετά το γόνο και ποτέ ανάμεσα στο γόνο, γιατί τότε προκαλούν τη σμηνουργία αντί να την προλάβουν. Αν βάλουμε νέο όροφο, στον κάτω όροφο αφήνεται η βασίλισσα και 1 πλαίσιο γόνου και συμπληρώνεται με κενές κηρήθρες, ενώ επάνω μεταφέρονται τα υπόλοιπα πλαίσια. Παρεμβάλλεται βασιλικό διάφραγμα και επάνω ανοίγεται είσοδος.
ΤσουκνίδαΤρίτη 10 Μαρτίου 2009
Καταστροφή στη Μαγνησία καταγγέλλει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι άγνωστοι δράστες στην ευρύτερη περιοχή των Καναλίων του δήμου Κάρλας και στο συνοικισμό Μελισσάτικα του δήμου Βόλου έχουν αφαιρέσει από 800 περίπου κυψέλες τα πλαίσια (κηρήθρες) μαζί με τον πληθυσμό των μελισσών και τις αντικατέστησαν με δικά τους κενά πλαίσια (!) εξαφανίζοντας παράλληλα και μερικές δεκάδες κυψέλες, που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί.
Εξοργισμένοι οι παθόντες μελισσοκόμοι κατήγγειλαν τα περιστατικά στα Αστυνομικά Τμήματα των Καναλίων και του Βελεστίνου ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους για τους αυξημένους κινδύνους μετάδοσης ασθενειών από τα κενά πλαίσια στα υγιή μελίσσια τους πέραν της απώλειας των μελισσών και της καταστροφής της παραγωγής τους.
Λίγο πριν το μεσημέρι χτες ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Βασίλης Ντούρας επισκέφθηκε την διεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, στελέχη της οποίας κατανόησαν το πρόβλημα και δεσμεύτηκαν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Με αφορμή το νέο σοβαρό κρούσμα καταστροφής των μελισσοκόμων η διοίκηση της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος εκφράζει την συμπαράστασή της στους συναδέλφους παθόντες μελισσοκόμους και καλεί τις αρμόδιες αρχές να κινηθούν μεθοδικά και αποφασιστικά για τη σύλληψη των υπευθύνων προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά των συναδέλφων μελισσοκόμων και να αποτραπεί η συνέχιση αυτής της κακοήθους πρακτικής, που έχει στόχο την μελισσοκομία.
agrotypos.gr
Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009
ΜΕΛΙ: μια διατροφική συνήθεια με πολλές ευεργετικές δράσεις
"Μέλι και Υγεία", ήταν το θέμα του 1ου Μακεδονικού Συνεδρίου Μελισσοκομίας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας, και διοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας, ο Δήμος Θάσου, ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θάσου και το Πρότυπο Μελισσοκομικό Κέντρο.Σκοπός του Συνεδρίου ήταν αφενός να έρθει σε επαφή το κοινό με τα προϊόντα της κυψέλης και τα ευεργετήματα που προκύπτουν από τη χρήση τους, έτσι ώστε να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις και αφετέρου να εμπλουτιστούν οι γνώσεις των μελισσοκόμων.
Στην έναρξη του Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο νομάρχης Καβάλας Θόδωρος Καλλιοντζής, ο οποίος σημείωσε ότι "το μέλι αποτελεί μια διατροφική συνήθεια με πολλές ευεργετικές δράσεις. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα προϊόντα και εμείς γνωρίζουμε ότι παράγουμε καλό μέλι. Το νησί της Θάσου έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές γι' αυτό και οι μελισσοκόμοι προτιμούν αυτή την περιοχή για να δραστηριοποιηθούν. Συστήνω σε όλους να διαφημίσουμε την ποιότητα του μελιού της Θάσου".
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, σημείωσε στο χαιρετισμό του ότι "το μέλι είναι μια τροφή των μεσογειακών λαών συνήθως, και μπορεί να στηρίξει την τοπική μας οικονομία", ενώ χαιρέτισε την πρωτοβουλία Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θάσου για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Μερέσης, ο οποίος στο χαιρετισμό του, συνεχάρη τους διοργανωτές, παρατήρησε ότι "εμείς στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην προσπάθεια γιατί το μέλι και η Θάσος αποτελούν δύο ταυτόσημες έννοιες. Το μέλι είναι ένας πλουτοπαραγωγικός πόρος και στηρίζει και προβάλλει την τοπική κοινωνία της Θάσου. Το μέλι της Θάσου είναι μια τροφή μεγάλης βιολογικής αξίας καθώς περιέχει αρώματα όπως το πεύκο και το θυμάρι, και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Το μέλι δεν έχει μόνο παρόν αλλά και ένα καλύτερο μέλλον. Χρειάζεται η δραστηριοποίηση όλων έτσι ώστε να προβάλουμε και να διαφημίσουμε καλύτερα το προϊόν αυτό".
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από ειδικούς στο χώρο της Μελισσοκομίας και στο χώρο της Υγείας. Οι εισηγήσεις συνέδεσαν το ρόλο που παίζει η χρήση των προϊόντων της κυψέλης με την υγιεινή Μεσογειακή Διατροφή παρουσιάστηκαν με λεπτομέρειες τρόποι με τους οποίους η χρήση των προϊόντων αυτών εξασφαλίζει υγεία και ποιότητα ζωής τόσο σωματικής όσο και ψυχικής.
Aρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ εφημερίδα Εβδόμη
Σάββατο 7 Μαρτίου 2009
Ο «φονιάς» με το ποδήλατο
Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου, έφτασε χθες τα ξημερώματα στη σύλληψη του ανθρώπου που για ένα χρόνο τώρα είχε γίνει ο εφιάλτης των μελισσοκόμων, όχι μόνο στην Ηλεία, αλλά όπως αποδείχθηκε σε άλλους τέσσερις νομούς, την Αχαΐα, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία και την Αργολίδα. Και αν η αιτιολογία της εκδίκησης του συστήματος διάθεσης των κηπευτικών και της Ελλάδας γενικότερα, ακούγεται παράλογη να βγαίνει από το στόμα του δράστη, το γεγονός ότι χρησιμοποίησε ως μέσο ένα ποδήλατο για να «αλωνίζει» σε πέντε νομούς, ακούγεται μάλλον τρελό. Η δράση του σε τόσο μεγάλη περιοχή, προσδίδει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην επιτυχία των ανδρών που υπηρετούν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου και που έφτασαν στην εξιχνίαση της μεγάλης αυτής υπόθεσης.
Η σύλληψη
Ο 43χρονος Κ.Κ. από τη Βουλγαρία, θα γιορτάσει μέσα στο κρατητήριο τα γενέθλιά του σήμερα. Ο δράστης που εξόντωνε πότε με φάρμακο για ψύλλους και πότε με πετρέλαιο, χιλιάδες μελίσσια, συνελήφθη χθες στις 4.30 τα ξημερώματα από άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 43χρονο πάνω στο ποδήλατό του, μέσα στη νύχτα να κινείται επί της Ε.Ο. Πύργου - Κυπαρισσίας στη γέφυρα του Αλφειού με κατεύθυνση την ηλειακή πρωτεύουσα. Δεν τον σταμάτησαν, αλλά τον παρακολούθησαν διακριτικά. Τον άφησαν να διασχίσει τον Πύργο και στο ύψος των Λαστεΐκων τον σταμάτησαν για έλεγχο. Στην πλάτη του κουβαλούσε μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών. Οι αστυνομικοί κατάλαβαν πολλά, όταν μέσα σε αυτή βρήκαν έναν ψεκαστήρα και διάφορα σύνεργα. Προσήγαγαν τον 43χρονο στην Υ.Α. Πύργου και εκεί ομολόγησε ότι είναι αυτός που εξόντωνε τα μελίσσια ένα χρόνο τώρα. Οι Αρχές από την πρώτη στιγμή που το φαινόμενο ήταν έντονο είχαν ξεκινήσει έρευνες σε περιοχές με μελίσσια. Ο δράστης σε κάποιες περιπτώσεις βλέποντας τα φώτα των περιπολικών, κρυβόταν με ευκολία αφού είχε μέσο ένα ποδήλατο και έτσι μέχρι τώρα είχε ξεφύγει. Ο 43χρονος Βούλγαρος ζει στην Ελλάδα δέκα χρόνια, ενώ την τελευταία τριετία κατοικεί στον Σταφιδόκαμπο Ηλείας.
Η δικαιολογία
Ο τρόπος με τον οποίο αιτιολόγησε τις πράξεις του ο 43χρονος, άφησε άφωνους τους αστυνομικούς. Ο Βούλγαρος φέρεται να υποστήριξε πως την εποχή που έμενε στην περιοχή του Άργους, είχε ένα μποστάνι με κηπευτικά. Όμως απογοητεύτηκε και θύμωσε που δεν μπορούσε να πουλήσει τα προϊόντα του στις τιμές που αυτός επιθυμούσε. Θέλοντας να εκδικηθεί τους χονδρεμπόρους, το σύστημα και γενικότερα την Ελλάδα, τη χώρα που βρήκε καταφύγιο για να ζήσει, αποφάσισε να «φαρμακώνει» μελίσσια. Έτσι στις αρχές της άνοιξης του 2008, ξεκίνησε τη δράση του. Όπλο του ένας ψεκαστήρας και ένα κτηνιατρικό φάρμακο για την αποπαρασίτωση των σκύλων ή πετρέλαιο. Ακόμα μαζί του είχε ένα σουγιά, ένα ελαστικό γάντι, ένα φακό και ένα χάρτη της Ελλάδας. Μεταφορικό του μέσο ένα ποδήλατο. Με αυτό και κάποιες φορές με τη χρήση τρένου, ταξίδεψε σε πέντε νομούς. Όπου έβρισκε μελίσσια στο δρόμο του σταματούσε για να τα φαρμακώσει. Τελευταίο του χτύπημα χθες τα ξημερώματα, στο Κλειδί του Καϊάφα όπου φαρμάκωσε 53 κυψέλες. Λίγο νωρίτερα είχε περάσει από την περιοχή του Ζευγολατιού Μεσσηνίας.
Η δράση του
Ο 43χρονος κατά την εξέτασή του από τους αστυνομικούς φάνηκε ιδιαίτερα ευφυής και με πολύ καλή μνήμη. Θυμόταν να περιγράψει όλες τις περιπτώσεις που «χτύπησε» με λεπτομέρειες, ενώ αναφέρθηκε ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν είχαν καταγγελθεί. Όσο για το πώς πλησίαζε τα μελίσσια και άντεχεει τις επιθέσεις από τις μέλισσες, φαίνεται πως μάλλον δεν ήταν καθόλου αλλεργικός. Στο σώμα του οι αστυνομικοί βρήκαν μέλισσες από το τελευταίο χτύπημα και δεκάδες τσιμπήματα. Οι αστυνομικοί έχουν καταγράψει 27 περιπτώσεις «φαρμακώματος» συνολικά πάνω από 2500 μελισσιών, ενώ αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν καταγγελθεί. Το πιο μεγάλο χτύπημά του, ήταν αυτό πρόσφατα στις Θίνες Βαρθολομιού με 700 μελίσσια αξίας 175.000 ευρώ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο 43χρονος έκανε πέντε ώρες για να ολοκληρώσει το καταστροφικό του έργο. Οι αστυνομικοί μαζί με το δράστη πήγαν σε αρκετά σημεία χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπου τους υπέδειξε μελίσσια που «χτύπησε». Ο δράστης αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα Ηλείας με την κατηγορία της ζωοκτονίας κατ' εξακολούθηση, που αποτελεί κακούργημα.
«Γλιτώσαμε από τον εφιάλτη»
Ανακούφιση αισθάνονται όλοι οι μελισσοκόμοι στην Ηλεία και στην ευρύτερη περιοχή, μετά την σύλληψη του ανθρώπου που σκότωνε το πιο παραγωγικό έντομο στη φύση και παράλληλα έφερε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση δεκάδες παραγωγούς. Ο πρόεδρος του Συλλόγου μελισσοκόμων στην Ηλεία, Οδυσσέας Φούντας μιλώντας στην «Πρώτη» πρωτίστως εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τις Αστυνομικές Αρχές για την εξιχνίαση του «εγκλήματος». «Ουσιαστικά πρόκειται για έγκλημα και είμαστε ευχαριστημένοι που ο «εγκληματίας» δεν είναι μελισσοκόμος. Ευχαριστούμε τις Αστυνομικές Αρχές του νομού, γιατί δούλεψαν εντατικά και έφτασαν στη σύλληψη, αλλά και γιατί από την αρχή πίστεψαν ότι δεν πρόκειται για μελισσοκόμο-δράστη». Τις ευχαριστίες του και προς τα τοπικά ΜΜΕ εξέφρασε ο κ. Φούντας. «Επιτέλους θα κοιμόμαστε τα βράδια σπίτι μας και δεν θα φυλάμε τα μελίσσια. Μένει μόνο να συλληφθούν και αυτοί που κλέβουν μελίσσια. Έχουμε εμπιστοσύνη στην Αστυνομία και πιστεύουμε ότι θα εντοπιστούν και αυτοί οι δράστες. Ο μελισσοκόμος Τάσος Στεφανόπουλος από τον Πύργο, δήλωσε πως «μπαίνει τέλος στον εφιάλτη που μας βασάνισε ένα χρόνο τώρα. Φεύγει ένα άγχος από πάνω μας για τα μελίσσια. Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί ποτέ κάτι ανάλογο. Ευχαριστούμε την Αστυνομία και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου, για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του» είπε ο κ. Στεφανόπουλος.
Συντάκτης Γιάννης ΣπυρούνηςΠέμπτη 5 Μαρτίου 2009
Μια επιθεώρηση
Γύρη στα πλαίσια πολύ.Τροφές υπάρχει ακόμα λίγο μέλι στα πλαίσια ,αλλά έβαλα και ζαχαροζύμαρο ,γιατί είναι δύσκολη εποχή και η πείνα παραμονεύει .
Ο γόνος κλειστός αλλά και ανοικτός .Σε άλλα όπως είπα έχει προχωρήσει αρκετά ,σε άλλα ακόμα λίγος.
Και βέβαια για τον γόνο χρειάζεται και νερό.Η αυτοσχέδια ποτίστρα με τα σφουγγάρια είναι γεμάτη μέλισσες .Η θερμοκρασία μια και την χτυπά ο ήλιος πρέπει να είναι ιδανική για αυτές.
Και μερικά μικρά video από σήμερα .Φαίνεται η διαφορά δύναμης ,αλλά και η δύναμη του αέρα που υπάρχει σήμερα,παρόλο αυτό οι μέλισσες απτόητες δουλεύουν.
Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009
Στην Καβάλα το 1ο Μακεδονικό Επιστημονικό Μελισσοκομικό Συνέδριο
Για την Οργάνωση του Συνεδρίου αυτού συνεργάστηκαν: η Νομαρχία Καβάλας, ο Δήμος Θάσου, ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θάσου και το Πρότυπο Εκπαιδευτικό Μελισσοκομικό Κέντρο.
Σκοπός του Συνεδρίου είναι αφενός να έρθει σε επαφή το πλατύ κοινό με τα προϊόντα της κυψέλης και τα ευεργετήματα που προκύπτουν από τη χρήση τους, έτσι ώστε να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις και αφετέρου να εμπλουτιστούν οι γνώσεις των μελισσοκόμων έτσι ώστε όλοι μαζί να στραφούμε προς ένα υγιεινότερο τρόπο ζωής και Διατροφής και να προσεγγίσουμε τη Μεσογειακή Διατροφή η οποία όχι μόνο προλαμβάνει ασθένειες αλλά εγγυάται υγεία, μακροβιότητα και ποιότητα ζωής.
Στόχοι του Συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν:
Το μέλι και τα προϊόντα της κυψέλης (Γύρη, Βασιλικός Πολτός, Πρόπολη, Δηλητήριο μέλισσας, Κερί), να αναλυθούν οι ιδιότητες τους και οι ευεργετικές επιδράσεις που προκύπτουν από τη χρήση τους στην υγεία του ανθρώπου.
Ο ρόλος της πρόληψης στον τομέα της υγείας και πως η χρήση των προϊόντων της κυψέλης υποστηρίζει, θωρακίζει και βελτιώνει την σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία του κόσμου.
Η ιστορία της Μελισσοκομίας από τα βάθη των αιώνων και η οργάνωση της κοινωνίας των Μελισσών.
Ειδικά θέματα που αφορούν την υγεία της μέλισσας.
Πώς συνδέεται η ύπαρξη των μελισσών και η χρήση των προϊόντων της κυψέλης με την ομορφιά.
Το Μέλλον της Μελισσοκομίας και κυρίως των προϊόντων της κυψέλης.
Η χρήση του μελιού σε συνταγές μαγειρικής και ομορφιάς.
Η σύνδεση του χώρου της κυψέλης και των προϊόντων της με τον χώρο της υγείας (σωματικής, ψυχικής)
Στo πλαίσιο των στόχων του Συνεδρίου θα μιλήσουν Ειδικοί στο χώρο της Μελισσοκομίας και στο χώρο της Υγείας. Οι εισηγήσεις θα συνδέσουν το ρόλο που παίζει η χρήση των προϊόντων της κυψέλης Μέλι, Γύρη, Βασιλικός Πολτός, Πρόπολη κ.α. με την υγιεινή Μεσογειακή Διατροφή και θα παρουσιαστούν με λεπτομέρειες τρόποι με τους οποίους η χρήση των προϊόντων αυτών εξασφαλίζει υγεία και ποιότητα ζωής τόσο σωματικής όσο και ψυχικής. Επίσης, οι εισηγητές θα αναφερθούν στο ρόλο της ύπαρξης των μελισσών στο σημερινό περιβάλλον που τόσο βάλλεται από τη μόλυνση και τη ρύπανση, ενώ θα γίνουν ιστορικές αναδρομές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Για την τεκμηρίωση των θέσεων των εισηγητών θα παρουσιαστούν εμπειρικές και επιστημονικές έρευνες, καλές πρακτικές και μέθοδοι, καθώς και καθημερινές εμπειρίες.
Οι εισηγητές όλοι εξειδικευμένοι ο καθένας στο αντικείμενο του, από την Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, θα προσεγγίσουν επιστημονικά αλλά με απλή και κατανοητή γλώσσα το αντικείμενο τους και όχι μόνο θα συζητήσουν με το κοινό αλλά θα απαντήσουν σε ερωτήσεις και θα λύσουν απορίες.
Το Συνέδριο αυτό αφορά κάθε ενεργό πολίτη που ενδιαφέρεται για την υγεία του και το περιβάλλον και ειδικότερα: Τοπικές Αρχές και Φορείς, Μελισσοκόμους, Συνεταιριστικούς Φορείς, Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, Εκπαιδευτικούς Φορείς, Μαθητές, Σπουδαστές, Γονείς, Στελέχη λήψης απόφασης και Σχεδίασης στους τομείς ¨Υγείας, Πρόληψης, Εκπαίδευσης, Μελισσοκομίας¨, Διαιτολόγους, Αισθητικούς, Ειδικούς Ψυχικής Υγείας αλλά και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την υγεία του.
Το Χορευτικό Συγκρότημα Θάσου θα κλείσει τις εργασίες του Συνεδρίου.