Την άμεση αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στον τομέα της μελισσοκομίας και του φαινομένου της δραματικής μείωσης του αριθμού των μελισσών ανά τον κόσμο ζήτησε χθες, 20 Νοεμβρίου, με ψήφισμά του το Ευρωκοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνήσει τη σχέση μεταξύ της θνησιμότητας των μελισσών και της χρησιμοποίησης ορισμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, όπως τα thiamethoxame, imidaclopride, clothianidin και fipronil και να λάβει μέτρα σε σχέση με την αδειοδότηση η των προϊόντων αυτών.
Επιπλέον, το Ευρωκοινοβούλιο σε δήλωσή του αναφέρει πως η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα πρέπει "να αποδώσουν τη δέουσα προσοχή στην υγεία των μελισσών, τις δυνατότητες εμπορίας μελισσοκομικών προϊόντων και τις οικονομικές επιπτώσεις στον τομέα της μελισσοκομίας στο πλαίσιο όλων των συζητήσεων και των μελλοντικών νομοθετικών μέτρων σε σχέση με την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων ειδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση".
Δημιουργία ζωνών οικολογικής ανάκαμψης
Επιπλέον, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Κομισιόν να θεσπίσει μέτρα για την ενθάρρυνση της δημιουργίας ζωνών οικολογικής ανάκαμψης, όπως για παράδειγμα περιοχές μελισσοκομικής αγρανάπαυσης, ιδίως στις κύριες περιοχές αρόσιμων καλλιεργειών. Οι ζώνες αυτές θα πρέπει να βρίσκονται στις τοποθεσίες όπου η καλλιέργεια είναι δύσκολη και όπου μπορούν να αναπτυχθούν φυτά όπως η φακελωτή η αθανασιόφυλλος, το βούγλωσσο, το αγριοσινάπι ή το τριφύλλιον το έρπον, που είναι φυτά πλούσια σε γύρη και νέκταρ.
Τέλος, οι ευρωβουλευτές θεωρούν απαραίτητο να εισαχθεί η υποχρέωση να υποβάλλεται το εισαγόμενο μέλι σε αναλύσεις για την ενδεχόμενη παρουσία του βακίλου της αμερικανικής σήψης γόνου.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 458 ψήφους υπέρ 13 κατά και 5 αποχές.
Δηλώσεις COPA-COGECA
Με αφορμή το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τη μελισσοκομία, εκπρόσωποι του μελισσοκομικού τομέα από τις COPA-COGECA συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι, όπως η κατάρρευση αποικιών μελισσών που πιθανώς οφείλεται σε περιβαλλοντικές και υγειονομικούς λόγους, η έλλειψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών και παρασίτων που πλήττουν τις μέλισσες και η μείωση του αριθμού των μελισσοκόμων.
Ο γενικός γραμματέας των COPA-COGECA, κ. Πέκα Πέσονεν δήλωσε: «Η μελισσοκομία είναι ένα βασικό κομμάτι της αγροτικής παραγωγής της Ευρώπης. Οι μέλισσες παίζουν έναν ρόλο-κλειδί στη γονιμοποίηση πολλών καλλιεργειών και ως εκ τούτου, η μελισσοκομία συνεισφέρει σημαντικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου για τη μελισσοκομία πρέπει να αποτελέσει βάση για την εφαρμογή στρατηγικών που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο υπάρχον πρόγραμμα ενίσχυσης».
Αντιγραφη απο το site www.agronews.gr
http://www.agronews.gr/content/view/42479/63/lang,el/