Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Χρόνια πολλά




Χρόνια πολλά .... χρόνια καλά με υγεία

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Μην ξεχνάς να τρως μέλι... That's your power, Honey!

Τω καιρώ εκείνω... τα φρεσκοπαντρεμένα ζευγάρια έτρωγαν μέλι για έναν μήνα καθημερινά για αυτό και ονομάστηκε ...Honeymoon. Συμβόλιζε τη ζωή, την υγεία, τη δύναμη. Στόχος η απόκτηση παιδιών. Προϋπόθεση η μεγάλη ενέργεια. Άρα;

Στα ...μέλια!
Στα ροφήματα, αλλά και στα σπιτικά γλυκά αντικατέστησε τη ζάχαρη με μέλι. Φρόντισε ώστε το πρωινό σου να περιλαμβάνει τουλάχιστον μια κουταλιά της σούπας μέλι (σε μια φρυγανιά, στο γιαούρτι σου κλπ). Το μέλι είναι απαραίτητο για τον οργανισμό σου για πολλούς λόγους...
Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη εξηγεί πως "όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά μας οπλίζει με τις ευεργετικές του ιδιότητες".
Το νο. 1 καύσιμο του μεταβολισμού: είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που αποτελούν βασικό παράγοντα για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και των πρωτεϊνών για την απελευθέρωση ενέργειας.
Ηρεμεί το στομάχι σου: Το μέλι είναι βασικά αλκαλική τροφή λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει. Η αλκαλικότητα αυτή μειώνει την οξύτητα του στομάχου. Το μέλι αποδεικνύεται πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και δώδεκαδακτύλου.
Κατά της δυσκοιλιότητας: το μέλι θεωρείται σαν ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρτικά, μιας και η φρουκτόζη που περιέχει απορροφάται δυσκολότερα και σε συνδυασμό με τη χολίνη βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.
Σε προστατεύει... Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, θα σου προσφέρει απλόχερα βιταμίνες C και Ε που προστατεύουν τα αγγεία, συμβάλλοντας στη σωστή κυκλοφορία του αίματος, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού καθώς και στην υγεία της επιδερμίδας.
Είναι αντισήπτικο... Η μεγάλη περιεκτικότητα του μελιού σε φυσικά σάκχαρα έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αναπτυχθούν μέσα σε αυτό διάφοροι μικροοργανισμοί. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά με τη μορφή καταπλάσματος και ανακουφίζει από τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.
Φάρμακο για την καρδιά! Η αυξημένη κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές, έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της κατάστασής τους. Τα σάκχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη, είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. Ακόμη το μέλι με τη βοήθεια των σακχάρων του και της ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης.

sigmalive.com

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Μέλισσες-γιατροί για τα έλκη του στόματος

ΛΟΝΔΙΝΟ Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα τζελ για την αντιμετώπιση των ελκών στο στόμα που περιέχει ένα μείγμα ρητίνης και κεριού το οποίο χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να αποστειρώνουν την κυψέλη τους. Παρ΄ ότι οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης, περί ης ο λόγος, είναι γνωστές επί έτη, οι ειδικοί δεν τη χρησιμοποιούν ευρέως επειδή είναι κολλώδης, μη υδατοδιαλυτή και έχει δυσάρεστη μυρωδιά.

Τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ ανακάλυψαν έναν τρόπο ώστε να κάνουν το συγκεκριμένο μείγμα υδατοδιαλυτό ενώ του αφαίρεσαν και την άσχημη οσμή.


Η τεχνική αυτή έχει ήδη οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός τζελ για τα έλκη του στόματος, το οποίο, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, έχει καλύτερες αναισθητικές, αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες σε σύγκριση με τα υπάρχοντα.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών, καθηγητής Ανάντ Παραντκάρ, «η πρόπολη διαθέτει αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ είναι υποαλλεργική και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα».

tovima.gr

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

SOS για τις μέλισσες εκπέμπει το Ευρωκοινοβούλιο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας πως η υψηλή θνησιμότητα στους πληθυσμούς των μελισσών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες, με δεδομένο ότι οι μέλισσες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γονιμοποίηση του 84% των φυτών. Οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, η αστάθεια στις τιμές και η αυξημένη θνησιμότητα είναι ορισμένοι από τους κρίσιμους παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο τη μελισσοκομία στην Ε.Ε. σημειώνει η αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Τα τελευταία χρόνια οι μέλισσες προσβάλλονται από ένα είδος μύκητα, με αποτέλεσμα οι αποικίες να αποδεκατίζονται. Η Ε.Ε. έχει θεσπίσει προγράμματα στήριξης των μελισσοκόμων τα οποία όμως λήγουν το 2012 και οι ευρωβουλευτές καλούν για επικαιροποίηση και ενίσχυσή τους.

Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου τονίζουν επίσης την ανάγκη να ενισχυθούν οι ανεξάρτητες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η χρήση παρασιτοκτόνων και η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών στους πληθυσμούς των μελισσών.

Παράλληλα ζητούν τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για τις εισαγωγές μελιού από τρίτες χώρες. Υπολογίζεται ότι το 40% του μελιού που καταναλώνεται στα κράτη-μέλη προέρχεται από χώρες εκτός Ενωσης.

enet.gr
Related Posts with Thumbnails