Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

Πριν είναι αργά...


To όνομα μου είναι μέλισσα. Πιστεύω ότι με ξέρετε όλοι. Όπως γνωρίζετε τον καταλυτικό μου ρόλο στην επικονίαση των φυτών και καρποφόρων δένδρων, αλλά και τα εκλεκτά προϊόντα που παράγω.
Παίρνω το θάρρος να σας γράψω αυτό το μικρό σημείωμα επειδή, όπως εμείς οι μέλισσες, έτσι και εσείς οι άνθρωποι θα πρέπει να ανησυχείτε πολύ για όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό. Ίσως υπέπεσε στην αντίληψή σας ότι, την τελευταία τριετία έχουν αφανιστεί σε ολόκληρο τον κόσμο δισεκατομμύρια μέλισσες.
Μάλιστα, με στοιχεία που υπάρχουν στις ΗΠΑ, το ένα τρίτο των μελισσών στη χώρα αυτή καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Κάτι, που το γνωρίζουν πολύ καλά οι αγρότες σας, αφού ήδη έχουν ξεκινήσει τις εισαγωγές τυποποιημένων (σε κουτιά) εντόμων, για να επικονιάζουν τα φυτά και τα δένδρα τους.
Σε ολόκληρο τον κόσμο ειδικοί και επιστήμονες προσπαθούν να αναζητήσουν τα αίτια του αφανισμού μας, ενώ παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι, η μεγάλη μείωση του πληθυσμού των μελισσών, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στις καλλιέργειες και στην τροφική αλυσίδα. Μην ξεχνάτε ότι το ένα τρίτο των τροφίμων, που καταναλώνετε εσείς οι άνθρωποι, εξαρτάται άμεσα από την επικονίαση, που προσφέρουμε εμείς οι μέλισσες, τριγυρίζοντας για να μαζέψουμε τη γύρη από άνθος σε άνθος.
Μέχρι τώρα ως πιθανές αιτίες έχουν αναφερθεί οι εντατικές καλλιέργειες με τη χρήση φυτοφαρμάκων και ιδίως των παρασιτοκτόνων, οι μολύνσεις από ιούς και βακτήρια, μέχρι και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Ας προτρέψουμε όλοι τους επιστήμονες και τους ειδικούς να ψάξουν όσο γίνεται καλύτερα και βαθύτερα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των αιτίων του φαινομένου. Όμως, με την ευκαιρία, σας καλώ και εσείς να ξανασκεφτείτε το δρόμο της «ανάπτυξης» που έχετε πάρει και που αυτός μπορεί να οδηγήσει, τόσο εμάς τις μέλισσες, όσο και εσάς τους ανθρώπους. Γιατί, εάν τυχόν οδηγηθούμε στη φοβερή αυτή βιολογική καταστροφή, που ορισμένοι διαβλέπουν, τότε θα είναι αργά.

stsar@ath.forthnet.gr

agreco.net

Η «εκδίκηση» του μελισσοκόμου

Μέσα στα επιστημονικά εργαστήρια οργανώνεται πλέον η άμυνα των Ελλήνων και Ευρωπαίων μελισσοκόμων, απέναντι στις αθρόες εισαγωγές μελιού από την Κίνα, την Αργεντινή και το Μεξικό, που στις περισσότερες των περιπτώσεων «βαπτίζεται» και διακινείται ως εγχώριο

ΠΑΡA ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι η Ελλάδα – όπως και η Ισπανία και η Γαλλία είναι από τις λίγες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αυτάρκεις στο μέλι, δεν έχουν γλιτώσει από την λαίλαπα του εισαγόμενου από τρίτες, εκτός Κοινότητας ,χώρες φθηνού και κατώτερης ποιότητας μελιού, που βαφτίζεται σαν ευρωπαϊκό. Το μέλι αυτό, όπως διευκρινίζει στην «Agreco» ο καθηγητής του εργαστηρίου Μελισσοκομίας- Σηροτροφίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ανδρέας Θρασυβούλου, κοστίζει στον εισαγωγέα ένα με δυο ευρώ το κιλό και φθάνει να αγοράζεται, πλασαρισμένο ως ελληνικό, στα 16 περίπου ευρώ το κιλό. Η ετήσια παραγωγή μελιού στην Ελλάδα κυμαίνεται γύρω στους 12.000 με 14.000 τόνους, ενώ οι εισαγωγές υπολογίζονται σε περίπου 3.000 τόνους. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές μας δεν ξεπερνούν τους 700 τόνους, καθώς το ελληνικό μέλι ως πιο δύσκολο στη συλλογή είναι πιο ακριβό και ως εκ τούτου μη ανταγωνιστικό στο εξωτερικό.
Η Ελλάδα δεν είναι φυσικά η μοναδική χώρα που πλήττεται από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, που στη συνέχεια «εξευρωπαΐζονται». Και επειδή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν αποδειχθεί μέχρι τώρα αδύναμοι στο να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό, δράση αναλαμβάνει πλέον η επιστήμη.Επιστήμονες από 24 διαφορετικές χώρες από όλο τον κόσμο αναζητούν εξειδικευμένες μεθόδους εντοπισμού της οικονομικής νοθείας,μέσω της διάκρισης των χαρακτηριστικών των προϊόντων της μέλισσας, ανάλογα με τον τόπο προέλευσής τους. Με άλλα λόγια, η σύνθεση κάθε προϊόντος θα «προδίδει» και την καταγωγή του, γεγονός που θα αποτρέπει τους διακινητές εφόσον εξασφαλιστεί και η σχετική νομοθετική κάλυψη να μπουν στον πειρασμό να βαφτίσουν σαν ελληνικό το κινέζικο ή μεξικάνικο μέλι.
Σίγουρα πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα,αλλά η επιτυχία της Ελλάδας στη νομοθέτηση
των χαρακτηριστικών του μελιού μοναδική μέχρι σήμερα στην Ευρώπη δείχνει το δρόμο.
Συγκεκριμένα, από το 2003 θεσμοθετήθηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά 8 αμιγών τύπων ελληνικού μελιού (πεύκο, έλατο, καστανιά, θυμάρι, ρείκι, πορτοκάλι, ηλίανθος και βαμβάκι), με αποτέλεσμα να διευκολύνονται σημαντικά οι έλεγχοι. Μάλιστα,το Εργαστήριο Μελισσοκομίας Σηροτροφίας ανέλαβε το συντονισμό της συνεργασίας των χωρών που παράγουν μέλι ανά τον κόσμο, με στόχο την καταγραφή των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών των δασόμελων, όπως είναι τα πευκόμελο, το μέλι ελάτης,καστανιάς, βαλανιδιάς, κωνοφόρων και άλλα.
Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας καταγραφής ανακοινώθηκαν στη διάρκεια του πρόσφατου Παγκόσμιου Συνεδρίου για το μέλι, που πραγματοποιήθηκε από τον περασμένο μήνα στην Κρήτη.
Επιπλέον, στο συνέδριο ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα ερευνών, που έδειξαν ότι οι κατηγορίες μελιών που παράγονται από τα δάση έχουν υψηλή αντιβακτηριδιακή, αντιοξειδωτική και προ βιοτική δράση. Πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο για τη χώρα μας, καθώς το 70% της ετήσιας ελληνικής παραγωγής μελιού προέρχεται από αυτά, με το υπόλοιπο ποσοστό να αφορά στα ανθομελα .

ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΜΠΙΔΙΟΥ

agreco.net
Related Posts with Thumbnails