Κυριακή, 25 Απριλίου 2010

Χτίσιμο....

Αυτη την εποχή με ανθισμένες τις κουτσουπιες ,πορτοκαλιές ,μανταρινιές , και άλλα φυτά το χτίσιμο από καινούργιες κερήθρες είναι γρήγορο । Τα πλαίσια τελειώνουν μέσα σε μερικές μέρες και όπου από απροσεξία δεν μπουν .... τα μελισσια φτιάχνουν γλώσσες με φρέσκο κερί . Ευκαιρία να αλλάξουμε τις παλιές κερήθρες με νέες και καθαρές .

Στο διώροφο αυτό δυνατό μελίσσι στον πάνω όροφο δεν είχα βάλει πλαίσιο στην θέση 10 ε....λοιπόν εκεί έχτισαν μια γλώσσα "10 πήχες " κάτω από τον τροφοδότη.

Και φυσικά ο πληθυσμός άφθονος επάνω τις . Και η βασίλισσα (στον πάνω όροφο ακόμα βρε γαμώτο ) έβαλε τα αυγά της.

Αφού λοιπόν χτίζουν ...μπαίνει και γυρη ας μαζέψω λίγη για ώρα ανάγκης ....μπήκαν λοιπόν γυρεοπαγίδες . Αναστάτωση βέβαια μέχρι να συνηθίσουν την παρουσία της στην είσοδο ,που έχει αλλάξει πλέον ....


Οι "πόρτες" από τις παγίδες θα μείνουν ανοιχτές για μερικές μέρες να συνηθίσουν οι συλλέκτριες την παρουσία τους .


Να δούμε τι βοήθησε και έχουμε τέτοια αποτελέσματα .....


Μανταρινιά.....

Κερασιά....

Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010

Βασιλικός πολτός: Γιατί είναι πολύτιμος;

Ο βασιλικός πολτός είναι μία άσπρη κρεμώδης ουσία, ισχυρά όξινη, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση, εξαιρετικά θρεπτική, η οποία εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών για να τραφούν οι προνύμφες και η ενήλικη βασίλισσα.

Φυσικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού

Ο φρέσκος βασιλικός πολτός έχει λαμπερό λευκό χρώμα. Όταν όμως έρθει σε επαφή με τον αέρα ή εκτεθεί στο φως, το χρώμα του μεταβάλλεται σε ανοικτό κίτρινο και σκούρο γκρι. Η μεταβολή αυτή οφείλεται σε ένζυμα, τα οποία οξειδώνουν κάποιες ο
υσίες του βασιλικού πολτού και τον καταστρέφουν.

Η υφή του είναι ζελατινώδης και παχύρρευστη, αλλά με την πάροδο του χρόνου μεταβάλλεται σε συμπαγή. Το αυξανόμενο ιξώδες φαίνεται να σχετίζεται με μία αύξηση των αδιάλυτων
στο νερό αζωτούχων ενώσεων, μαζί με μία μείωση των διαλυτών ελεύθερων αμινοξέων. Αυτές οι αλλαγές οφείλονται, προφανώς, σε συνεχείς ενζυματικές δραστηριότητες και στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των λιπιδίων και των πρωτεϊνών.

Χαρακτηρίζεται από ελαφρύ δριμύ άρωμα και όξινη γεύση που οφείλεται στο πολύ χαμηλό pH (3,5-4,5)। Η πυκνότητά του είναι περίπου 1,1gr/cm³ και είναι μερικώς διαλυτός στο νερό.

Χημική σύνθεση του βασιλικού πολτού

Η μεγάλη θρεπτική αξία και οι βιολογικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού οφείλονται στην ειδική σύνθεσή του. Τα κύρια συστατικά του είναι το νερό, οι πρωτεΐνες, τα σάκχαρα, τα λιπίδια και τα μεταλλικά άλατα. Το νερό αποτελεί τα 2/3 του φρέσκου βασιλικού πολτού, αλλά σε ξηρό βάρος οι πρωτεΐνες και τα σάκχαρα υπερτερούν κατά πολύ.

Από τις αζωτούχες
ενώσεις, οι πρωτεΐνες καταλαμβάνουν ποσοστό 73,9. Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον άνθρωπο είναι παρόντα σε επαρκείς αναλογίες. Σε σύνολο 29 αμινοξέων που έχουν ταυτοποιηθεί, τα πιο σημαντικά είναι το ασπαρτικό και το γλουταμινικό οξύ.

Τα σάκχαρα του βασιλικού πολτού είναι κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη σε σχετικά σταθερή αναλογία, όμοια
με αυτή του μελιού. Σε πολλές περιπτώσεις, η φρουκτόζη και γλυκόζη μαζί αποτελούν το 90% των συνολικών σακχάρων. Άλλα σάκχαρα είναι η μαλτόζη, η τραχαλόζη, η μελιβιόζη, η ερλόζη και η ριβόζη.

Η αναλογία λιπιδίων είναι ένα σπουδαίο και πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του βασιλικού πολτού. Τα λιπίδιά του αποτελούνται κυρίως από λιπαρά οξέα με ασυνήθιστη και σπάνια δομή, μεταξύ των οποίων και το υδροξυτρανσδεκενοϊκό οξύ, το οποίο έχει αντιβακτηριακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες, επίσης περιέχει ουδέτερα λιπίδια, στερόλες (χοληστερίνη) και κεριά.

Τα κυριότερα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει είναι κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο, με μία ισχυρή επικράτηση του καλίου.

Χαρακτηριστικό του βασιλικού πολτού είναι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες: θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξ
ύ, πυριδοξίνη, βιοτίνη, φυλλικό οξύ και σε μικρότερες ποσότητες βιταμίνη C, D, A και Ε.

Επίσης περιέχει μία αναλογία ενεργών ουσιών, όπως η ακετυλοχολίνη που βρίσκεται σε ποσότητα πάνω από 1 mg/g και η οποία έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, χρήσιμες για τη θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών που απαντώνται σε ηλικιωμένα άτομα. Έχει επίσης επίδραση και στο νευρικό σύστημα, επιτρέποντας τη μεταφορά νευρικών ταλαντώσεων από μία νευρική ίνα σε άλλη. Τέλο
ς, διεγείρει την έκκριση αδρεναλίνης.

Τα οφέλη του βασιλικού πολτού

Ο βασιλικός πολτός παρέχει μία σειρά από θρεπτικά, ενεργητικά και μεταβολικά οφέλη। Επιδρά στη μακροζωία, βοηθά στη διατήρηση της υγείας, της ομορφιάς και της νεότητας, στις διάφορες λειτουργίες του σώματος και αυξάνει την αντοχή σε ασθένειες. Ευνοεί την οξυγόνωση των ιστών, διεγείρει την όρεξη και την ψυχική διάθεση, προικίζει τον οργανισμό με ερυθροποιητικές ιδιότητες (παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων), δρα ως αναλγητικό ελαφρύνοντας την αίσθηση του πόνου, βρίσκει εφαρμογή σε πόνους ρευματισμών, σε νεφρικά συμπτώματα που συναντώνται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και στην ανάπτυξη των πρόωρων παιδιών. Επίσης διεγείρει την αντιβιοτική δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, εμποδίζοντας την εισβολή και δράση των επιβλαβών βακτηρίων, ιών και μυκήτων. Επιπλέον ενεργεί ως τονωτικό του νευρικού συστήματος, ιδιότητα που οφείλεται στην παρουσία της ακετυλοχολίνης.


Συνεπώς, ο βασιλικός πολτός είναι ένα πολύτιμο μελισσοκομικό προϊόν, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως συμπλήρωμα διατροφής αλλά και ως φάρμακο. Συνιστάται τόσο για άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης, αλλά και για υγιή άτομα στα οποία προσδίδει καλύτερη φυσική κατάσταση, μεγαλύτερη αντοχή κατά τη διάρκεια εντατικών δραστηριοτήτων και γενικώς ενισχύει τη γενική κατάσταση του οργανισμού εναντίον διαφόρων επιθέσεων. Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη του μαστού και του ενδομητρίου και από την αρθρίτιδα.

Οι ανεπιθύμητες δράσεις του βασιλικού πολτού

Μπορεί να προκαλέσει οξεία αναφυλακτική αντίδραση. Έχει θεωρηθεί έως απειλητικός για τη ζωή, σε ασθενείς με άσθμα.

Διαθεσιμότητα

Βασιλικός πολτός είναι διαθέσιμος και σε μορφή χαπιού και κάψουλας. Συγκεκριμένη δόση δεν έχει οριστεί. Τα διαιτητικά συμπληρώματα παρέχουν από 200-500mg.

Γράφει η Ζωή Πορφύρη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος



mednutrition.gr

Τρίτη, 6 Απριλίου 2010

Γλυκό, ατόφιο χρυσάφι

Ολο και περισσότεροι μελισσοκόμοι στρέφονται στη βιολογική παραγωγή
«Αφήσαμε πίσω μας τη ζωή στην Αθήνα για να ασχοληθούμε με το βιολογικό μέλι στην επαρχία. Με τη γυναίκα μου, μαζεύουμε πλέον από τα βουνά το μελίτωμα ελάτης και το τυποποιούμε, το διακινούμε πανελλαδικά με τη δική μας φίρμα Πρόσφατα, μάλιστα, αποσπάσαμε και διεθνή διάκριση σε αναγνώριση της ποιοτικής παραγωγής μας».


«Γλυκάθηκαν» από το μέλι και το ΄καναν κι επάγγελμα. Στα σαράντα του σήμερα, ο κ. Νίκος Ουρανός έχει γίνει εδώ και έξι χρόνια μελισσοκόμος. Είναι ένας από τους μόλις 33 έλληνες παραγωγούς που έχουν αφοσιωθεί αποκλειστικά στο βιολογικό, λιγότερο διαδεδομένο, μέλι. «Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, πήρα την απόφαση- έπειτα από μία τριετία σκέψης- να φύγουμε. Εως τότε ήμουν για δέκα χρόνια λογιστής, για άλλα τέσσερα σύμβουλος μηχανογράφησης. Ωσπου είπα, “δεν είναι ζωή αυτή...”, είχα φτάσει σ΄ ένα σημείο όπου μόνο δούλευα, γυρνούσα σπίτι μου μετά τις δώδεκα το βράδυ! Οταν πια τα μαζεύαμε για να μετακινηθούμε, το πλάνο μας ήταν πλήρως οργανωμένο και ξεκάθαρο: είχαμε ήδη πει, “πάμε να ασχοληθούμε τώρα με τα μελίσσια!..”», λέει στα «ΝΕΑ».

«Ηρθαμε εδώ, στην Άνω Καλεντίνη, μισή ώρα έξω από την Αρτα, τόπο καταγωγής της συζύγου μου, ιδανικό μελισσότοπο. Αρχαιολόγος μέχρι πρότινος η γυναίκα μου, Ευγενία Ξανθοπούλου, με ακολούθησε και στη νέα δουλειά μου. Στην πράξη, υποβάλαμε αιτήσεις και ενταχθήκαμε στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, πήραμε κι επιδότηση, συνολικά 50.000 ευρώ. Αγοράσαμε έτσι τα απαραίτητα, νοικιάσαμε και μια αποθήκη για τις εργασίες μας. Οσα είχα δει από παιδί στα λιγοστά μελίσσια των θείων μου έφταναν, σε συνδυασμό και με τη σχετική μελέτη και τα απαραίτητα πειράματα, για να τα καταφέρνω σύντομα μια χαρά! Πάνω στο βουνό, στα γύρω χωριά, σε υψόμετρο ώς και χίλια μέτρα, στήσαμε αρχικά 130, σήμερα πια 300, παραγωγικές κυψέλες, πάρα πολλές για μόλις δύο άτομα...», συμπληρώνει ο κ. Νίκος Ουρανός. Στην πορεία, το ζευγάρι φρόντισε να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις του. Εχτισε ιδιόκτητο μελισσοκομείο, εργαστήριο 250 τετραγωνικών μέτρων, έκανε επένδυση 300.000 ευρώ. «Περάσαμε επιτυχώς τους ελέγχους από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς να... μελώσουμε κανέναν! Σήμερα είμαστε σε θέση να παράγουμε πέντε διαφορετικά μέλια, αλλά και γύρη, με την επωνυμία ΕΒΙΟΝ Βιολογική Μελισσοκομία: από κόκκινη κεφαλληνιακή ελάτη, καστανιά, ανοιξιάτικο και φθινοπωρινό ρείκι και κουμαριά, όλα τους πιστοποιημένα ως βιολογικά, σε ετήσια παραγωγή που φτάνει τους οκτώ ώς και δέκα τόνους. Πλέον είμαστε ευτυχισμένοι, δεν γυρίζουμε πίσω ούτε μ΄ όλα τα λεφτά του κόσμου!».

«Εκανα το χόμπι επάγγελμα»!

Γλυκιά, οικογενειακή υπόθεση έχει κάνει το μέλι ο 32χρονος Δημήτρης Γονίδης, στη Δρυοπίδα Κύθνου. Μαζί με τον αδερφό του ακολουθούν τα χνάρια του πατέρα τους, αλλά σε πιο συστηματική βάση. «Ηταν ερασιτέχνης μελισσοκόμος. Από αυτόν πήρα την τεχνογνωσία για να ξεκινήσω, το 1999, κι εγώ να κάνω τότε το χόμπι μου και δουλειά. Μελίσσια είχε μόλις καμιά δεκαριά, εγώ αγόρασα κι άλλα, τα έφτασα πλέον στα εκατό, που έχω διάσπαρτα σήμερα σε ύψωμα κοντά στην παραλία Λεύκες...», λέει στα «ΝΕΑ». Παρά το άγονο του νησιού του, ο νεαρός παραγωγός έχει τον τρόπο του να... μελώνει, από το 2002 μάλιστα, με τρόπο βιολογικό. «Καλλιέργειες εδώ δεν υπάρχουν, κύρια ανθοφορία μας, κάθε Ιούνιο, είναι το αυτοφυές θυμάρι. Αν όλα πάνε καλά με τον καιρό, έχουμε εξασφαλισμένα ώς και είκοσι κιλά ανά κυψέλη, πέρυσι φτάσαμε και τους δύο τόνους συνολικά. Χωρίς πολλές βροχές ωστόσο κατόπιν και με καύσωνα πρόπερσι, βγάλαμε μόλις 120 κιλά απ΄ όλα τα μελίσσια», προσθέτει. «Οικονομικά, πάντως, αξίζει τον κόπο. Πλούσιοι δεν θα γίνουμε, αλλά γενικά στα βιολογικά προϊόντα είναι πιο εύκολη η προώθησή τους στα καταστήματα στην Αθήνα και την υπόλοιπη χώρα- εμείς ξεπουλάμε προς 23 το κιλό. Παράγουμε και κερί, ενώ ήδη έχουμε φυτέψει και βιολογικό φασκόμηλο που του χρόνου θα βγει και αυτό στην αγορά. Η σταδιακά ανοδική πορεία μας μάς έχει ανοίξει την όρεξη για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα».



Ελληνικά βιολογικά μέλια διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ιταλία


Οικογενειακή επιχείρηση με... 30.000 εργάτριες

ΣΟΪ ΠΑΕΙ το... μέλι για τον 65χρονο Κώστα Φασιλή στο χωριό Πραγματευτής του Δήμου Λεωνιδίου, στην Αρκαδία. Συνεχίζει παράδοση εβδομήντα πέντε χρόνων που κρατά από τον παππού του, μόνο που ακολουθεί τρία χρόνια τώρα κατεύθυνση βιολογική. «Εξακολουθώ να αγωνίζομαι όσο αντέχω! Ο πατέρας μου, θυμάμαι, μ΄ έπαιρνε από επτά χρονών παιδάκι στη δουλειά, τότε που είχαν τα παλιά στρογγυλά κοφίνια από καλάμι για κυψέλες. Ωσπου, από το 1967, ασχολήθηκα πια κι εγώ επαγγελματικά. Λίγα χρόνια αργότερα ανέλαβα πλήρως τη διαδικασία...», λέει.

«Και σήμερα, ουσιαστικά, εγώ εξακολουθώ να κάνω την παραγωγή, απλώς παίρνω κι εργάτη για να μεταφέρει τα μελίσσια μου. Με βοηθά και η κόρη μου στον τρυγητό και στην αποθήκευση, όπως και ο γιος μου, που μια δεκαετία τώρα ακόμα μαθαίνει τα μυστικά για το καλό μέλι: θέλει χρόνο, εμπειρία μεγάλη αυτή η ενασχόληση. Οσο και να τα διαβάσεις, αν δεν δεις κάποια πράγματα στην πράξη, δεν τα πετυχαίνεις...», ξεκαθαρίζει.

Με 30.000 μέλισσες να... στριμώχνονται σε καθεμιά από τις τετρακόσιες κυψέλες της στα βουνά της Κυνουρίας, η οικογένεια Φασιλή βγάζει ετησίως δέκα τόνους μέλι από έλατο, φθινοπωρινό ρείκι και θυμάρι. «Το διαθέτουμε κυρίως στην Αθήνα, σε βιολογικά μαγαζιά. Το δίνουμε προς 6 ευρώ το κιλό στη χονδρική, γύρω στα οκτώ στη λιανική- τα καταστήματα, βέβαια, το πουλούν διπλάσια».


ΤΑ ΝΕΑ online

Δευτέρα, 5 Απριλίου 2010

Η αξία του δασόμελου

Καλύπτει το 65% της εθνικής μας παραγωγής। Οχι πολύ γλυκό, συνεπώς δίνει λιγότερες θερμίδες। Βαθύχρωμο, δεν κρυσταλλώνει, πλουσιότατο σε ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, αμινοξέα. Η θαλερότης δεν συνιστά ελάττωμα, αποτελεί χαρακτηριστικό του.


Για το πευκόμελο ο λόγος, η αξία και η ποιότητα του οποίου -μαζί με τα άλλα δασόμελα (ελάτης, βελανιδιάς, καστανιάς κ.ά.)- θα τονιστούν μέσα από έρευνα που θα παρουσιαστεί από τις 7 έως τις 10 Απριλίου στα Χανιά στο Μεσογειακό Αγροτικό Ινστιτούτο Κρήτης με τη συμμετοχή 150 ειδικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Μελισσοκομίας.

«Στόχος του συνεδρίου είναι να τεκμηριωθεί η αγνότητα και η ωφελιμότητα του μελιού, της γύρης, του βασιλικού πολτού, της πρόπολης και του κεριού, με επιστημονικές ερευνητικές εργασίες», μας λέει ο Ανδρέας Θρασυβούλου, καθηγητής Εργαστηρίου Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Εδώ θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα αναλύσεων που αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα των προϊόντων της μέλισσας στη διατροφή, νέες μέθοδοι ανάλυσης και ελέγχου του μελιού και θα συζητηθεί η ισχύουσα νομοθεσία. Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής για το μέλι η οποία αποτελείται από 145 ειδικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Εχει σχηματίσει ομάδες εργασίας που αναλαμβάνουν τη μελέτη συγκεκριμένων ερευνών, όπως, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη μεθόδων διαπίστωσης της νοθείας, η μελέτη της βοτανικής και γεωγραφικής προέλευσης του μελιού, το μέλι μελιτώματος, η μελισσοπαλυνολογία, ο οργανοληπτικός έλεγχος, τα υπολείμματα στα προϊόντα της μέλισσας, οι μέθοδοι ανάλυσης του μελιού, το δηλητήριο, το κερί, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη, η βιολογική μελισσοκομία και η μελισσοθεραπεία. Οι υπεύθυνοι των ομάδων εργασίας θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

«Η δεύτερη ημέρα είναι αφιερωμένη στο μέλι που παράγεται από το δάσος», σημειώνει ο κ. Θρασυβούλου. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως, μεταξύ άλλων, η Αυστρία, η Γερμανία, η Ελλάδα και άλλες, παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες μελιού τους από το δάσος. Το δασόμελο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, έχει υψηλή αντιοξειδωτική δράση και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Να σημειώσουμε ότι το μέλι δεν αλλοιώνεται, το χαλάει μόνο η υγρασία. Δεν έχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων, είναι παντελώς απαλλαγμένο από αντιβιοτικά».

Η Ευρώπη είναι ελλειμματική στο μέλι και έχει ανάγκη εισαγωγών. Η Ελλάδα έχει καταγεγραμμένα 1.450.000 μελίσσια. Στην Ελλάδα, με τη χλωρίδα και το ξηροθερμικό κλίμα της, ένα μελίσσι αποδίδει κατά μέσο όρο 10 κιλά, ενώ στην υγρή βόρεια Ευρώπη ένα μελίσσι αποδίδει 30 κιλά. Το μέλι προέρχεται από τα λουλούδια και από το μελίτωμα, δηλαδή το 70% της ελληνικής παραγωγής (60% πευκόμελο & 10% ελατόμελο), και μόνο από λουλούδια βελανιδιάς (1%) και περίπου 30% ανθόμελο (μόνο το 3-4% θυμαρίσιο).

Οσο για τη συσκευασία του; Η γυάλινη είναι καλή γιατί το υλικό αυτό είναι ουδέτερο και δεν αντιδρά με το μέλι ώστε να αλλοιώσει την ποιότητά του। Παράλληλα ο καταναλωτής βλέπει τι αγοράζει (χρώμα, ρευστότητα, κρυστάλλωση, καθαρότητα). Η τενεκεδένια συσκευασία βοηθάει περισσότερο στη διατήρηση της βιολογικής αξίας του μελιού γιατί δεν επηρεάζεται σημαντικά η βακτηριοστατική δράση του μελιού. Τα πλαστικά βάζα που δεν αναγράφουν την ένδειξη «για τρόφιμα» είναι ακατάλληλα και πρέπει να αποφεύγονται. *

Μια τροφή θησαυρός

**Τα ζάχαρά του είναι απλά, απορροφώνται αμέσως, γι' αυτό και το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό για του αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό.

**Εχει ανόργανα στοιχεία γνωστά ως ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό και στη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και, τέλος, ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου.

**Η συγκέντρωση των βιταμινών που έχει το μέλι δεν είναι αρκετή για τις ημερήσιες ανάγκες μας, βοηθά όμως στην απορρόφηση των ζαχάρων.

**Εχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει τον ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς.

**Μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

**Η κατανάλωση μελιού βοηθάει στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας λόγω σιδήρου που περιέχει.

**Βοηθά σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κάποιος γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης.

**Το μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη που βοηθά ιδιαίτερα άτομα που λόγω της καθιστικής εργασίας υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.

**Εχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών.

**Είναι χρήσιμο για την επούλωση και τον καθαρισμό ή την απολύμανση πληγών.

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Related Posts with Thumbnails